Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Catadioptrii municipali, parastasul de doi ani de zile

Catadioptrii municipali, parastasul de doi ani de zile

• Publiserv si Katel Group s-au dat reciproc în judecată pentru marcajele rase de pe sosele, în iarna lui 2005 • cele trei dosare sînt pe rol la Tribunalul Comercial • doar procesul pe tema biletului la ordin a fost suspendat • celelalte două au primit nou termen, în luna aprilie •

Nu foarte multi îsi mai amintesc de scandalul catadioptrilor montati pe soselele din Piatra Neamt si rasi odată cu trecerea utilajelor de deszăpezire, în iarna 2004 - 2005. Cei direct implicati tin, însă, minte pentru că, dincolo de costul lor, a rămas si problema orgoliilor. Încercarea de a afla cine are dreptate a ajuns în fata instantei. Publiserv si Katel Group s-au dat reciproc în judecată, iar de doi ani de zile instanta n-a reusit să stabilească a cui a fost greseala de peste un miliard de lei.
Procesul catadipotrilor are trei dosare distincte si a fost o perioadă de un an pe la Judecătorie. Ulterior, a ajuns la Tribunalul Comercial, unde este pe rol si în prezent. La termenele din această lună, instanta a decis să suspende actiunea legată de biletul la ordin si să le amîne pe celelalte două pentru luna viitoare: unul pe 2 aprilie, iar celălalt la sfîrsitul lunii. Reprezentantii societătii Publiserv în instantă explică: „Katel Group a cerut anularea biletului la ordin, iar actiunea le-a fost respinsă. Nu stiu dacă au făcut contestatie, dar acest dosar a fost suspendat. Au fost mai multe actiuni deschise în paralel atunci. Ei ne-au dat în judecată pentru biletul la ordin, spunînd că nu le-am achitat ultima transă din contract, cele 90 de milioane, pe care noi am oprit-o pentru ca ei să înlocuiască acei catadioptri. La rîndul nostru, noi i-am dat în judecată pentru că nu au montat catadioptrii bine de la bun început si pentru că nu au specificat exact conditia de a nu se monta aceste marcaje în zone în care se actionează cu pluguri de zăpadă. În plus, a fost încheiat proces-verbal cu ei în luna mai 2005, prin care s-au angajat că vor înlocui catadioptrii dispăruti, dar nici pînă în ziua de azi n-au făcut asta. Si aceste dosare sînt, încă, pe rol. Într-un fel sau altul, se vor solutiona anul acesta si se va încheia toată povestea“. Juristii societătii Publiserv s-au ferit să discute mai mult despre acest subiect, pe considerentul că instanta nu apreciază mediatizarea cazurilor aflate pe rol si o percepe ca pe o modalitate de presiune. De aceeasi părere este si directorul Katel Group, Sorin Cătălin Lungu, care a declarat că nu doreste să facă nici un comentariu si asteaptă decizia instantei.

Praf si pulbere

La începutul anului 2005, au fost făcute una cu pămîntul lucrări de peste un miliard de lei, la scurt timp de la finalizare. Pentru semnalizarea si semaforizarea principalelor artere din Piatra Neamt, lucrări care au inclus montarea de catadioptri pe linia de demarcatie a benzilor de circulatie si a unor panouri indicatoare în intersectii, societatea Publiserv a plătit, atunci, cam 1,2 miliarde de lei. De la sfîrsitul lui 2004, pînă în februarie 2005, parte din catadioptri au dispărut însă, iar forma panourilor de semnalizare a suferit modificări din cauza unor cetăteni „de bine“ ai municipiului. Serioasă a fost, însă, problema catadioptrilor. S-a dat vina pe adezivul folosit la montarea lor, care n-ar fi fost corespunzător zonei noastre si nu ar fi rezistat la temperaturile scăzute. Katel Group a infirmat această variantă, argumentînd cu faptul că atît catadioptrii, cît si adezivii folositi sînt de provenientă canadiană, unde mercurul termometrelor coboară mai jos decît la noi în tară. Sorin Lungu a învinovătit atunci angajatii Publiserv, care din graba de a-l multumi pe primarul Stefan (supărat, la vremea aceea, că orasul era înzăpezit), au intrat cu plugurile pe soselele respective si au ras nu doar zăpada, ci si catadioptrii. În contractul încheiat de Publiserv cu firma Katel Group era prevăzut un termen de garantie de 12 luni pentru lucrare si de trei ani pentru obiectele în sine. În virtutea acestei clauze, Publiserv si-a exonerat de vină angajatii, considerînd că obiectele nu s-au desprins din vina lor, pentru că plugurile n-au trecut pe mijlocul străzii, ba, mai mult, lamele erau prevăzute cu benzi de cauciuc si arcuri, adică se ridicau atunci cînd întîlneau vreun obiect în cale. Dilema a fost mutată în fata judecătorilor pentru a fi elucidată, fiecare societate considerînd, desigur, că are dreptate. Ulterior, în primăvară, reprezentantii celor două părti au convenit ca firma Katel Group să reamplaseze catadioptrii dispăruti, iar actiunea urma să demareze pe 1 mai 2005, cu termen de finalizare trei luni. De asemenea, Katel Group urma să prezinte societătii Publiserv factura în original pentru plata a 318 milioane de lei, urmînd ca societatea municipalitătii să retină 100 de milioane drept garantie. De atunci, au trecut doi ani de zile, iar lucrurile au rămas... ca la început: nici catadioptrii n-au mai fost montati, nici firmele nu si-au mai recuperat banii. În schimb, se înteleg de minune în relatiile comerciale, Katel Group prezentîndu-se de atunci la mai multe licitatii organizate de municipalitate pe teme de semnalizare rutieră.

Articol afisat de 2309 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective