Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lichidarea Transurbanului deschide sezonul afacerilor cu transportul local

Lichidarea Transurbanului deschide sezonul afacerilor cu transportul local

Inevitabilul s-a produs; Societatea de transport local Transurban din Piatra Neamt a fost împinsă în operatiunea de lichidare voluntară, după o actiune conjugată si prelungită a Primăriei si a Consiliului Local. Se spune în presă că autobuzele Transurbanului au fost transferate societătii Troleibuzul, ceea ce nu poate fi adevărat. Mai mult ca sigur Transurbanul a cedat Troleibuzului dreptul de folosintă a acestor autobuze, contra unei redevente, probabil, ocazie cu care acesta din urmă a asigurat că va mentine în functiune traseele autobuzelor în oras, cît va putea.
Cum va mai functiona de acum înainte serviciul de transport local de persoane, în conditiile în care societatea de transport local, societate aflată în proprietatea Consiliului Local, a dispărut?
Lichidarea societătii Transurban, fără a pune nimic în loc, nu înseamnă decît un singur lucru si anume că Primăria împreună cu Consiliul Local a hotărît să cedeze integral transportul public local de persoane sectorului privat. Transportul de persoane în municipiul Piatra Neamt, definit de lege ca transport local, va fi atribuit spre executare societătilor private de transport, detinătoare de autobuze si microbuze. Serviciul de transport local de persoane rămîne în continuare atributul exclusiv al Consiliului Local în ce priveste organizarea si asigurarea. La licitatia de atribuire a licentelor de traseu de către Primărie se va putea prezenta si societatea Troleibuzul dar numai în conditia în care aceasta va avea o sectie specială, dotată cu autobuze si troleibuze, care vor executa numai curse locale si care va avea gestiune contabilă separată. Societatea Troleibuzul este o societate de transport public de persoane în trafic judetean, neavînd nici o atributie în organizarea transportului local, pînă în prezent. Preluînd autobuzele Transurbanului, societatea Troleibuzul va trebui să decidă dacă realizează o divizie separată pentru asigurarea totală sau partială a transportului local în Piatra Neamt.
Dacă Troleibuzul nu va lua o astfel de decizie, si îmi este teamă că vor exista presiuni în acest sens, atunci Consiliul Local Piatra Neamt va atribui toate traseele locale operatorilor privati, cei mai cîstigati fiind detinătorii de microbuze, pe care si asa Primăria i-a scăpat de sub control.

„Viceprimarul Mihaela Stoica ne sfătuie că nu are rost să facem speculatii“

Dacă va dori să preia sarcina Transurbanului de a asigura transportul local, în conditiile impuse de lege, bineînteles, societatea Troleibuzul nu va beneficia de acelasi tratament ca Transurban în ce priveste atribuirea licentelor de traseu.
Conform Legii nr.51/2006 privind serviciile de utilitate publică, Consiliul Local poate atribui în concesiune directă executarea serviciului de transport propriei societăti Transurban, dar în cazul societătii Troleibuzul, aflată în proprietatea Consiliului Judetean, concesionarea se atribuie numai prin licitatie publică. În urma căreia societatea Troleibuzul poate obtine, sau nu, licentele de traseu, deoarece aceste licente vor deveni extrem de accesibile operatorilor privati, care se vor prezenta la licitatie. Conform noilor legi, transportul judetean de persoane se mută din sfera de autoritate a Autoritătii Rutiere Romîne în sfera de autoritate a Consiliului Judetean.
În aceste circumstante, Troleibuzul va fi mult mai interesată să execute transport judetean, decît transport local. Astfel se va dovedi că de actiunea de dotare a societătii Transurban cu autobuze second-hand italiene în 2006 va beneficia, în final, transportul judetean si nu cel local. Personal, am o cu totul altă părere.
Dacă Troleibuzul nu va beneficia de subventie în cazul transportului local, în competitie cu eficienta costurilor în cazul troleibuzelor, toate noutătile second-hand vor fi trimise la fier vechi.
Una din solutii, în vederea realizării atît a transportului local, cît si a transportului judetean, de către societatea Troleibuzul este crearea unei asocieri de dezvoltare comunitară de către Consiliul Judetean, în care să fie atrase toate localitătile care vor fi deservite de această societate. Orice altă initiativă riscă să nu depăsească calificativul de „Amatorism“.
În mai multe rînduri, în acest material, am făcut trimitere la prevederile legale. Printre altele este vorba si de Legea transportului local, care este în lucru si care va intra în vigoare la 21 martie a.c., odată cu celelalte legi privind serviciile de utilitate publică. Mi-am permis să avertizez în legătură cu aceste aspecte, precum si cu altele, persoane din Consiliul Judetean, din Consiliul Local, din conducerea societătii Troleibuzul.
Reactia unanimă a fost ridicarea din umeri, lucru pe care nu-l pot imita. În rest, rămîne să urmărim cu interes dacă transfuzia cu autobuze de culoare portocalie administrată societătii Troleibuzul va fi contagioasă pentru troleibuzele acesteia. Cît despre soarta terenului pe care s-a aflat Transurban, viceprimarul Mihaela Stoica ne sfătuie că nu are rost să facem speculatii cu ce se va întîmpla, pentru că astfel nu facem decît „să vindem pielea ursului din pădure“.
O asigur pe doamna vice că nu ne facem nici o grijă, pielea a fost vîndută deja. E chestie de timp să aflăm cui.

Articol afisat de 1633 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective