Ne paste prohibitia
• posesorilor particulari de alambicuri le este fricã sã le mai foloseascã • conform noilor reglementãri, acestia trebuie sã le declare si sã plãteascã taxe, indiferent de cantitatea de alcool produsã • O situatie curioasã se înregistreazã, în prezent, legatã de traditionala tuicã preparatã pe cont propriu si asta cu doar cîteva zile înainte de Sfintele Sãrbãtori de Paste. Potrivit traditiei, fiecare gospodar care se respectã va cãuta sã punã pe masã, pe lîngã produse traditionale, miel, cozonaci si ouã rosii, si ceva de bãut, de preferat natural, fie vin sau, mai bine, autohtona tuicã. Problema este cã alcoolul preparat în gospodãrie nu va mai putea fi procurat, deoarece, potrivit noului Cod Fiscal valabil din acest an, producãtorii de rachiuri vor fi obligati sã achite statului „dijma“, clasica accizã, dar care nu este deloc micã. ÃŽn plus, cei care au acasã alambicuri vor trebui sã meargã la administratiile financiare de care apartin si sã le declare, indiferent dacã le folosesc sau zac, prãfuite, prin poduri. „Taxa pe cazan“ se ridicã la 375 euro pe hectolitru de alcool pur, valoare calculatã pentru cei care utilizeazã astfel de bãuturã în scop personal si este redusã la jumãtate fatã de cît vor plãti producãtorii, particulari sau persoane juridice, care fabricã pentru comercializare. Mai pe întelesul tuturor, sãtenii care distileazã un singur litru de tuicã clasicã, de circa 40 grade tãrie, vor plãti statului 50.000 de lei, aproape jumãtate din costul bãuturii, bani ce vor fi dati dacã respectivii nu vor obtine mai mult de 50 litri. Dacã „trag“ mai mult, peste 50 de litri, valoarea va fi calculatã la 750 euro pe hectolitrul de alcool pur. Pentru a-si scoate pîrleala, acestia vor fi nevoiti sã umfle pretul produsului, dar cu riscul de a nu-l mai putea vinde. Multi dintre romascani vor prefera sã cumpere bãuturã ieftinã si, dacã se poate, cît mai de calitate, asa cã vor apela tot la bodegile cu bãuturi „fabricate“. ÃŽn zona Romanului, ca de altfel în întreg judetul, nici un particular detinãtor de cazan nu si-a declarat distileria, desi, asa cum se stie, la tarã existã un alambic cu serpentinã aproape în fiecare casã. „Prima datã am aflat cã dacã facem doar pînã la 50 litri de tuicã nu vom plãti nimic, dar, se pare cã, dupã noile intructiuni, si acestea vor fi impozitate. O altã trãznaie a legiuitorului este legatã de obligativitatea de a ne înregistra cu aceste cazane, chiar dacã nu le folosim. Am înteles cã vor exista inspectori ce vor bate din poartã în poartã si vor cãutat alambicurile, iar cei care vor refuza sã spunã cã au, vor fi pînditi si vor primi amenzi grase dacã vor fi descoperiti. De obicei producem pentru consum propriu sau pentru rudele care ne mai cer de sãrbãtori. Produsul este foarte bun, nu este toxic si, în plus, prin vînzarea unei cantitãti de alcool ne scoteam cheltuiala cu lemnele consumate“, a declarat Mihai I., producãtor agricol din comuna Icusesti. Acesta a mai precizat cã a discutat si cu alti vecini, care si ei „fabricã“ tuicã acasã, iar acestia au spus sã vor vinde cazanele, decît sã aibã probleme cu legea. Ei se tem cã vor fi pîrîti de alti gospodari, deoarece toti stiu cine face rachiu si cine nu.
|