Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Podoleni, comuna fără medici de familie

Podoleni, comuna fără medici de familie

• de mai bine de o săptămînă, nici unul dintre cei doi medici de familie din Podoleni nu a mai dat pe la cabinet • unul este în concediu medical, iar celălalt este în concediu de odihnă • desi, conform legii în vigoare, fiecare dintre ei ar fi trebuit să îsi găsească înlocuitor, nici unul nu a făcut-o, iar pacientii nu au cui se adresa •

Locuitorii comunei Podoleni, cu sau fără calitatea de asigurat pentru sănătate, nu beneficiază de asistentă medicală primară, începînd de săptămîna trecută.
Concret, nici unul dintre cei doi medici de familie care îsi desfăsoară activitatea la Dispensarul Zănesti nu este de găsit la cabinet.
În respectiva comună, au cabinete individuale medicii Neculai Botezatu si Sorina Căpitanu. Acestia îsi desfăsoară activitatea aici de destul de putin timp si se pare că nu o fac cu prea multă tragere de inimă. Pînă acum trei ani, în Podoleni a functionat, ca medic de familie, Maria Ionescu, un doctor despre care toată lumea nu are decît cuvinte de laudă în privinta modului în care îi ajuta pe pacienti si în care îsi făcea datoria la locul de muncă. După decesul său, i-a luat locul doctorul Mihai Lazăr, dar acesta nu a rezistat prea mult si a plecat. Acum, teoretic, aici îsi desfăsoară activitatea doi medici. Din spusele localnicilor, acestia se remarcă mai mult prin absentă.
Ieri dimineată, la dispensarul din Podoleni stăteau la usa cabinetului medical mai multi săteni care aveau nevoie de diverse servicii medicale, dar nu avea cine să îi ajute. Unul dinte săteni venise la dispensar cu sora lui mai mică, foarte răcită, care de cîteva zile făcea febră si tusea. O altă femeie, care are un copil în vîrstă de 7 ani pe care trebuia să îl înscrie la scoală, avea nevoie de fisa cu vaccinări a acestuia, însă nu avea de unde să o obtină. Într-o situatie de-a dreptul disperată se afla Angela Stănilă, în vîrstă de 54 de ani, pensionată de doi ani pe caz de boală. Femeia este diagnosticată de cinci ani cu mai multe afectiuni cardiace, de doi ani starea ei s-a agravat, iar acum avea nevoie de o trimitere la un medic cardiolog de la Spitalul Judetean, pentru o consultatie al cărei rezultat să fie anexat la dosarul medical care va fi studiat de comisia medicală. Mai multi săteni de diverse vîrste solicitau prescrierea de retete, dar nu aveau cui se adresa.

Cînd doi lipsesc, al treilea cîstigă

Potrivit precizărilor mai multor săteni, cei doi medici de familie nu au mai dat pe la cabinet din săptămîna de dinaintea Pastelui. Marti, 19 aprilie, medicul Neculai Botezatu s-a prezentat pret de zece minute, pentru a elibera un certificat de deces unei familii din Negritesti, după care, de a doua zi, a intrat în concediu medical.
Celălalt este în concediu de odihnă. Ciudat este că, în ambele situatii, conform legii, medicii ar fi trebuit să îsi găsească înlocuitori si să anunte Casa de Asigurări de Sănătate.
Ieri, nici un reprezentant al CAS Neamt nu era de găsit la sediu, cu totii fiind plecati la Sinaia, la un curs de management. Sesizată de către redactorul Monitorului de Neamt despre situatia de la Podoleni, conducerea Autoritătii de Sănătate Publică Neamt a precizat că nu are la îndemînă nici un instrument de sanctionare, întrucît cei doi au cabinet individual de medicină primară, dar în curînd, acolo va fi instalat un al treilea medic de familie, venit din alt judet. „În nenumărate rînduri am fost sesizat de către locuitorii din comună despre faptul că nici unul dintre medicii de familie nu este prezent la dispensar. Am verificat personal acest lucru în mai multe rînduri si am constatat că au lipsit zile în sir. Am vorbit cu fiecare dintre ei, am înteles că mai sînt si probleme care trebuie rezolvate urgent, dar nu mi se pare normal ca populatia din comună să nu beneficieze de asistentă medicală din partea celor care iau bani de pe urma lor. Comuna Podoleni numără vreo 5.800 de suflete. Poate 1.000 sînt plecati la muncă în stăinătate, dar 4.000 tot sînt acasă. Multi dintre cei rămasi sînt bătrîni si copii care au nevoie de medic mai des. Dar cînd îl caută, nu îl găsesc. Anul trecut, prin toamnă, cînd m-am trezit la mine în birou cu sute de oameni nemultumiti că săptămîni în sir nu au găsit nici un medic de familie la dispensar, am sunat la Autoritatea de Sănătate Publică, am sunat la Casa de Asigurări de Sănătate. Au venit aici, atunci, reprezentantii Casei au dat sanctiuni pentru nerespectarea programului, dar ce folos? De săptămîna trecută, lipsesc amîndoi medicii de familie. În urma ultimelor demersuri făcute, am primit promisiuni că vom avea, curînd, în comună si al treilea medic de familie“, a declarat Decebal Albu, primarul comunei Podoleni.

Articol afisat de 3078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Isidor la data 17.04.2007 07:31
Zanesti sau Podoleni
Mai fratilor hotarativa: unde nu sunt medici de familie, in Zanesti sau in Podoleni ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective