Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Măritisul, doar pentru majori

• potrivit unei noi initiative legislative, vîrsta minimă a tinerilor care vor să se căsătorească va fi, de acum, cea de 18 ani • aceasta este o noutate pentru fete care, pînă de curînd, se puteau căsători la numai 16 ani • legea acceptă, însă, si dispensă de vîrstă, în cazul fetelor cu vîrste între 14 si 16 ani, cu conditia să fie corespunzător dezvoltate fizic si intelectual, în vederea procreării • tiganii nu se supun acestor reguli •

S. TĂRNĂ, L.ILISESCU

Vîrsta minimă pentru căsătorie va fi de 18 ani, atît pentru bărbati, cît si pentru femei. Initiativa legislativă vizează modificarea Codului Familiei, valabil în România din 1953. Vechiul text stabilea că „bărbatul se poate căsători numai dacă a împlinit vîrsta de 18 ani, iar femeia dacă a împlinit 16 ani“. Era prevăzută si posibilitatea căsătoriei la 15 ani pentru femei, pentru „motive temeinice“ si doar cu încuviintarea familiei si a autoritătilor. În locul acestor texte, juristii au acceptat să fie trecut un singur alineat, valabil atît pentru bărbati, cît si pentru femei: „Vîrsta minimă de căsătorie este 18 ani“.
Odată cu modificarea vîrstei minime, s-a schimbat si modul de contestare a paternitătii, în sensul că actiunea poate fi pornită de oricare dintre soti si poate fi continuată de mostenitorii acestora.
Noua modificare în Codul Familiei, desi urmăreste interzicerea căsătoriilor între tineri cu vîrste foarte fragede, de multe ori copii în toată regula, nu reuseste să schimbe obiceiurile dintre tigani.
Pînă acum, în cazul în care voiau musai să se căsătorească, fetele cu vîrste cuprinse între 14 si 16 ani si băietii cu vîrste între 16 si 18 ani erau obligati solicite dispensă. Pentru a obtine această derogare, tinerii trebuiau să se prezinte la Serviciul Medicină Legală, pentru a fi supusi unui control medical care să ateste dacă ei sînt dezvoltati corespunzător din punct de vedere fizic si intelectual si dacă, mai ales în cazul fetelor, starea fizică si dezvoltarea organelor genitale externe, le permite să procreeze, să ducă o sarcină si să nască fără riscuri.
„În serviciul nostru s-au prezentat doar fete pentru efectuarea de astfel de expertize medicale, în vederea obtinerii dispensei de vîrstă. Nu ne-am confruntat cu foarte multe astfel de situatii, poate am avut un caz pe lună. Toate tinerele care au solicitat o astfel de consultatie medicală, în vederea obtinerii dispensei de vîrstă pentru căsătorie, au trecut cu bine de acest test. Nu au fost situatii în care să se constate că fetele nu au dezvoltarea fizică si psihică necesară pentru a se căsători, a concepe si naste copii. De altfel, cele care au asa grabă să se mărite si cer dispensă de vîrstă au de cele mai multe ori o situatie specială - sînt gravide în lună mare, nu mai pot face avort, iar familia le obligă să se mărite, chipurile să nu se facă de rusine. În 75% din cazurile care s-au prezentat la noi pentru a obtine dispensă pentru măritis, despre asta era vorba. Nu am avut niciodată solicitări de dispensă de vîrstă în cazul tiganilor, ei au alte reguli“, a precizat doctorul Serghei Ciuchilan, din cadrul Serviciului Medicină Legală Neamt.
Victor Stănescu, bulibasa de Piatra Neamt si zonele limitrofe, a declarat că, în comunitatea rromă pe care o conduce, căsătoriile se desfăsoară după legi nescrise. Tot el sustine că, de obicei, tigăncusele se căsătoresc în jurul vîrstei de 17-18 ani. „Noi tinem fetele în frîu. Nu se întîmplă ca în alte zone din tară, pe unde copile de 12-13 ani sînt obligate să se mărite. Eu asa am mostenit de la tatăl meu, Polo Stănescu, care a fost regele tiganilor, să lăsăm fetele să se coacă; să învete a găti, iar apoi să le dăm la măritat. Asta nu înseamnă că nu pot fi logodite mai devreme. Dar este interzis ca logodnicii să stea împreună, pînă cînd nu se căsătoresc cu adevărat“, a povestit bulibasa Victor Stănescu.

