Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mãrtisoare cu referendumuri

Mãrtisorul, în forma materialã a unui snur bicolor, de care atîrnã, în functie de gust, un trifoi cu patru foi, o potcovitã aducãtoare de noroc sau un mutunache, este simbolul consacrat al primãverii. Primãvara e femininã. Mãrtisoarele sînt dãruite, cu mici exceptii, femeilor. Unele le poartã, altele le aruncã în posetã si apoi le uitã într-un fund de sertar, lîngã alte inutilitãti. Femeile îsi promoveazã pe piept, în zona delicatã în care bluza ascunde duda sfîrcului, doar mãrtisorul venit de la bãrbatul pe care îl iubesc. El nu coincide obligatoriu cu sotul sau cu prietenul oficial. Iubirile îsi au uneori cãsniciile lor secrete.
În ceea ce mã priveste, cel putin legat de colegele cu care împart chinul muncii redactionale, mãrtisoarele pe care le dãruiesc an de an sînt ciocolate. Am observat cu încîntare cã ciocolata mea mãrtisor este consumatã cu plãcere. Am inventat deci mãrtisorul-ciocolatã.
Politiceste, ziua de 1 martie ne-a adus în acest an continuarea unui balamuc. Pentru ca balamucul sã fie valid, demn adicã de numele lui, s-au angajat sã-l desãvîrseascã presedintele tãrii Traian Bãsescu, Parlamentul, Guvernul si clasa politicã în totalitatea ei. Clasa politicã alcãtuitã din personaje cu si fãrã barbã, cu si fãrã chelie, argintate la tîmple sau albe de-a binelea, n-are altã treabã decît mentinerea, de zile si sãptãmîni, la cote înalte, a balamucului. Fireste, balamucul a fost început mereu de Traian Bãsescu. Omul acesta, ca un coleg de-al meu de la liceul din Vãlenii de Munte, cautã zilnic gîlceavã. Colegul meu, pe nume Gaftoi si poreclit Caftoi, se bãtea în fiecare zi cu cineva. Nu în vorbe, ci în pumni. Caftoi era tare. A bãtut o datã trei vlãjgani, frati între ei, în gara din Vãleni. Pe unul l-a lãsat lat în sala de asteptare, pe al doilea l-a asezat lesinat pe linia feratã (nu venea trenul), iar pe cel de-al treilea l-a agãtat în crãcana unui tei care strãjuia peronul. O singurã datã Caftoi a mîncat bãtaie. Rãu de tot. A reusit, prin vrajbã, sã coalizeze persoane care nu aveau prietenii între ele. Toate aveau în schimb amintirea unui pumn încasat de la Caftoi. L-au pîndit într-o searã si l-au bãtut mãr, internîndu-l o lunã în spital cu rãni, fracturi, nas rupt. Caftoi s-a lecuit astfel prin aplicarea constitutionalã a unei bãtãi sorã cu moartea, de cãutat zilnic zîzanie. S-a fãcut bãiat de treabã. Se va face si Traian Bãsescu? Nu stiu si nu cred.
Ziua Mãrtisorului a debutat tot cu dezbateri aprinse, uite referendumul, nu e referendumul, cine-i cu Bãsescu, cine nu-i cu Bãsescu. România, nici în zodia delicatã a Mãrtisorului, n-are alte griji. Bãsescu si iar Bãsescu. Marinarul acesta care seamãnã cu o insectã, cu mers sprinten si spinarea nitel încovoiatã în fatã, unde atîrnã capul sãu de termitã, a monopolizat si mãrtisorul. N-am crezut cã natia, nu numai cea femininã, va purta în aceste zile, acest mãrtisor cu totul insolit - mãrtisorul Bãsescu. Ni l-am atîrnat toti pe piept, în cãpãtîni, functionãm cu el în gînd. Mãrtisorul Bãsescu (cine va înregistra marca la OSIM se va face om, asa cum au fãcut avere cei care au înregistrat votca Ceausescu) este simbolul acestei primãveri, prima în care sîntem membri ai Uniunii Europene. Cu numele, fiindcã preocupãrile noastre sînt altele. De fapt, preocupãrile noastre nu cunosc pluralul. E una singurã si se cheamã Traian Bãsescu.

Articol afisat de 1581 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian Avramescu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective