Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ajutor de somaj diferentiat în functie de vechime

Ajutor de somaj diferentiat în functie de vechime

• asigurările pot fi plătite în calitate de salariat sau lucrător independent

Prin Legea nr. 76/2002 - privind sistemul asigurărilor pentru somaj si stimularea ocupării fortei de muncă - sînt asigurate sau se pot asigura pentru somaj mai multe categorii de persoane. Este vorba despre cei care sînt încadrati în muncă si realizează venituri în România, cetătenii români care lucrează în străinătate, străinii sau apatrizii care, pe perioada în care au resedinta în România, realizează venituri în conditiile legii. Asiguratii au obligatia să plătească contributiile de asigurări de somaj, în calitate de salariati sau de lucrători independenti. Pentru un angajat, asigurarea este obligatorie, iar acesta va plăti 1% din salariul de bază brut lunar. Angajatorul va plăti o contributie de 2,25% din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati. Retinerea si virarea sumelor este responsabilitatea angajatorului. La lucrătorii independenti, asigurarea este facultativă si se face pe baza unui contract încheiat între asigurat si agentia pentru ocuparea fortei de muncă. Venitul lunar brut asigurat nu poate fi mai mic decît salariul de bază minim brut pe tară. Plata contributiei trebuie făcută de asigurat. În vederea deschiderii dreptului de somaj, titularul trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe conditii: să aibă un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni în ultimele 24 de luni, înainte de depunerea cererii, să nu realizeze venituri din activităti autorizate potrivit legii mai mici decît salariul de baza minim brut pe tară si să nu îndeplinească conditiile de pensionare. Dacă solicitarea deschiderii dreptului nu se face în cel mult 12 luni de la data pierderii locului de muncă, titularul pierde dreptul la somaj. „Indemnizatia se acordă pe perioade diferentiate, în functie de stagiul de cotizare. Pentru un stagiu de cotizare de un an, indemnizatia de acordă sase luni, 9 luni pentru cei care au cotizat 5 ani si 12 luni pentru stagiul de cotizare mai mare de 10 ani“, a declarat Alina Boariu, purtător de cuvînt al AJOFM Neamt. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o sumă fixă neimpozabilă lunară de 75% din salariul de bază minim brut pe tară, în vigoare la data stabilirii cuantumului, la care se adaugă o cotă procentuală asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Această cotă este diferentiată în functie de stagiul de cotizare: 3% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cel putin 5 ani, 7% pentru 10 ani, 10% pentru 20 ani.
Conditia stagiului minim de cotizare nu se aplică absolventilor de cel putin 16 ani, care în două luni de la finalizarea studiilor nu au găsit un loc de muncă. La acestia, indemnizatia se acordă timp de 6 luni si este o sumă fixă, lunară, de 50% din salariul de baza minim brut pe tară.

Articol afisat de 29955 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective