Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 22 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liberi să plece

Liberi să plece

• medicii reprezintă una dintre categoriile profesionale cu sanse maxime de a-si exercita munca în tările Uniunii Europene, diplomele acestora fiind recunoscute • medicilor interesati să profeseze „afară“ li se eliberează de către minister un certificat de conformitate • 80 % dintre specialitătile în care se pregătesc medicii români sînt echivalente în străinătate • în tările UE mai sînt recunoscute automat si studiile pentru medici-dentisti, medici veterinari, farmacisti, asistenti-medicali, moase •

Aderarea României la Uniunea Europeană creează multor nemteni, ca de altfel tuturor românilor, oportunităti în ceea ce priveste posibilitatea exercitării în străinătate a profesiei pentru care s-au pregătit, cu conditia ca diplomele lor să fie recunoscute.
Sistemul General al UE face sau nu recunoasterea, fiecare stat putînd decide dacă o calificare nereglementată este validă pe teritoriul său.
O categorie profesională aparte în acest sens o reprezintă medicii. Acestia pot candida pentru un job în UE fără prea mari bătăi de cap, dat fiind faptul că diplomele lor sînt recunoscute pe baza unor certificate de conformitate. Astfel, pentru cei care au terminat facultatea în România si vor să plece la muncă „afară“ sînt recunoscute automat în UE studiile pentru medici, medici-dentisti, medici veterinari, farmacisti, asistenti-medicali, moase.
Absolventii din aceste domenii care vor să profeseze în alt stat membru al UE trebuie să se adreseze, în functie de profesie, fie Ministerului Sănătătii Publice (MSP) - Serviciului de Recunoastere a Calificărilor Profesionale, fie Colegiului Medicilor Veterinari.
În ceea ce îi priveste pe medici, nu toate specializările din domeniu existente în România sînt „echivalate“ în tările UE, dar aproximativ 80% dintre acestea beneficiază de recunoastere în spatiul comunitar. Nu există o procedură unitară de formare în toate tările UE în specializări precum oncologie, diabet, neurologie infantilă. Prin urmare, medicii români care au aceste specializări si vor să meargă la muncă în străinătate trebuie să mai dea niste diferente.
Certificatele de conformitate eliberate de MSP atestă formarea în profesiile de medic, asistent medical generalist sau moasă.
Ministerul Sănătătii Publice a început să elibereze acte de studii pentru medicii, asistentele sau farmacistii care sînt interesati să profeseze în alte tări ale UE încă de pe 15 ianuarie.
Conditiile exacte în care se eliberează aceste acte sînt afisate pe site-ul Ministerului Sănătătii (www.ms.ro). Cererile pentru eliberarea certificatelor se pot depune la Registratura MSP, de luni pînă vineri, sau se pot trimite prin postă, pe adresa - Ministerul Sănătătii Publice, str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, cod 010024, Bucuresti.
Nemultumiti de felul cum le este pretuită munca aici, în ultimii ani au plecat să muncească în străinătate sute de asistenti medicali din judet. Unitătile sanitare nemtene care se confruntă cel mai pregnanat cu criză de personal din toate categoriile profesionale sînt Spitalul Judetean de Urgentă (SJU) si Serviciul Judetean de Ambulantă (SJA). De aici au plecat să muncească în Occident sase medici tineri - patru de la SJU si doi de al SJA, care desi erau foarte buni în specialitătile în care profesau erau prost plătiti, pentru că erau începători.
„Aderarea tării noastre la Uniunea Europeană reprezintă, fără discutie, o sansă pentru colegii tineri de a-si schimba destinul profesional si de aceea sînt convins că în scurt timp spitalul nostru se va confrunta si cu o criză acută de medici, aceea de asistenti medicali fiind resimtită de cîtiva ani buni. Pierderea va fi imensă si va fi atît în defavoare colectivului spitalului nostru cît si în defavoarea pacientilor, care peste cîtiva ani, cînd multi dintre noi vom iesi la pensie, nu prea vor mai avea cui să se adreseze si nici de unde alege un medic. Cu toate acestea, se pare că ministerul de resort nu este îngrijorat deloc în legătură cu problema în spetă, drept dovadă salariile modeste pe care le are corpul medical, reglementările Contractului Cadru pe 2007, preturile jenante pe care le prevede acest act normativ pentru manoperele efectuate în spital etc. Orice societate are specialistii pe care îi merită si valorile umane pe care le cultivă si le încurajează să trăiască si să muncească în sînul său“, a declarat chirurgul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Articol afisat de 1640 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective