Jale pentru crescătorii de oi - mieii, sacrificati doar la abator
Crescătorii de ovine din Neamt care înainte de Paste vor să vîndă miei în pietele din judet sînt obligati să meargă cu ei la abator pentru a-i sacrifica. De aici producătorul obtine atît un certificat care atestă faptul că sacrificarea a fost făcută la abator, cît si un certificat sanitar-veterinar care confirmă sănătatea animalului si calitatea cărnii. Crescătorii nemteni au voie să taie în gospodăria lor numai animalele destinate consumului propriu. Potrivit precizărilor făcute de către doctorul Constantin Lipan, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, această decizie a fost transmisă în teritoriu de către forul superior central de la Bucuresti, care se supune regulilor impuse de către Uniunea Europeană. În prezent în judetul Neamt functionează trei abatoare - unul la Piatra Neamt, unul la Dumbrava Rosie si altul la Roman.
În aceste conditii, crescătorii de ovine de pe Valea Muntelui sînt obligati să transporte animalele la Piatra Neamt, în vederea tăierii.
Dar transportul nu se poate face oricum, ci numai cu o masină care trebuie să îndeplinească anumite conditii si care trebuie autorizată de către DSVSA Neamt.
„În cazul în care va fi aglomeratie la abatoare si vom avea solicitări din partea crescătorilor de animale, vom face o derogare si pentru 5-6 zile vom redeschide un fost abator din Tîrgu Neamt, închis în urmă cu un an, doi, pentru că nu mai corespundea normelor legislative. Acolo există o unitate de procesare a cărnii si ca atare se poate face si sacrificare. Ca în fiecare an, înainte de Paste, în piete se vor organiza spatii speciale destinate comercilizării mieilor“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveste crotalierea (aplicarea mărcilor metalice în ureche, în semn de recunoastere) ovinelor nu va exista nici o problemă, aceasta se va face în timp util. În depozitul DSVSA Neamt mai sînt circa 70.000 de crotalii, iar forul central din Bucuresti a mai trimis noi „cercei“ destinati identificării animalelor. Pe de altă parte, conducerea DSVSA Neamt sustine că aproximativ 85% din efectivele de ovine au fost crotaliate anul trecut.
|