„Am văzut un brădulet, la anu'-l fac pom de iarnă“

Logodna la tiganii nomazi constă în alegerea norei de către părinti băiatului. Ca să fie totul bine, ei se orientează astfel încît familia care are băiat de însurat si cea care are o fată bună de măritat să fie la acelasi nivel din punct de vedere al avutiei. „Eu am băiat si sînt obligat să-i fac casă. Un alt tigan are fată si, dacă mie îmi place de fata lui, pot să merg să i-o cer de noră. Îi zic «Am văzut un brădulet, la anu'-l fac pom de iarnă», adică sînt dispus să fac logodna, iar nunta o lăsăm pînă mai cresc si fata, dar si băiatul. Dacă tatăl ei e multumit de situatia băiatului - i se spune ce avere are, iar dacă părintii fetei i-au făcut zeste, de unele, de altele, facem treaba. Avem si noi pretentiile noastre. Nu lasi băiatul, ori fata să se căsătorească doar pentru că s-a găsit un partener frumos. Trebuie să aibă si oleacă de cheag. Fiecare se întinde cît îl tine plapuma. Bogati cu bogati, cei mai sărăcuti cu cei mai sărăcuti. Sînt băieti de 23-24 de ani care nu s-au însurat pentru că trebuie să astepte să crească fetele. În alte zone din tară, băietii se însoară pe la 14 ani. La noi sînt lăsati să se facă bărbati. La fel si cu fetele, sînt lăsate să crească. Nu ar fi păcat să ia un băiat o fată care nu stie a găti, nu si-a trăit copilăria? Sînt si fete de 25 de ani, nemăritate, pentru că n-au găsit băieti pe potriva lor“, a mai spus bulibasa Victor Stănescu.

Certificatul de căsătorie, înlocuit cu zahărul de pe picior

Tiganii nomazi din Piatra Neamt, Roznov si Săvinesti nu stau împreună după ce părintii lor îi logodesc. Petrecerea de logodnă poate tine o zi sau trei si se face în familie si cu participarea cîtorva prieteni. Întrucît logodnici sînt de vîrste fragede, acestia nu rămîn împreună după încheierea distractiei, ci doar „sortiti“ unul altuia, dar se întorc la casele părintesti si se mută în acelasi cămin cînd se apropie de vîrsta de 17-18 ani. „Noi nu facem certificate de căsătorie. Si la noi nu există divort, despărtire. S-ar duce vestea despre o familie care s-a despărtit cum s-a dus despre fotbalistul Adrian Mutu. Doamne fereste să moară unul dintre soti, ca să se despartă, în rest, împreună pe viată. Iar în locul actelor de căsătorie, la noi se face treaba cu zahărul. Se pune zahăr pe piciorul miresei si pe cel al mirelui si mănîncă unul de pe piciorul celuilalt. Acesta este cel mai sfînt legămînt. Cît despre cearsaful din noaptea nuntii, s-a renuntat la el. Considerăm că a fost un obicei rusinos si nu-l mai respectăm“, a mai spus Victor Stănescu.
În Piatra Neamt, Roznov si Săvinesti trăiesc circa 5.000 de tigani nomazi. Ca să fie în rînd cu lumea, pe 8 martie, tigăncile din această etnie au fost răsfătate cu flori de către partenerii lor. Consoarta bulibasei a primit de la Victor Stănescu un cosulet cu flori, iar pe seară au pus masă mare si si-au invitat si copiii.

Articol afisat de 1782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective