Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ajutor de somaj diferentiat în functie de vechime

Ajutor de somaj diferentiat în functie de vechime

• asigurãrile pot fi plãtite în calitate de salariat sau lucrãtor independent

Prin Legea nr. 76/2002 - privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã - sînt asigurate sau se pot asigura pentru somaj mai multe categorii de persoane. Este vorba despre cei care sînt încadrati în muncã si realizeazã venituri în România, cetãtenii români care lucreazã în strãinãtate, strãinii sau apatrizii care, pe perioada în care au resedinta în România, realizeazã venituri în conditiile legii. Asiguratii au obligatia sã plãteascã contributiile de asigurãri de somaj, în calitate de salariati sau de lucrãtori independenti. Pentru un angajat, asigurarea este obligatorie, iar acesta va plãti 1% din salariul de bazã brut lunar. Angajatorul va plãti o contributie de 2,25% din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati. Retinerea si virarea sumelor este responsabilitatea angajatorului. La lucrãtorii independenti, asigurarea este facultativã si se face pe baza unui contract încheiat între asigurat si agentia pentru ocuparea fortei de muncã. Venitul lunar brut asigurat nu poate fi mai mic decît salariul de bazã minim brut pe tarã. Plata contributiei trebuie fãcutã de asigurat. ÃŽn vederea deschiderii dreptului de somaj, titularul trebuie sã îndeplineascã cumulativ mai multe conditii: sã aibã un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni în ultimele 24 de luni, înainte de depunerea cererii, sã nu realizeze venituri din activitãti autorizate potrivit legii mai mici decît salariul de baza minim brut pe tarã si sã nu îndeplineascã conditiile de pensionare. Dacã solicitarea deschiderii dreptului nu se face în cel mult 12 luni de la data pierderii locului de muncã, titularul pierde dreptul la somaj. „Indemnizatia se acordã pe perioade diferentiate, în functie de stagiul de cotizare. Pentru un stagiu de cotizare de un an, indemnizatia de acordã sase luni, 9 luni pentru cei care au cotizat 5 ani si 12 luni pentru stagiul de cotizare mai mare de 10 ani“, a declarat Alina Boariu, purtãtor de cuvînt al AJOFM Neamt. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o sumã fixã neimpozabilã lunarã de 75% din salariul de bazã minim brut pe tarã, în vigoare la data stabilirii cuantumului, la care se adaugã o cotã procentualã asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceastã cotã este diferentiatã în functie de stagiul de cotizare: 3% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cel putin 5 ani, 7% pentru 10 ani, 10% pentru 20 ani.
Conditia stagiului minim de cotizare nu se aplicã absolventilor de cel putin 16 ani, care în douã luni de la finalizarea studiilor nu au gãsit un loc de muncã. La acestia, indemnizatia se acordã timp de 6 luni si este o sumã fixã, lunarã, de 50% din salariul de baza minim brut pe tarã.

Articol afisat de 30696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective