Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevari batjocoriti

Tevari batjocoriti

• patronatul nu s-a achitat de obligatia decisă de instantă si nu a plătit banii pentru tichetele de masă cuvenite pentru orele suplimentare • „ultimatumul“ a expirat pe 19 ianuarie, iar Sindicatul Liber Petrotub se va plînge instantei • conform legii, asemenea fapte constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 6 luni sau amendă •

Conducerea fabricii de tevi „Mittal Steel“ Roman este pasibilă de închisoare sau amendă, deoarece Sindicatul Liber Petrotub va face o plîngere pentru nerespectarea unei hotărîri judecătoresti prin care a obtinut acordarea, retroactiv, de la 1 septembrie 2004, a contravalorii tichetelor de masă pentru orele suplimentare efectuate. Tevarii au obtinut în instantă recunoasterea acestui drept încă din toamna trecută, recent expirînd si „ultimatumul“ dat sefilor, respectiv ziua de 19 ianuarie. „Această zi trebuia să reprezinte, pentru membrii Sindicatului Liber Petrotub, punerea în aplicare a hotărîrii judecătoresti pronuntată în 28 noiembrie, privind acordarea contravalorii tichetelor de masă începînd cu 1 septembrie 2004. Firma trebuia si să acorde în continuare tichete de masă corespunzător numărului de zile efectiv lucrate. Este destul de greu dacă un angajator la nivelul grupului «Mittal Steel» îsi permite să sfideze legile românesti, o tară intrată în UE, ce pretentii mai avem la respectarea legii de un SRL din coltul străzii. În prezent încă se lucrează la calcularea pentru fiecare salariat membru al Sindicatului Liber Petrotub cîte tichete are peste programul normal de lucru pentru care se va plăti contravaloarea. Sindicatul Liber va actiona în instantă pe SC «Mittal Steel» Roman deoarece, conform Legii 168, privind solutionarea conflictelor de muncă, Articolul 83: «neexecutarea unei hotărîri judecătoresti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile, calculate de la data cereri de executare adresate unitătii din partea interesată constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 6 luni, ori cu amend㻓, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.
Reamintim că această organizatie a salariatilor a obtinut drepturile mentionate pentru cei 1.600 de membri după un proces destul de îndelungat, banii cuveniti fiind asteptati cu înfrigurare de muncitori, care au „conturile“ destul de „subrezite“, mai ales după sărbătorile de iarnă. De mentionat că, în prezent, Sindicatul Liber Petrotub duce o altă „bătălie“ cu patronatul, tot pentru drepturile angajatilor. Este vorba despre acordarea sporului de 100%, pentru zilele de sîmbătă si duminică lucrate, pentru care este pe rol un alt proces.
Reamintim că întreprinderea romascană de tevi îsi desfăsoară activitatea, în prezent, cu 500 de muncitori mai putin, după ultimul val de plecări voluntare, plătite, din decembrie. Pentru a beneficia de această facilitate s-au înscris 514 persoane, dar patronatul a rămas ferm în ceea ce priveste numărul stabilit initial, acordînd 140, 160 sau 180 de milioane tevarilor care au vrut să plece. În plus, acestia au mai beneficiat si de acordarea a 6, 9 sau 12 salarii, în functie de vechimea în muncă.
FOTO: Sindicalistii din Mittal Steel „pun la zid“ conducerea

Articol afisat de 1540 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective