Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamt trebuie promovat ca oras turistic

Piatra Neamt trebuie promovat ca oras turistic

• statisticile au arătat municipalitătii că „marea parte a atractiilor turistice nu sînt cunoscute si promovate“ • autoritătile vor să transforme orasul „într-una dintre cele mai importante destinatii turistice din România pentru turismul alternativ, ecologic si cultural“, pînă în 2015 • vor face acest lucru cu o bază nautică la Bîtca Doamnei, strand, pîrtii de schi si trasee de drumetie •

Piatra Neamt este un oras turistic european, dar necunoscut în prezent. Municipalitatea a aflat despre acest fapt în urma informărilor statistice privind activitatea turistică sub Pietricica. Actuala administratie locală a declarat în repetate rînduri că doreste să transforme urbea într-un adevărat punct de atractie pentru turisti, însă evolutia ulterioară a proiectelor demarate arată că problema este în popularizarea turismului la Piatra Neamt. Astfel, Primăria a aflat că, din analiza datelor statistice legate de activitatea turistică din zona Piatra Neamt, aceasta este mai mult una de tranzit. Durata medie a sejurului pe turist a fost de 1,59 de zile în anul 2005 (fată de 2,27 la nivel de judet si 3,17 la nivel national). „Cea mai mare parte a atractiilor turistice nu sînt cunoscute si promovate. Indicele de utilizare netă a capacitătilor de cazare în functiune a fost de 26,3% în 2005 (în scădere de la 30,1% în 2004). Drept consecintă, aportul sectorului turism la economia locală este mult sub nivelul potentialului de care dispune zona Piatra Neamt“, recunoaste conducerea Primăriei Piatra Neamt, într-un buletin informativ. Pe baza acestor date, municipalitatea si-a stabilit ca obiectiv general să transforme, pînă în 2015, zona Piatra Neamt „într-una dintre cele mai importante destinatii turistice din România pentru turismul alternativ, ecologic si cultural“. Asta include si obiective specifice, cum ar fi numărul de turisti să fie cu 30% mai mare pînă în 2015, turistii să ajungă să stea, în medie, minim două zile la Piatra Neamt în următorii trei ani, iar vizitele lor să fie mai bine repartizate pe toată durata anului.

Proiecte de anvergură, între Cozla si Pietricica

Ca să se ajungă aici, autoritătile pietrene continuă planurile investitionale în infrastructura specifică. Mai exact, va fi construită o bază nautică pe lacul Bîtca Doamnei - pentru sporturile nepoluante, va fi dezvoltat strandul municipal - care are bazine de înot, terenuri de tenis, volei, handbal, pistă de role si patinoar artificial, va fi amenajată Baza Hipică din vecinătate „pentru a oferi turistilor lectii de echitatie, deplasarea călare pe cărări de munte sau plimbarea cu trăsura prin centrul orasului, pîrtiile de schi pentru începători si avansati vor fi reamenajate si dotate cu instalatie de zăpadă artificială, masini de bătut zăpada, instalatie de nocturnă si instalatii de transport pe cablu, iar traseele de drumetie existente vor fi reamenajate si, eventual, îmbogătite cu itinerarii noi. În acest plan este inclusă si telegondola. „Transportul din oras va fi asigurat, în cea mai mare parte, cu ajutorul telegondolei, cu plecarea din zona gării si sosire în Poiana Trei Coline. Oferind o priveliste panoramică a orasului, telegondola va face posibil transportul către pîrtiile de schi, dar si către celelalte puncte de atractie de pe muntele Cozla, fiind un obiectiv turistic ce va putea fi valorificat indiferent de anotimp. Lucrările au început în august 2006 si se vor finaliza în 2007. Totodată, se va realiza o legătură de 2,5 km între muntele Pietricica si muntele Cozla.Transportul se va realiza cu 2 cabine cu podea din sticlă transparentă, a cîte 40 de locuri fiecare“, sustin autoritătile locale.
Pîrtia de schi va avea un telescaun cu o capacitate de 1.200 de persoane pe oră, centru pentru servicii si închiriere de echipament sportiv. Traseul de drumetie de pe muntele Pietricica, aflat momentan în studiu de fezabilitate, va fi amenajat cu hotel si parcaje subterane, în zona de pornire, restaurant rotativ, centru cultural si un muzeu al rezervatiei naturale Pietricica, în zona de sosire.Traseul va avea portiuni de scară fixă, ce vor alterna cu portiuni de scară rulantă, iar din loc în loc vor fi amenajate platforme belvedere, dotate cu puncte de alimentatie publică, bănci, iar pe vîrful muntelui va fi construit un restaurant rotitor. „Telegondola, traseul turistic de pe muntele Pietricica si instalatia de transport pe cablu între Cozla si Pietricica vor reprezenta cel mai important proiect turistic al municipiului Piatra Neamt“, sustin reprezentantii municipalitătii.

Turismul, prima oportunitate a dezvoltării municipiului

Toate investitiile de mai sus fac parte din „pachetul amplu de proiecte de infrastructură menite să schimbe înfătisarea orasului si să ofere locuitorilor săi conditii îmbunătătite de viată“, proiecte de care Primăria Piatra Neamt s-a apucat încă de anul trecut. „O importantă deosebită va fi data creării infrastructurii turistice, unul din obiectivele dezvoltării viitoare a orasului fiind acela de transformare a sa într-un important centru turistic“, mai spun autoritătile. Totul a pornit de la Planul de Dezvoltare Durabilă a Turismului din zona Piatra Neamt, elaborat în cadrul Agendei Locale 21. Din dezbaterile publice cu pietrenii si din întîlnirile cu experti străini si români, municipalitatea a concluzionat că turismul este „oportunitatea numărul unu de dezvoltare a zonei Piatra Neamt“. Planul de dezvoltare a fost încropit de Grupul de Lucru pentru Turism Piatra Neamt. Acesta a valorificat eforturile concertate ale reprezentantilor administratiei publice locale, consilierilor locali, agentilor economici din sectorul turistic, ONG-urilor cu profil ecoturistic, directiilor deconcentrate si reprezentantilor comunitătii locale. Scopul a fost acela de a „evalua situatia actuală a sectorului turistic, de a identifica oportunitătile insuficient utilizate si de a stabili obiective, priorităti si măsuri pentru valorificarea lor“.

Articol afisat de 4126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de traktorist la data 01.02.2007 02:46
Asa se zice de cind earam copil
Acum am par alb si cocoasa si aud aceiasi poveste ca " turismu' nu-i promovata destul ! "/
Dece il promovam acum ? Pt ca s-au gasitt citiva sa mulga primariile de bani pt constructii.Dupa asta cum incaseaza pietrenii ? Stau pe rind cite o zi la casa de bilete ?
Cum soacra-mea va incasa prima suta de euroi din afacerea asta ? Sa vina cu buletinul sau ii trimitetzi acasa banii ?
E hotie !
PN este un tirg neinsemnat intr-o tara saraca. Nu vin decit cei care se ratacesc. Afara de pirtia de ski pt localnici ( turisti din parti ), totul e hotie. Materiale cumparate de la persoane alese. Bani de intors cu lopata.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective