Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Luminã“ la mãnãstiri

„Luminã“ la mãnãstiri

• turistii sînt asteptati la mãnãstiri, de ÃŽnviere, cu mii de ouã si cozonaci • la Neamt, pentru pelerini s-au tãiat 60 de miei si este pregãtit vin de Cotnari • la Secu si Sihãstria, unde nu se consumã carne, mielul va fi înlocuit cu pestele • la Agapia si Vãratec, maicile se întrec în cozonaci si ouã încondeiate • si-au anuntat sosirea si grupuri de turisti din Germania si Spania, unii fiind, deja, „de-ai casei •

Mãnãstirile din zona Neamtului au intrat în focul ultimelor pregãtiri pentru marea Sãrbãtoare a Învierii Domnului, cel mai important eveniment al crestinitãtii. Cum mii de pelerini ajung în fiecare an, de Paste, la lãcasurile monahale, dorind sã scape de tumultul vietii cotidiene si sã-si acorde un rãgaz pentru primenirea sufletului în aceste locuri încãrcate de spiritualitate, comunitãtile monahale fac eforturi pentru a-i întîmpina cum se cuvine pe oaspeti. Nu s-au anuntat, ca în alte dãti, nume importante de pe scena politicã, dar vin, în schimb, turisti din Germania si Spania si numerosi credinciosi din toate judetele tãrii, astfel cã locurile de cazare existente la mãnãstiri sînt deja ocupate, mai ales cã rezervãrile s-au fãcut cu mult timp înainte. Cei care au dorit sã-si petreacã Pastele în zonã au apelat la pensiuni sau la hoteluri, deplasîndu-se cu masinile la toate lãcasurile monahale. Cuhniile mãnãstirilor sînt pline de agitatie, pentru cã misiunea bucãtãreselor nu este deloc usoarã. Aici se preparã bucatele specifice masei pascale si sînt planificate sute de cozonaci si mii de ouã rosii, pascã si fripturã de miel sau peste - acolo unde nu se foloseste carne în alimentatia cãlugãrilor. Masa va fi asezatã ori de cîte ori va fi nevoie, dar se pregãtesc si pachete, pentru cã majoritatea credinciosilor pleacã înainte de finalul slujbei din noaptea de Înviere. Multi pelerini si-au fãcut obiceiul de a lua la rînd toate lãcasurile mãnãstiresti pentru a primi lumina Învierii, sperînd cã astfel vor fi binecuvîntati de divinitate si cã le va merge bine tot anul.

„Nu lipseste nici vinul pentru cã fiecare mãnãstire trebuie sã stea bine la capitolul acesta“

Arhimandritul Benedict Sauciuc, staretul Mãnãstirii Neamt, crede cã slujba ÃŽnvierii Domnului are, aici, un farmec aparte, datoritã faptului cã edificiul fiind ca o catedralã deschisã, ceremonialul avînd loc în aer liber, luminile se revarsã în întreaga curte si în cerdacurile din jurul acesteia. „La noi vin, în fiecare an, mii de oameni, multi cazîndu-se în Tîrgu Neamt si în alte localitãti. Noi avem o sutã de locuri la Centrul Social Cultural «Sfîntul Paisie» de lîngã mãnãstire, dar au fost rezervate toate. Vom pregãti bucatele traditionale, peste o mie de ouã rosii si cîteva sute de cozonaci si pascã. Vor fi tãiati peste 60 de miei, pentru fripturã, nu lipseste nici vinul pentru cã fiecare mãnãstire trebuie sã stea bine la capitolul acesta, pentru protocol. Noi avem vie la Cotnari, culegem struguri si pregãtim vinul aici, la mãnãstire. ÃŽn cele trei zile ale Sãrbãtorilor de Paste, credinciosii fac un tur al mãnãstirilor, merg si la iarbã verde, pentru cã se simte nevoia de naturã. Oamenii s-au sãturat de blocuri si betoane si vor sã iasã din tumultul problemelor zilnice, de aceea vin sã se relaxeze pe Valea Secului si Valea Icoanei. La noi si-a anuntat venirea parlamentarul Anghel Stanciu, prezent, ca de obicei, la slujba de ÃŽnviere, dar vom avea printre oaspeti si un grup de turisti spanioli“, a precizat staretul Benedict Sauciuc, amintind si de un alt grup, de la Bucuresti, organizat prin intermediul Patriarhiei.

„Cei care ne trec pragul cautã, în general, confort duhovnicesc“

La Mãnãstirea Secu, pregãtirile sînt în toi. Bucatele sînt specifice Pastelui, dar va lipsi mielul, pentru cã aici nu se mãnîncã carne. ÃŽn schimb, va fi gãtit peste, ce urma sã fie achizitionat de la Metro, pentru cã e mai ieftin, spuneau cãlugãrii, care au criticat specula care se face în aceastã perioadã cu produsele necesare pe masa de Paste. Aici sînt asteptati circa o mie de credinciosi, la ÃŽnviere, dar numai 200-300 sînt luati în calcul ca oaspeti, fiindcã majoritatea pleacã dupã ce primesc „luminã“. Vor fi pregãtite 3.000 de ouã rosii, zeci de pãsti si cozonaci, ca si alte bucate traditionale. „Asteptãm cu bucurie ÃŽnvierea Mîntuitorului, este cea mai mare sãrbãtoare a crestinitãtii si facem pregãtirile cuvenite. ÃŽn primul rînd, ne curãtãm sufletul, trupul, dar primenim si mãnãstirea, sã aibã o hainã mai curatã. La noi vin cei care doresc sã se împãrtãseascã, sã se spovedeascã, sã petreacã Pastele într-un mod mai linistit. Avem o sutã de locuri de cazare, toate sînt ocupate. Nu oferim conditii extraordinare, dar cei care ne trec pragul cautã, în general, confort duhovnicesc“, a declarat staretul mãnãstirii Secu, Arhimandritul Vichentie Amariei.

„Portile sînt deschise“

La Mãnãstirea Sihãstria, sînt puse la dispozitia pelerinilor 40 de camere, dar nu mai este nici un loc disponibil. Comunitatea monahalã se asteaptã sã vinã multi credinciosi, avînd în vedere cã, de obicei, de ÃŽnviere oamenii nu mai încap în biserici si în curte din cauza aglomeratiei. Nici aici nu se consumã carne, asftel cã la bucãtãrie se fac nu mai putin de 10.000 de ouã rosii, cozonaci cît de multi, sã ajungã la toatã lumea, iar pe masã vor fi puse si brînzã, lapte, pascã si peste. Nu sînt anuntati oaspeti deosebiti. „Care doresc, sã vinã. Portile sînt deschise“, a spus staretul Victorin Oanele. Pelerinii vor sta la masã în arhondaric, pregãtit special pentru aceastã ocazie.

„Se opresc, se închinã, iau «Luminã» si pleacã mai departe“

La mãnãstirile de maici, totul se desfãsoarã ca în anii precedenti. La Vãratec este asteptat un grup de turisti din Germania, care îsi petrece de ani de zile sãrbãtorile la acest lãcas monahal. Cele 40 de locuri de cazare sînt rezervate, dar în cãsutele maicilor, 180 la numãr, sînt disponibile cîte douã camere pentru cei care vor sã înnopteze în zonã. De regulã, vin multi credinciosi din judetele vecine, Iasi, Bacãu, dar, acum, Pastele fiind în sezonul rece, nu se stie dacã numãrul celor prezenti la slujbã va fi la fel de mare ca în anii precedenti. Comunitatea monahalã este împãrtitã în douã categorii: de obste si de sine. Adicã, unele maici vietuiesc muncesc si mãnîncã la comun, iar altele locuiesc separat, la cãsute. Pregãtirile sînt si ele împãrtite, se fac bucate pentru obste, dar fiecare cãlugãritã preparã, separat, mîncãrurile traditionale, existînd o adevãratã întrecere între ele, în privinta ouãlor încondeiate sau a cozonacilor, cît mai pufosi si mai bine crescuti. Pentru obstea monahalã se pregãtesc, în general, lactate si peste, pentru cã nu este dezlegare pentru carne. Dar pelerinii vor fi tratati cu miel fript, din cei fãtati la stînile mãnãstirii. „A fost frig si nu avem prea multi miei. Oile noastre fatã mai tîrziu, la sfîrsitul lunii aprilie. La noi este obste mare de maici si se întrec în pascã si cozonaci. Vom vopsi 500-600 de ouã pentru masa oficialã, dar fiecare maicã mai pregãteste cîteva zeci de ouã încondeiate. La noi se fac picturi cu parafinã pe ouã, avem expuse si pentru vînzare, pentru cã se bucurã de mare apreciere din partea turistilor. ÃŽn zona noastrã, de un timp, credinciosii merg în pelerinaj la toate mãnãstirile, în noaptea de ÃŽnviere. Este un flux continuu al celor care au masini. Se opresc, se închinã, iau «Luminã» si pleacã mai departe“, a spus maica staretã Elena Giosanu. Pînã la Paste mai sînt cîteva ore, în care monahii se ocupã de rînduielile bisericesti si fac ultimele retusuri în ce priveste curãtenia. ÃŽn aceastã sãptãmînã, postul a fost mai aspru, masa s-a servit o singurã datã pe zi la ora 16, bucatele fiind gãtite fãrã ulei sau prãjeli. Vinerea Mare a fost de post negru, pentru cã în aceastã zi a fost rãstignit Mîntuitorul, iar jertfa sa trebuie respectatã prin înfrînarea trupului si pregãtirea duhovniceascã a sufletului.

Articol afisat de 1981 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective