Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãrbãtoarea Sãdirii Arborilor - o traditie la Directia Silvicã

Sãrbãtoarea Sãdirii Arborilor - o traditie la Directia Silvicã

• silvicultorii nemteni au fost, ieri, gazdele unei actiuni de plantare de puieti de molid si brad • „actiunea“ s-a desfãsurat la districtul Doamna de pe raza Ocolului Silvic Vaduri • autoritãtile au fost reprezentate de prefectul Toader Mocanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Dumitru Badea si de senatorul Serban Strãtilã • acestora li s-au alãturat alti sefi de institutii descentralizate •

ÃŽn frunte cu proaspãtul director al Directiei Silvice Neamt, Ovidiu Mãrcutianu, silvicultorii nemteni au fost, ieri, 29 martie, gazdele unei actiuni de plantare de puieti de molid si brad desfãsuratã la Districtul 1 Doamna din cadrul Ocolului Silvic Vaduri. Manifestarea s-a înscris în cadrul traditionalei sãrbãtori a silvicultorilor, denumitã sugestiv „Luna Pãdurii“. Printre invitati s-au aflat autoritãti publice locale si ziaristi, atît din presa scrisã, cît si audio. Au rãspuns invitatiei silvicultorilor nemteni senatorul PNL Serban Strãtilã, prefectul Toader Mocanu si vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Badea. Alãturi de acestia s-au aflat numerosi sefi ai institutiilor descentralizate, printre care Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt, si colonelul Sorin Gherman, seful Jandarmeriei Neamt.
Gazda a evenimentului, inginerul Doru Gherghel, seful Ocolului Silvic Vaduri, le-a multumit oaspetilor cã au onorat invitatia, iar directorul general al Directiei Silvice Neamt a dat startul la actiunea de plantare a puietilor. „Am ales pentru aceastã actiune o zonã foarte frumoasã, în raza Ocolului Silvic Vaduri, Districtul 1 Doamna. Ca în fiecare an, Directia Silvicã Neamt a invitat personalitãti locale sã participe la o actiune de plantare de puieti de molid. Acestia sînt produsi în pepinierele noastre. Este vorba de o actiune ce face parte din programul dedicat Lunii Pãdurii. Au fost plantati aproximativ 250 de puieti si le multumim celor care au dat curs invitatiei noastre. ÃŽn intervalul dedicat acestei sãrbãtori dorim sã plantãm 40 de hectare de pãdure. Mai avem 250 de hectare de regenerãri naturale. Activitatea de regenerare a pãdurilor este cea mai importantã pe care o desfãsoarã silvicultorii în fiecare primãvarã. Puietii pe care îi folosim la replantãri îi obtinem din productie proprie. Directia Silviã Neamt a obtinut 1,4 milioane de puieti din productie prorie. Un milion a fost folosit la împãduriri, iar diferenta a fost vîndutã altor directii silvice sau întreprinzãtori privati“, a declarat directorul Ovidiu Mãrcutianu. Prefectul Toader Mocanu a fãcut echipã, la plantat de puieti, cu directorul Claudia Chirilã, de la Directia de Muncã si Solidaritate Socialã. ÃŽntr-un clasament neoficial, cei doi au cîstigat concursul de plantare, ajungînd primii în vîrful dealului. „Am fãcut o echipã foarte bunã cu doamna director Chirilã. Eu am sãpat, iar dînsa a manevrat puietii. Pãcat cã s-au terminat lãcasurile de plantat pentru cã am terminat primii si mai aveam disponibilitate de a mai face ceva. Este adevãrat cã am plantat doar cîtiva puieti si mai este mult pînã la o pãdure adevãratã, însã este un început“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
La rîndul sãu, senatorul Serban Strãtilã s-a arãtat încîntat de actiunea silvicultorilor nemteni. „Este o idee minunatã si le multumesc pentru invitatia fãcutã. Ar fi extraordinar dacã astfel de actiuni ar avea loc la nivelul întregii tãri“, a declarat senatorul nemtean.

Neamtul, un judet cu important potential forestier

Pãdurile nemtene impresioneazã nu numai prin diversitatea speciilor (molid, brad, fag, stejar), prin verticalitatea si bogãtia aurului verde, cît si prin ospitalitatea si frumusetea spiritualã a oamenilor. Activitatea de regenerare a pãdurilor din cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt se desfãsoarã sub semnul pãstrãrii continuitãtii pãdurii, prin instalarea si mentinerea vegetatiei forestiere, cu promovarea formulelor si a schemelor de împãdurire care sã conducã la realizarea cît mai grabnicã a stãrii de masiv. Anual, la nivelul Directiei Silvice Piatra Neamt se regenereazã în, medie, o suprafatã de 415 ha, din care 265 de regenerãri naturale si 150 de împãduriri. În anul 2007 vor fi realizate completãri curente în plantatiile vechi, pentru consolidarea acestora, pe suprafata de 41 ha si refacerea plantatiilor calamitate din cauze naturale pe suprafata de 4 ha. Pentru împãdurirea, completarea si refacerea acestor suprafete se acordã o mare atentie modului de asociere a speciilor, astfel ca aceasta sã fie corespunzãtoare din punctul de vedere al conditiilor stationale si al telului de gospodãrire stabilit.
Directia Silvicã Neamt detine 66 pepiniere silvice în suprafatã totalã de 63 ha, din care: 31 pepiniere permanente - 62 ha si 35 pepiniere cantonale -1 ha. În acest moment, în pepiniere se aflã puieti de rãsinoase pe suprafatã de 353 ari si puieti foioase pe 223 ari. Suprafata noilor culturi care se vor înfiinta în primavara acestui an în pepiniere este de 203 ari, din care: semãnãturi 100 ari (salcîm) - repicaj 103 ari (molid si larice).
„Din pepiniere vom scoate în aceastã primãvarã 1.422.000 puieti apti de plantat. La baza producerii cu bune rezultate a puietilor de rãsinoase, stã metoda de repicaj a puietilor obtinuti în spatii adãpostite (solarii). Anul acesta în cadrul directiei vom avea: 4 solarii în suprafatã totalã de 800 metri pãtrati, din care 720 mp culturã de molid si 80 mp culturã de larice. De pe suprafata semãnatã anul trecut, în 2007 se vor scoate 882.000 puieti de molid si larice care se vor repica în pepiniere“, a mai declarat directorul Ovidiu Mãrcutianu.

Articol afisat de 2298 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective