Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Podoleni, comuna fãrã medici de familie

Podoleni, comuna fãrã medici de familie

• de mai bine de o sãptãmînã, nici unul dintre cei doi medici de familie din Podoleni nu a mai dat pe la cabinet • unul este în concediu medical, iar celãlalt este în concediu de odihnã • desi, conform legii în vigoare, fiecare dintre ei ar fi trebuit sã îsi gãseascã înlocuitor, nici unul nu a fãcut-o, iar pacientii nu au cui se adresa •

Locuitorii comunei Podoleni, cu sau fãrã calitatea de asigurat pentru sãnãtate, nu beneficiazã de asistentã medicalã primarã, începînd de sãptãmîna trecutã.
Concret, nici unul dintre cei doi medici de familie care îsi desfãsoarã activitatea la Dispensarul Zãnesti nu este de gãsit la cabinet.
În respectiva comunã, au cabinete individuale medicii Neculai Botezatu si Sorina Cãpitanu. Acestia îsi desfãsoarã activitatea aici de destul de putin timp si se pare cã nu o fac cu prea multã tragere de inimã. Pînã acum trei ani, în Podoleni a functionat, ca medic de familie, Maria Ionescu, un doctor despre care toatã lumea nu are decît cuvinte de laudã în privinta modului în care îi ajuta pe pacienti si în care îsi fãcea datoria la locul de muncã. Dupã decesul sãu, i-a luat locul doctorul Mihai Lazãr, dar acesta nu a rezistat prea mult si a plecat. Acum, teoretic, aici îsi desfãsoarã activitatea doi medici. Din spusele localnicilor, acestia se remarcã mai mult prin absentã.
Ieri dimineatã, la dispensarul din Podoleni stãteau la usa cabinetului medical mai multi sãteni care aveau nevoie de diverse servicii medicale, dar nu avea cine sã îi ajute. Unul dinte sãteni venise la dispensar cu sora lui mai micã, foarte rãcitã, care de cîteva zile fãcea febrã si tusea. O altã femeie, care are un copil în vîrstã de 7 ani pe care trebuia sã îl înscrie la scoalã, avea nevoie de fisa cu vaccinãri a acestuia, însã nu avea de unde sã o obtinã. Într-o situatie de-a dreptul disperatã se afla Angela Stãnilã, în vîrstã de 54 de ani, pensionatã de doi ani pe caz de boalã. Femeia este diagnosticatã de cinci ani cu mai multe afectiuni cardiace, de doi ani starea ei s-a agravat, iar acum avea nevoie de o trimitere la un medic cardiolog de la Spitalul Judetean, pentru o consultatie al cãrei rezultat sã fie anexat la dosarul medical care va fi studiat de comisia medicalã. Mai multi sãteni de diverse vîrste solicitau prescrierea de retete, dar nu aveau cui se adresa.

Cînd doi lipsesc, al treilea cîstigã

Potrivit precizãrilor mai multor sãteni, cei doi medici de familie nu au mai dat pe la cabinet din sãptãmîna de dinaintea Pastelui. Marti, 19 aprilie, medicul Neculai Botezatu s-a prezentat pret de zece minute, pentru a elibera un certificat de deces unei familii din Negritesti, dupã care, de a doua zi, a intrat în concediu medical.
Celãlalt este în concediu de odihnã. Ciudat este cã, în ambele situatii, conform legii, medicii ar fi trebuit sã îsi gãseascã înlocuitori si sã anunte Casa de Asigurãri de Sãnãtate.
Ieri, nici un reprezentant al CAS Neamt nu era de gãsit la sediu, cu totii fiind plecati la Sinaia, la un curs de management. Sesizatã de cãtre redactorul Monitorului de Neamt despre situatia de la Podoleni, conducerea Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt a precizat cã nu are la îndemînã nici un instrument de sanctionare, întrucît cei doi au cabinet individual de medicinã primarã, dar în curînd, acolo va fi instalat un al treilea medic de familie, venit din alt judet. „ÃŽn nenumãrate rînduri am fost sesizat de cãtre locuitorii din comunã despre faptul cã nici unul dintre medicii de familie nu este prezent la dispensar. Am verificat personal acest lucru în mai multe rînduri si am constatat cã au lipsit zile în sir. Am vorbit cu fiecare dintre ei, am înteles cã mai sînt si probleme care trebuie rezolvate urgent, dar nu mi se pare normal ca populatia din comunã sã nu beneficieze de asistentã medicalã din partea celor care iau bani de pe urma lor. Comuna Podoleni numãrã vreo 5.800 de suflete. Poate 1.000 sînt plecati la muncã în stãinãtate, dar 4.000 tot sînt acasã. Multi dintre cei rãmasi sînt bãtrîni si copii care au nevoie de medic mai des. Dar cînd îl cautã, nu îl gãsesc. Anul trecut, prin toamnã, cînd m-am trezit la mine în birou cu sute de oameni nemultumiti cã sãptãmîni în sir nu au gãsit nici un medic de familie la dispensar, am sunat la Autoritatea de Sãnãtate Publicã, am sunat la Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Au venit aici, atunci, reprezentantii Casei au dat sanctiuni pentru nerespectarea programului, dar ce folos? De sãptãmîna trecutã, lipsesc amîndoi medicii de familie. ÃŽn urma ultimelor demersuri fãcute, am primit promisiuni cã vom avea, curînd, în comunã si al treilea medic de familie“, a declarat Decebal Albu, primarul comunei Podoleni.

Articol afisat de 3167 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Isidor la data 17.04.2007 07:31
Zanesti sau Podoleni
Mai fratilor hotarativa: unde nu sunt medici de familie, in Zanesti sau in Podoleni ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective