Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ecologizarea „nesimtirii“

Ecologizarea „nesimtirii“

• a început actiunea de ecologizare a lacului de acumulare de la Bicaz • „Este păcat că nu se poate păstra un luciu de apă curat. Vinovati sîntem noi toti, atît de la administratie, cît si cetătenii“, a declarat prefectul Mocanu • logistica antrenată în curătarea lacului presupune si trei ambarcatiuni • „Pentru a elimina acest fenomen, ar trebui să actionăm în permanentă nu numai noi, ci fiecare cetătean, ce are tangentă cu zona lacului. E pînă la urmă o problemă de constiintă civică si de mentalitate“, a afirmat Emil Bostan, SGA Neamt •


Luciul de apă al Lacului de acumulare Izvoru Muntelui Bicaz a intrat într-un proces de ecologizare de sezon. Cel care a dat semnalul „bătăliei“ cu pet-urile a fost prefectul de Neamt, Toader Mocanu, ce a antrenat în actiunea de curătare a lacului, demarată ieri, 19 aprilie, forte materiale si umane ale Hidroelectrica Piatra Neamt, Apele Române, Garda si Agentia de Mediu si Primăria Bicaz. „Luni am avut o întîlnire cu reprezentantii de la Hidroelectrica, Apele Române, Primăria Bicaz, Garda si Agentia de Mediu si am stabilit să demarăm o actiune de curătare a lacului. După cum vedeti, s-au mobilizat foarte bine si au trecut la treabă. A început actiunea de colectare a deseurilor, actiune impusă de faptul că aici se află unul din punctele cele mai poluate din judetul Neamt. Este păcat că nu se poate păstra un luciu de apă curat. Vinovati sîntem noi toti, atît de la administratie, cît si cetătenii, care, de cînd începe primăvara si pînă toamna tîrziu, cu prilejul picnicurilor, si nu numai, împrăstie mizeria peste tot. Este vorba despre pet-uri, crengi si alte deseuri forestiere, ce pînă la urmă ajung pe apa lacului, creînd o imagine dezolantă. Vă spuneam că institutiile judetene si Primăria Bicaz s-au mobilizat extrem de bine si sper ca în decurs de 7-8 zile apa lacului să aibă o altă fată“, a declarat Toader Mocanu prefectul judetului Neamt, prezent ieri la locul actiunii, de la baraj. Logistica antrenată în curătarea lacului presupune trei ambarcatiuni, ale căror proprietari sînt Apele Române, SC Munteanu SRL si Hidroelectrica, un autocamion pentru transportul deseurilor la Depozitul Ecologic din Piatra Neamt si peste 20 de oameni, salariati ai Hidroserv, ai Apelor Române Neamt si ai Primăriei Bicaz. Ca ustensile de „pigulire“ a deseurilor, cei antrenati în actiunea de la Bicaz folosesc un gen de minciocuri, asemănătoare celor utilizate de pescari, dar randamentul este scăzut. Nu întîmplător, desi oamenii au pornit la treabă încă la primele ore ale diminetii, pe un vînt potrivnic, luînd cu asalt deseurile situate la baza barajului, pînă la orele prînzului, cînd a descins la locul cu pricina prefectul, mare lucru nu se realizase. Si totusi, primii prezenti la actiune, ca îndrumători directi au fost sefii Apelor Române si Hidroconstructia, de fapt cei interesati de ordinea si disciplina propriilor salariati, dar si de securitatea actiunii.

Prima actiune din acest an

„Actiunea de astăzi este prima din acest an, stiut fiind că, de mult timp, încoace ne confruntăm cu acest adevărat flagel, cu deseuri ce ne sufocă existenta. Actiunea va dura cîteva zile, fiind mai mult un semnal de alarmă pentru a sensibiliza opinia publică, deoarece pentru a elimina acest fenomen ar trebui să actionăm în permanentă si nu numai noi, ci fiecare cetătean, ce are tangentă cu zona lacului. E pînă la urmă o problemă de constiintă civică si de mentalitate. Din păcate, problema curăteniei, a poluării apelor, este o meteahnă veche la noi, românii. Din mosi-strămosi ne-am obisnuit să ducem mizeria pe malul apelor. Dacă în trecut nu se prea observa, odată cu aparitia pet-urilor, acest fenomen negativ a luat amploare, iar imaginea de pe lac a devenit emblematică. Este de-a dreptul alarmant si dezagreabil“, a afirmat Emil Bostan directorul Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamt.
Acesta stia el ce stia referitor la simbolistica actiunii, pentru că asa cum am mai spus-o, pînă la orele amiezii, abia fuseseră adunate deseuri, pret de 15- 20 de saci, adică atîtia cîti să încapă într-un transport de camion, ce avea să ia mai apoi calea Depozitului Ecologic Piatra Neamt. „După cum am stabilit anul acesta, pet-urile vor fi transportate la Piatra Neamt la depozitul ecologic pentru a fi compactate, deci o treabă serioasă privind protectia mediului“, a precizat Irimia Iacob de la Garda de Mediu Neamt. La vorbele acestuia s-au adăugat cele ale primarului de Bicaz, Constantin Catrinoiu, ce ne-a spus, printre altele, că totul ar fi bine dacă oamenii ce vietuiesc în zona limitrofă lacului ar întelege să fie mai responsabili în ce priveste mediul. „Nu stim ce să mai credem. Vedem că sîntem autorii unui adevărat dezastru ecologic si ne comportăm ca si cum nu s-ar întîmpla nimic rău. Mă întreb de unde atîta inconstientă?“, a declarat primarul Bicazului. Pînă una, alta, ieri, la Bicaz a fost dezlăntuire de forte umane si materiale, dar si privind imaginea unei actiuni pe teme ecologice. Rezultatele sperăm că se vor vedea pe luciul de apă al lacului peste cîteva zile. Actiunea, asa cum avea să sugereze însusi prefectul, va căpăta continuitate, astfel încît imaginea lacului să fie una demnă de un popor european. Oare sîntem?

Articol afisat de 1645 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective