Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Explicatii pe tema ploii murdare

• reprezentantii Mediului aratã cu degetul cãtre Republica Moldova si Ucraina • meteorologii nemteni spun cã este vorba despre particule fine de nisip care au ajuns la mare altitudine, fiind antrenate de mase de aer cald, iar apoi de picãturile de ploaie •

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt nu au reusit, pînã acum, sã identifice nici sursa, dar nici zona din care a fost adus norul de praf rosiatic care a acoperit judetele Moldovei, la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Acestia aratã, însã, cu degetul cãtre Republica Moldova si Ucraina, dar fãrã a avea siguranta acestui fapt. „Am vorbit cu colegii din alte judete ale Moldovei si se pare cã norul de suspensii a venit dinspre Republica Moldova, ori Ucraina. Dar nu e nimic sigur. Bine cã a fost numai atît si nu a fost încãrcãturã radioactivã, ori toxicã. Noi ne-am speriat prima datã, gîndindu-ne la Cernobîl. Slavã Domnului cã n-a fost asa. Cel mai puternic, norul de praf s-a simtit în judetul Botosani, unde parcã era ceatã. La noi, gradul maxim de poluare a fost atins în noaptea de vineri spre sîmbãtã, 23/ 24 martie. Am avut noroc cã a plouat si suspensiile s-au depus mai repede decît dacã ar fi lipsit precipitatiile. Cele mai afectate judete au fost cele de granitã - Botosani, Suceava si Iasi. Am fãcut mãsurãtori, iar în Neamt nu mai este nimic, ne încadrãm în parametrii normali“, a declarat inginer Stefan Pal Gal, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt.
ÃŽn week-end-ul trecut, peste judetul Neamt a cãzut o ploaie murdarã care a înnegrit tot ceea ce a prins în cale. Fenomenul, neobisnuit, i-a panicat pe oameni, dar explicatia a venit din prezenta acestui nor de praf, particulele „colorînd“ picãturile de apã. Au fost efectuate analize si s-a constatat cã suspensiile nu erau radioactive. Conform rezultatelor analizelor de laborator, nu au fost gãsite nici componente care sã dea de înteles cã a fost vorba despre poluare industrialã. Totusi, autoritãtile judetene nemtene sustin aceastã variantã si cã norul a fost adus de vînt de peste Prut.
Opinia meteorologilor nemteni este cît se poate de linistitoare pentru nemteni. Acestia sustin cã este vorba despre un fenomen absolut normal, care de regulã se manifestã în sezonul cald. Odatã cu pãtrunderea unei mase de aer cald, sînt antrenate în atmosferã particule fine de nisip care urcã la foarte mare altitudine. Cînd se produc precipitatii, particulele de nisip sînt antrenate de apã si cad pe pãmînt. „Panica stîrnitã în rîndul populatiei nu este justificatã. Precipitatii colorate sub formã de ploaie sau zapadã au mai fost înregistrate, nu este vorba decît de suspensiile din atmosferã ajunse la mari altitudini pe circulatia sudicã si esticã a aerului. De regulã, culorile acestor suspensii sînt bej sau gri, drept dovadã cã este vorba despre nisip. ÃŽn sezonul cald, se întîmplã foarte des sã vedem bãlti de culoare galbenã. Unii cred cã ar fi polen, dar de fapt nu este altceva decît nisip care provine din anumite zone si este transportat în atmosferã de mase de aer cald, iar apoi antrenat în sens invers de picãturile de apã“, a precizat Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt.

Articol afisat de 2697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ. L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective