Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 22 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liberi sã plece

Liberi sã plece

• medicii reprezintã una dintre categoriile profesionale cu sanse maxime de a-si exercita munca în tãrile Uniunii Europene, diplomele acestora fiind recunoscute • medicilor interesati sã profeseze „afarã“ li se elibereazã de cãtre minister un certificat de conformitate • 80 % dintre specialitãtile în care se pregãtesc medicii români sînt echivalente în strãinãtate • în tãrile UE mai sînt recunoscute automat si studiile pentru medici-dentisti, medici veterinari, farmacisti, asistenti-medicali, moase •

Aderarea României la Uniunea Europeanã creeazã multor nemteni, ca de altfel tuturor românilor, oportunitãti în ceea ce priveste posibilitatea exercitãrii în strãinãtate a profesiei pentru care s-au pregãtit, cu conditia ca diplomele lor sã fie recunoscute.
Sistemul General al UE face sau nu recunoasterea, fiecare stat putînd decide dacã o calificare nereglementatã este validã pe teritoriul sãu.
O categorie profesionalã aparte în acest sens o reprezintã medicii. Acestia pot candida pentru un job în UE fãrã prea mari bãtãi de cap, dat fiind faptul cã diplomele lor sînt recunoscute pe baza unor certificate de conformitate. Astfel, pentru cei care au terminat facultatea în România si vor sã plece la muncã „afarã“ sînt recunoscute automat în UE studiile pentru medici, medici-dentisti, medici veterinari, farmacisti, asistenti-medicali, moase.
Absolventii din aceste domenii care vor sã profeseze în alt stat membru al UE trebuie sã se adreseze, în functie de profesie, fie Ministerului Sãnãtãtii Publice (MSP) - Serviciului de Recunoastere a Calificãrilor Profesionale, fie Colegiului Medicilor Veterinari.
ÃŽn ceea ce îi priveste pe medici, nu toate specializãrile din domeniu existente în România sînt „echivalate“ în tãrile UE, dar aproximativ 80% dintre acestea beneficiazã de recunoastere în spatiul comunitar. Nu existã o procedurã unitarã de formare în toate tãrile UE în specializãri precum oncologie, diabet, neurologie infantilã. Prin urmare, medicii români care au aceste specializãri si vor sã meargã la muncã în strãinãtate trebuie sã mai dea niste diferente.
Certificatele de conformitate eliberate de MSP atestã formarea în profesiile de medic, asistent medical generalist sau moasã.
Ministerul Sãnãtãtii Publice a început sã elibereze acte de studii pentru medicii, asistentele sau farmacistii care sînt interesati sã profeseze în alte tãri ale UE încã de pe 15 ianuarie.
Conditiile exacte în care se elibereazã aceste acte sînt afisate pe site-ul Ministerului Sãnãtãtii (www.ms.ro). Cererile pentru eliberarea certificatelor se pot depune la Registratura MSP, de luni pînã vineri, sau se pot trimite prin postã, pe adresa - Ministerul Sãnãtãtii Publice, str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, cod 010024, Bucuresti.
Nemultumiti de felul cum le este pretuitã munca aici, în ultimii ani au plecat sã munceascã în strãinãtate sute de asistenti medicali din judet. Unitãtile sanitare nemtene care se confruntã cel mai pregnanat cu crizã de personal din toate categoriile profesionale sînt Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) si Serviciul Judetean de Ambulantã (SJA). De aici au plecat sã munceascã în Occident sase medici tineri - patru de la SJU si doi de al SJA, care desi erau foarte buni în specialitãtile în care profesau erau prost plãtiti, pentru cã erau începãtori.
„Aderarea tãrii noastre la Uniunea Europeanã reprezintã, fãrã discutie, o sansã pentru colegii tineri de a-si schimba destinul profesional si de aceea sînt convins cã în scurt timp spitalul nostru se va confrunta si cu o crizã acutã de medici, aceea de asistenti medicali fiind resimtitã de cîtiva ani buni. Pierderea va fi imensã si va fi atît în defavoare colectivului spitalului nostru cît si în defavoarea pacientilor, care peste cîtiva ani, cînd multi dintre noi vom iesi la pensie, nu prea vor mai avea cui sã se adreseze si nici de unde alege un medic. Cu toate acestea, se pare cã ministerul de resort nu este îngrijorat deloc în legãturã cu problema în spetã, drept dovadã salariile modeste pe care le are corpul medical, reglementãrile Contractului Cadru pe 2007, preturile jenante pe care le prevede acest act normativ pentru manoperele efectuate în spital etc. Orice societate are specialistii pe care îi meritã si valorile umane pe care le cultivã si le încurajeazã sã trãiascã si sã munceascã în sînul sãu“, a declarat chirurgul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Articol afisat de 1935 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective