Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Catadioptrii municipali, parastasul de doi ani de zile

Catadioptrii municipali, parastasul de doi ani de zile

• Publiserv si Katel Group s-au dat reciproc în judecatã pentru marcajele rase de pe sosele, în iarna lui 2005 • cele trei dosare sînt pe rol la Tribunalul Comercial • doar procesul pe tema biletului la ordin a fost suspendat • celelalte douã au primit nou termen, în luna aprilie •

Nu foarte multi îsi mai amintesc de scandalul catadioptrilor montati pe soselele din Piatra Neamt si rasi odatã cu trecerea utilajelor de deszãpezire, în iarna 2004 - 2005. Cei direct implicati tin, însã, minte pentru cã, dincolo de costul lor, a rãmas si problema orgoliilor. Încercarea de a afla cine are dreptate a ajuns în fata instantei. Publiserv si Katel Group s-au dat reciproc în judecatã, iar de doi ani de zile instanta n-a reusit sã stabileascã a cui a fost greseala de peste un miliard de lei.
Procesul catadipotrilor are trei dosare distincte si a fost o perioadã de un an pe la Judecãtorie. Ulterior, a ajuns la Tribunalul Comercial, unde este pe rol si în prezent. La termenele din aceastã lunã, instanta a decis sã suspende actiunea legatã de biletul la ordin si sã le amîne pe celelalte douã pentru luna viitoare: unul pe 2 aprilie, iar celãlalt la sfîrsitul lunii. Reprezentantii societãtii Publiserv în instantã explicã: „Katel Group a cerut anularea biletului la ordin, iar actiunea le-a fost respinsã. Nu stiu dacã au fãcut contestatie, dar acest dosar a fost suspendat. Au fost mai multe actiuni deschise în paralel atunci. Ei ne-au dat în judecatã pentru biletul la ordin, spunînd cã nu le-am achitat ultima transã din contract, cele 90 de milioane, pe care noi am oprit-o pentru ca ei sã înlocuiascã acei catadioptri. La rîndul nostru, noi i-am dat în judecatã pentru cã nu au montat catadioptrii bine de la bun început si pentru cã nu au specificat exact conditia de a nu se monta aceste marcaje în zone în care se actioneazã cu pluguri de zãpadã. ÃŽn plus, a fost încheiat proces-verbal cu ei în luna mai 2005, prin care s-au angajat cã vor înlocui catadioptrii dispãruti, dar nici pînã în ziua de azi n-au fãcut asta. Si aceste dosare sînt, încã, pe rol. ÃŽntr-un fel sau altul, se vor solutiona anul acesta si se va încheia toatã povestea“. Juristii societãtii Publiserv s-au ferit sã discute mai mult despre acest subiect, pe considerentul cã instanta nu apreciazã mediatizarea cazurilor aflate pe rol si o percepe ca pe o modalitate de presiune. De aceeasi pãrere este si directorul Katel Group, Sorin Cãtãlin Lungu, care a declarat cã nu doreste sã facã nici un comentariu si asteaptã decizia instantei.

Praf si pulbere

La începutul anului 2005, au fost fãcute una cu pãmîntul lucrãri de peste un miliard de lei, la scurt timp de la finalizare. Pentru semnalizarea si semaforizarea principalelor artere din Piatra Neamt, lucrãri care au inclus montarea de catadioptri pe linia de demarcatie a benzilor de circulatie si a unor panouri indicatoare în intersectii, societatea Publiserv a plãtit, atunci, cam 1,2 miliarde de lei. De la sfîrsitul lui 2004, pînã în februarie 2005, parte din catadioptri au dispãrut însã, iar forma panourilor de semnalizare a suferit modificãri din cauza unor cetãteni „de bine“ ai municipiului. Serioasã a fost, însã, problema catadioptrilor. S-a dat vina pe adezivul folosit la montarea lor, care n-ar fi fost corespunzãtor zonei noastre si nu ar fi rezistat la temperaturile scãzute. Katel Group a infirmat aceastã variantã, argumentînd cu faptul cã atît catadioptrii, cît si adezivii folositi sînt de provenientã canadianã, unde mercurul termometrelor coboarã mai jos decît la noi în tarã. Sorin Lungu a învinovãtit atunci angajatii Publiserv, care din graba de a-l multumi pe primarul Stefan (supãrat, la vremea aceea, cã orasul era înzãpezit), au intrat cu plugurile pe soselele respective si au ras nu doar zãpada, ci si catadioptrii. ÃŽn contractul încheiat de Publiserv cu firma Katel Group era prevãzut un termen de garantie de 12 luni pentru lucrare si de trei ani pentru obiectele în sine. ÃŽn virtutea acestei clauze, Publiserv si-a exonerat de vinã angajatii, considerînd cã obiectele nu s-au desprins din vina lor, pentru cã plugurile n-au trecut pe mijlocul strãzii, ba, mai mult, lamele erau prevãzute cu benzi de cauciuc si arcuri, adicã se ridicau atunci cînd întîlneau vreun obiect în cale. Dilema a fost mutatã în fata judecãtorilor pentru a fi elucidatã, fiecare societate considerînd, desigur, cã are dreptate. Ulterior, în primãvarã, reprezentantii celor douã pãrti au convenit ca firma Katel Group sã reamplaseze catadioptrii dispãruti, iar actiunea urma sã demareze pe 1 mai 2005, cu termen de finalizare trei luni. De asemenea, Katel Group urma sã prezinte societãtii Publiserv factura în original pentru plata a 318 milioane de lei, urmînd ca societatea municipalitãtii sã retinã 100 de milioane drept garantie. De atunci, au trecut doi ani de zile, iar lucrurile au rãmas... ca la început: nici catadioptrii n-au mai fost montati, nici firmele nu si-au mai recuperat banii. ÃŽn schimb, se înteleg de minune în relatiile comerciale, Katel Group prezentîndu-se de atunci la mai multe licitatii organizate de municipalitate pe teme de semnalizare rutierã.

Articol afisat de 2710 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective