Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ecologizarea „nesimtirii“

Ecologizarea „nesimtirii“

• a început actiunea de ecologizare a lacului de acumulare de la Bicaz • „Este pãcat cã nu se poate pãstra un luciu de apã curat. Vinovati sîntem noi toti, atît de la administratie, cît si cetãtenii“, a declarat prefectul Mocanu • logistica antrenatã în curãtarea lacului presupune si trei ambarcatiuni • „Pentru a elimina acest fenomen, ar trebui sã actionãm în permanentã nu numai noi, ci fiecare cetãtean, ce are tangentã cu zona lacului. E pînã la urmã o problemã de constiintã civicã si de mentalitate“, a afirmat Emil Bostan, SGA Neamt •


Luciul de apã al Lacului de acumulare Izvoru Muntelui Bicaz a intrat într-un proces de ecologizare de sezon. Cel care a dat semnalul „bãtãliei“ cu pet-urile a fost prefectul de Neamt, Toader Mocanu, ce a antrenat în actiunea de curãtare a lacului, demaratã ieri, 19 aprilie, forte materiale si umane ale Hidroelectrica Piatra Neamt, Apele Române, Garda si Agentia de Mediu si Primãria Bicaz. „Luni am avut o întîlnire cu reprezentantii de la Hidroelectrica, Apele Române, Primãria Bicaz, Garda si Agentia de Mediu si am stabilit sã demarãm o actiune de curãtare a lacului. Dupã cum vedeti, s-au mobilizat foarte bine si au trecut la treabã. A început actiunea de colectare a deseurilor, actiune impusã de faptul cã aici se aflã unul din punctele cele mai poluate din judetul Neamt. Este pãcat cã nu se poate pãstra un luciu de apã curat. Vinovati sîntem noi toti, atît de la administratie, cît si cetãtenii, care, de cînd începe primãvara si pînã toamna tîrziu, cu prilejul picnicurilor, si nu numai, împrãstie mizeria peste tot. Este vorba despre pet-uri, crengi si alte deseuri forestiere, ce pînã la urmã ajung pe apa lacului, creînd o imagine dezolantã. Vã spuneam cã institutiile judetene si Primãria Bicaz s-au mobilizat extrem de bine si sper ca în decurs de 7-8 zile apa lacului sã aibã o altã fatã“, a declarat Toader Mocanu prefectul judetului Neamt, prezent ieri la locul actiunii, de la baraj. Logistica antrenatã în curãtarea lacului presupune trei ambarcatiuni, ale cãror proprietari sînt Apele Române, SC Munteanu SRL si Hidroelectrica, un autocamion pentru transportul deseurilor la Depozitul Ecologic din Piatra Neamt si peste 20 de oameni, salariati ai Hidroserv, ai Apelor Române Neamt si ai Primãriei Bicaz. Ca ustensile de „pigulire“ a deseurilor, cei antrenati în actiunea de la Bicaz folosesc un gen de minciocuri, asemãnãtoare celor utilizate de pescari, dar randamentul este scãzut. Nu întîmplãtor, desi oamenii au pornit la treabã încã la primele ore ale diminetii, pe un vînt potrivnic, luînd cu asalt deseurile situate la baza barajului, pînã la orele prînzului, cînd a descins la locul cu pricina prefectul, mare lucru nu se realizase. Si totusi, primii prezenti la actiune, ca îndrumãtori directi au fost sefii Apelor Române si Hidroconstructia, de fapt cei interesati de ordinea si disciplina propriilor salariati, dar si de securitatea actiunii.

Prima actiune din acest an

„Actiunea de astãzi este prima din acest an, stiut fiind cã, de mult timp, încoace ne confruntãm cu acest adevãrat flagel, cu deseuri ce ne sufocã existenta. Actiunea va dura cîteva zile, fiind mai mult un semnal de alarmã pentru a sensibiliza opinia publicã, deoarece pentru a elimina acest fenomen ar trebui sã actionãm în permanentã si nu numai noi, ci fiecare cetãtean, ce are tangentã cu zona lacului. E pînã la urmã o problemã de constiintã civicã si de mentalitate. Din pãcate, problema curãteniei, a poluãrii apelor, este o meteahnã veche la noi, românii. Din mosi-strãmosi ne-am obisnuit sã ducem mizeria pe malul apelor. Dacã în trecut nu se prea observa, odatã cu aparitia pet-urilor, acest fenomen negativ a luat amploare, iar imaginea de pe lac a devenit emblematicã. Este de-a dreptul alarmant si dezagreabil“, a afirmat Emil Bostan directorul Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamt.
Acesta stia el ce stia referitor la simbolistica actiunii, pentru cã asa cum am mai spus-o, pînã la orele amiezii, abia fuseserã adunate deseuri, pret de 15- 20 de saci, adicã atîtia cîti sã încapã într-un transport de camion, ce avea sã ia mai apoi calea Depozitului Ecologic Piatra Neamt. „Dupã cum am stabilit anul acesta, pet-urile vor fi transportate la Piatra Neamt la depozitul ecologic pentru a fi compactate, deci o treabã serioasã privind protectia mediului“, a precizat Irimia Iacob de la Garda de Mediu Neamt. La vorbele acestuia s-au adãugat cele ale primarului de Bicaz, Constantin Catrinoiu, ce ne-a spus, printre altele, cã totul ar fi bine dacã oamenii ce vietuiesc în zona limitrofã lacului ar întelege sã fie mai responsabili în ce priveste mediul. „Nu stim ce sã mai credem. Vedem cã sîntem autorii unui adevãrat dezastru ecologic si ne comportãm ca si cum nu s-ar întîmpla nimic rãu. Mã întreb de unde atîta inconstientã?“, a declarat primarul Bicazului. Pînã una, alta, ieri, la Bicaz a fost dezlãntuire de forte umane si materiale, dar si privind imaginea unei actiuni pe teme ecologice. Rezultatele sperãm cã se vor vedea pe luciul de apã al lacului peste cîteva zile. Actiunea, asa cum avea sã sugereze însusi prefectul, va cãpãta continuitate, astfel încît imaginea lacului sã fie una demnã de un popor european. Oare sîntem?

Articol afisat de 1999 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective