 Demarează actiunea de salubrizare a Lacului Izvorul Muntelui
• tone de bidoane din plastic, deseuri lemnoase si alte gunoaie vor fi strînse începînd de săptămîna aceasta • Hidroelectrica intentionează să cumpere o barjă, cu care să se poată strînge mizeriile de pe luciul apei • Grija în această lună pentru unitătile nemtene implicate în protectia mediului si administratorul lacului de acumulare, după cum a dat de înteles prefectul Toader Mocanu, este salubrizarea Lacului Izvorul Muntelui. „Curătirea de urgentă a zonei Izvorul Muntelui trebuie să devină actiunea prioritară a acestei luni pentru toate autoritătile implicate în campania de anvergură pe care o declansăm în această săptămîna“, a precizat Toader Mocanu, prefectul judetului, la finalul întîlnirii de lucru pe care a avut-o luni, 16 aprilie, cu reprezentantii Hidroelectrica, ai Agentiei de Protectie a Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă si cu primarul orasului Bicaz, Constantin Catrinoiu.
„Solutiile pe termen scurt constau în demararea unei actiuni ample de colectare a deseurilor menajere de pe lac, începînd cu ziua de joi, a acestei săptămîni. Actiunea va fi sustinută, în principal, de reprezentantii Hidroelectrica, la care se vor alătura si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă si ai Sistemului de Gospodărire a Apelor. Primăria orasului Bicaz va asigura spatiul de depozitare a cantitătilor colectate“, a mai declarat prefectul Toader Mocanu.
Solutia pe termen lung, conturată pe parcursul întîlnirii, a fost necesitatea achizitionării unei barje de către Hidroelectrica. În acest sens, Hidroelectrica va propune ca această investitie să fie prevăzută în bugetul pe anul viitor.
În ceea ce priveste zona de uscat, prefectul judetului a cerut Agentiei de Protectie a Mediului si Gărzii de Mediu să implice în această campanie toate primăriile de pe Valea Muntelui.
Totodată, prefectul Toader Mocanu a dispus controale la exploatatiile forestiere din zonă pentru verificarea modului în care se igienizează locurile de exploatare. „Componenta educatională joacă rolul cel mai important în această campanie permanentă pe care trebuie s-o purtăm pentru protejarea mediului înconjurător. De aceea cred că nu am fi ajuns aici dacă oamenii de pe Valea Muntelui si mai ales, turistii ar fi fost mult mai atenti cu locul ales pentur depozitarea deseurilor menajere“, a mai declarat prefectul judetului.
Toader Mocanu a mai avut initiativa unei astfel de campanii de salubrizare a Văii Muntelui la începutul lunii iulie a anului trecut, a crei finalizare s-a concretizat prin colectarea a 16 tone de bidoane din plastic si 110 de metri cubi de deseuri menajere.
|