Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mărtisoare cu referendumuri

Mărtisorul, în forma materială a unui snur bicolor, de care atîrnă, în functie de gust, un trifoi cu patru foi, o potcovită aducătoare de noroc sau un mutunache, este simbolul consacrat al primăverii. Primăvara e feminină. Mărtisoarele sînt dăruite, cu mici exceptii, femeilor. Unele le poartă, altele le aruncă în posetă si apoi le uită într-un fund de sertar, lîngă alte inutilităti. Femeile îsi promovează pe piept, în zona delicată în care bluza ascunde duda sfîrcului, doar mărtisorul venit de la bărbatul pe care îl iubesc. El nu coincide obligatoriu cu sotul sau cu prietenul oficial. Iubirile îsi au uneori căsniciile lor secrete.
În ceea ce mă priveste, cel putin legat de colegele cu care împart chinul muncii redactionale, mărtisoarele pe care le dăruiesc an de an sînt ciocolate. Am observat cu încîntare că ciocolata mea mărtisor este consumată cu plăcere. Am inventat deci mărtisorul-ciocolată.
Politiceste, ziua de 1 martie ne-a adus în acest an continuarea unui balamuc. Pentru ca balamucul să fie valid, demn adică de numele lui, s-au angajat să-l desăvîrsească presedintele tării Traian Băsescu, Parlamentul, Guvernul si clasa politică în totalitatea ei. Clasa politică alcătuită din personaje cu si fără barbă, cu si fără chelie, argintate la tîmple sau albe de-a binelea, n-are altă treabă decît mentinerea, de zile si săptămîni, la cote înalte, a balamucului. Fireste, balamucul a fost început mereu de Traian Băsescu. Omul acesta, ca un coleg de-al meu de la liceul din Vălenii de Munte, caută zilnic gîlceavă. Colegul meu, pe nume Gaftoi si poreclit Caftoi, se bătea în fiecare zi cu cineva. Nu în vorbe, ci în pumni. Caftoi era tare. A bătut o dată trei vlăjgani, frati între ei, în gara din Văleni. Pe unul l-a lăsat lat în sala de asteptare, pe al doilea l-a asezat lesinat pe linia ferată (nu venea trenul), iar pe cel de-al treilea l-a agătat în crăcana unui tei care străjuia peronul. O singură dată Caftoi a mîncat bătaie. Rău de tot. A reusit, prin vrajbă, să coalizeze persoane care nu aveau prietenii între ele. Toate aveau în schimb amintirea unui pumn încasat de la Caftoi. L-au pîndit într-o seară si l-au bătut măr, internîndu-l o lună în spital cu răni, fracturi, nas rupt. Caftoi s-a lecuit astfel prin aplicarea constitutională a unei bătăi soră cu moartea, de căutat zilnic zîzanie. S-a făcut băiat de treabă. Se va face si Traian Băsescu? Nu stiu si nu cred.
Ziua Mărtisorului a debutat tot cu dezbateri aprinse, uite referendumul, nu e referendumul, cine-i cu Băsescu, cine nu-i cu Băsescu. România, nici în zodia delicată a Mărtisorului, n-are alte griji. Băsescu si iar Băsescu. Marinarul acesta care seamănă cu o insectă, cu mers sprinten si spinarea nitel încovoiată în fată, unde atîrnă capul său de termită, a monopolizat si mărtisorul. N-am crezut că natia, nu numai cea feminină, va purta în aceste zile, acest mărtisor cu totul insolit - mărtisorul Băsescu. Ni l-am atîrnat toti pe piept, în căpătîni, functionăm cu el în gînd. Mărtisorul Băsescu (cine va înregistra marca la OSIM se va face om, asa cum au făcut avere cei care au înregistrat votca Ceausescu) este simbolul acestei primăveri, prima în care sîntem membri ai Uniunii Europene. Cu numele, fiindcă preocupările noastre sînt altele. De fapt, preocupările noastre nu cunosc pluralul. E una singură si se cheamă Traian Băsescu.

Articol afisat de 1284 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletă de Lucian Avramescu)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective