Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noul sediul al PNL Neamt naste dispute

Noul sediul al PNL Neamt naste dispute

• consilierii judeteni s-au certat pe tema mutãrii Centrului de Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ • teoretic, de azi, institutia se mutã cu bagajele în drum, dar, practic, a rãmas tot pe Rebublicii, nr. 22 • „dacã va veni PNL la adresa unde functionãm acum, va sta peste noi?“, a declarat Constantin Alupului Rus •

Soarta Centrului de Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ este o „grijã“ în plus pentru consilierii judeteni. De astãzi, institutia trebuie sã se mute la o destinatie necunoscutã, întrucît spatiul - cu o suprafatã de 161,1 metri pãtrati - în care a functionat pînã acum, trebuie eliberat pentru a deveni sediu de partid. Situatia a provocat aprige dispute între consilierii judeteni, reuniti la sedinta de pe data de 31 ianuarie. ÃŽn vreme ce liberalii au tãcut mîlc, pentru cã locul centrului va fi luat de filiala judeteanã a Partidului National Liberal, peremistii si pesedistii au strigat care mai de care cã se distruge cultura nemteanã în favoarea unui partid politic. Ca solutie salvatoare, Centrul „Carmen Saeculare“ ar fi trebuit sã se mute pe strada Stefan cel Mare, în douã încãperi situate în aceeasi clãdire în care functioneazã si Fundatia de ÃŽngrijiri Comunitare.

Mutarea încalcã testamentul Elenei Cuza

Conform proiectului supus spre aprobarea consilierilor judeteni, centrul ar fi trebuit sã se mute într-un spatiu de 64 de metri pãtrati, pe strada Stefan cel Mare. „Spatiul respectiv este degradat si trebuie fãcute reparatii capitale. Mai mult, clãdirea, ridicatã de Elena Cuza, este lãsatã prin testament spre folosinta oamenilor aflati în neputintã. S-ar încãlca testamentul“, a declarat pesedistul Cristian Livescu. Dan Constantin, si el membru PSD, a opinat: „Scoatem în drum o institutie de culturã reprezentativã pentru Neamt si punem în locul ei un partid politic. Probabil cã Brãtianu, un adevãrat liberal, se învîrte în mormînt“. Emil Creangã, coleg de partid cu ceilalti doi consilieri, a adãugat: „Pînã cînd nu vom gãsi o solutie definitivã, cred cã nu ar trebui sã mutãm centrul. Dacã va fi scos de acolo, va deveni o cãrutã care se va plimba prin judet“. Cel mai vehement la analizarea proiectului supus spre aprobare a fost peremistul Valerian Botoc: „Existã vreo hotãrîre judecãtoreascã în baza cãreia sã fie evacuat spatiul respectiv? Scoatem o institutie de culturã, ca sã bãgãm un partid politic?! Am înteles cã imobilul apartine Primãriei Piatra Neamt. Dar aceste centru nu reprezintã si municipiul Piatra Neamt? Domnule presedinte, dacã vreti sã scoateti infectia din societatea româneascã, nu permiteti asta. Eu fac parte din comisia de culturã a Consiliului Judetean si nu stiu cum le voi rãspunde celor care mã vor întreba cum am reusit sã scoatem centrul de acolo“. Brado Copot, care de obicei nu scoate un cuvînt la sedinte, ieri a iesit în fatã cu declaratii, dar nu dînd apã la moarã peremistilor, ori pesedistilor, ci acuzîndu-i cã fac campanie electoralã. Dan Constantin nu l-a rãbdat prea mult si i-a zis cã CD-ul cu muzicã tigãneascã scos pe piatã a apãrut cu sprijinul Centrului „Carmen Saeculare“. Vlad Marcoci (PNL), pesedinte al Consiliului Judetean, a încercat sã le spunã, la rîndul sãu, colegilor care se manifestau împotriva mutãrii centrului cã fac campanie electoralã, dar nu prea a avut succes. Ca sã linisteascã spiritele, a supus proiectul spre aprobare si doar zece consilieri au votat pentru mutare, patru s-au abtinut, iar 19 au fost împotriva schimbãrii adresei centrului de pe Republicii, cu cea de pe Stefan cel Mare. Doi consilieri au absentat de la sedintã.

Nici în cãrutã, nici în telegutã

Constantin Alupului Rus, directorul Centrului „Carmen Saeculare“, a declarat cã nu stie ce va aduce ziua de mîine. Cert este cã institutia pe care o conduce nu are un contract de închiriere pe numele sãu. A primit spatiul spre folosintã gratuitã în 1994, de la Inspectoratul Judetean pentru Culturã, cãruia îi fusese încredintat de Consiliul Local Piatra Neamt, în baza unei hotãrîri. Acum, CL si-a schimbat planurile, fiind proprietarul de drept al sediului. „Domnul Adrian Alui Gheorghe, directorul Directiei pentru Culturã, ar fi trebuit sã meargã la Primãrie si sã discute problema noastrã. Si aceste discutii ar fi trebuit purtate în decembrie, cînd s-a stabilit cã trebuie sã plecãm noi de aici. Nouã ni s-au oferit douã spatii, unul în Piata Mihail Kogãlniceanu, de 68 de metri pãtrati, si unul pe Stefan cel Mare, într-un spatiu insalubru, de 64 de metri pãtrati. Noi avem acolo, deja, cinci sãli ocupate, cu Scoala Popularã de Artã si Ansamblul Folcloric «Floricicã de la Munte». Dar eu nu am nici o putere legalã sã mã pronunt. Dacã va veni PNL la adresa unde functionãm acum, va sta peste noi? Nu stiu ce ne va oferi ziua de mîine“, a declarat Constantin Alupului Rus.

PNL se cuibãreste pe Republicii, cu acte în regulã

Liberalii nemteni au primit casã de la Consiliul Local pietrean pe 21 decembrie 2006, în baza unei hotãrîri emise de legislativul pietrean. Asta s-a întîmplat la interval de o sãptãmînã dupã
ce au fost somati sã evacueze sediul PNL Neamt din bulevardul Republicii nr. 5, pentru cã le expirase contractul de un an de zile si aveau restante la plata chiriei. Cu avizul consilierilor, liberalii au liber sã se stabileascã pe partea cealaltã a strãzii, în imobilul în care a functionat Centrul „Carmen Saeculare“. Pe 15 decembrie, Norica Nicolai a trimis adresã Primãriei în calitate de presedinte interimar al PNL Neamt, solicitînd respectarea legii partidelor politice, deci acordarea unui spatiu în care sã functioneze formatiunea. ÃŽn baza acesteia, a prevederilor legale, dar si a faptului cã în fostul sediu PNL urma sã se mute un ONG, primarul Gheorghe Stefan a initiat un proiect de Hotãrîre de Consiliu Local pentru ca liberalii din judet sã primeascã spatiul din bulevardul Republicii nr. 22. Legislativul local nu a avut nici o obiectiune. PNL Neamt ar trebui sã se mute în casã nouã de pe 1 februarie 2007 si va plãti o chirie de 2.000 de lei vechi pe metru pãtrat, plus un coeficient de amplasare în zona cea mai bunã a orasului.
Fostul cãmin, din Republicii 5, gãzduieste în baza unui contract de închiriere filiala Asociatiei Euro 26 România, care gestioneazã în România cardurile „Euro 26“ (un instrument european girat de institutiile UE si destinat tinerilor).

Articol afisat de 1719 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective