Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nu-i aviarã, dar mor zburãtoarele pe capete

Nu-i aviarã, dar mor zburãtoarele pe capete

• mii de gãini, ale unor gospodari din comuna Dochia, au murit în ultimile zile • conducerea DSVSA Neamt afirmã cã suspiciunile de gripã aviarã au fost infirmate de rezultatele analizelor de laborator efectuate pe plan local • pentru a identifica boala care a rãpus zecile de pãsãri din Dochia, au fost trimise probe la laboratorul din Bucuresti •

Pentru locuitorii comunei Dochia, ultimile sãptãmîni au fost de cosmar, sute de pãsãri murind din cauze rãmase, deocamdatã, necunoscute. Conform informatiilor furnizate de cãtre primarul localitãtii, aproximativ 30-40% din efectivele de pãsãri din Dochia au cãzut pradã acestei boli necunoscute. Autoritãtile judetene afirmã cã nu existã suspciuni privind infectarea pãsãrilor cu temutul virus al gripei aviare, aceste teste iesind negative. Totusi, pentru clarificarea situatiei, medicii veterinari au trimis la Bucuresti probe ce urmeazã sã fie analizate pentru a se stabili cu certitudine cauza decesului pãsãrilor. Pînã atunci, oamenii sînt disperati, mai ales din cauza lipsei informatiei. Multi înclinã sã creadã cã la mijloc este vorba de un microb periculos, iar autoritãtile, pentru a nu crea panicã, preferã sã tacã. „Mie mi-au murit peste 30 de gãini si nici acum nu stiu de ce. A venit medicul veterinar si ne-a dat niste pastile, însã prea tîrziu, nu am reusit sã mai salvez niciuna. Le-am îngropat pe toate si le-am dat foc. Am întrebat în stînga, în dreapta ce se întîmplã, însã nimeni nu stie absolut nimic. Poate o fi aviarã, însã ei spun cã în nici un caz nu este vorba de aviarã. Pãi dacã e asa, de ce nu spun cã au murit sute de gãini în comunã? Si încã ceva, sã vedem dacã vom primi vreo despãgubire pentru ce ni s-a întîmplat, fiindcã noi nu avem nici o vinã. Am vaccinat gãinile la timp, le-am fãcut tratament, însã fãrã nici un rezultat. Pãi, cele 30 de gãini pierdute valoreazã cîteva milioane de lei bune“, a declarat un sãtean.

„Aproximativ 30-40% din efectivele de pãsãri din comunã au murit“

Petru Mîndru, primarul comunei, a confirmat situatia din comuna Dochia, însã a tinut sã-i asigure pe sãteni cã nu este vorba de gripã aviarã. „Nu stim despre ce boalã este vorba. Asteptãm si noi sã vinã rezultatul analizelor de la Bucuresti. La Piatra Neamt s-a stabilit, în urma analizelor efectuate, cã nu este vorba de gripã aviarã. Au murit foarte multe pãsãri. Apreciem cã aproximativ 30-40% din efectivele de pãsãri din comunã au murit ca urmare a acestei boli“, a declarat Petru Mîndru.
„Inspectorii sanitar-veterinari din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, împreunã cu medicul de circumscriptie de acolo au efectuat ancheta epidemiologicã privind situtia pe care ne-au semnalat-o sãtenii din Dochia. Au fost prelevate probe, au fost efectuate analize la noi la laborator si s-a infirmat suspiciunea de gripã aviarã. Totusi, pentru a vedea despre ce boalã este vorba si a le putea da sãtenilor din Dochia un rãspuns clar, am trimis probe si la laboratorul Autoritãtii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Cert este cã, în sezonul rece, pãsãrile din proprietãtile particulare sînt decimate de destule boli specifice. Aproape în fiecare an ne confruntãm cu aceastã situatie, iar motivele sînt stiute. Pe de o parte, populatia refuzã sã îsi vaccineze pãsãrile din curte, iar pe de altã parte, hrana unilateralã pe care le-o dau sãtenii, bazatã numai pe porumb si orz, nu contine toate principiile nutritive necesare“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt.
Potrivit aceleiasi surse citate, alerta în ceea ce priveste aparitia gripei aviare în Neamt se mentine la cote maxime, dat fiind faptul cã au fost semnalate cîteva cazuri de acest fel în Rusia. Avînd în vedere cã aceastã tarã se aflã în primul coridor de migratie al pãsãrilor cãtre Delta Dunãrii, iar noi ne aflãm în cel de al treilea, reprezentantii DSVSA Neamt, considerã cã riscul aparitiei bolii în judet este mai mare.

Articol afisat de 1903 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective