Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Chinuiti în canal

Chinuiti în canal

• un tatã si fiica sa trãiesc de mai bine de douã luni într-un canal de lîngã cinematograful Cozla • fetita, în vîrstã de 3 ani si douã luni, se aflã într-o stare jalnicã • fãrã încãltãri si neschimbatã de zile bune, copila este plimbatã de tatãl sãu cu un cãrut de butelii • Neculai Tuduran afirmã cã trãieste din vînzarea fierului vechi si a cartoanelor si cã nu se poate angaja din cauzã cã nu nu are cu cine lãsa copilul • el este divortat si mai are un bãietel în vîrstã de 10 luni care se aflã în grija fostei sotii • la interventia „Monitorului de Neamt“, Roxana Gabriela a fost internatã de urgentã într-un centru de plasament •

Un bãrbat, în vîrstã de 39 de ani, trãieste de mai bine de douã luni împreunã cu fiica sa, în vîrstã de 3 ani si 2 luni, într-un canal de lîngã cinematograful Cozla. Neculai Tuduran spune cã a ajuns în aceastã situatie disperatã dupã ce a divortat de sotia sa cãreia, desi instanta i-a încredintat spre crestere cei doi copii, ar fi renuntat la fetitã. Fãrã casã si fãrã serviciu, dar si respins de rude si pãrinti, Tuduran si-a înjghebat un adãpost într-un canal de 1,5 X 1,5 metri. Aici, spune el, stã de mai bine de douã luni cu fetita sa, Roxana Gabriela. Fata, aflatã într-o stare jalnicã, fãrã încãltãri, este plimbatã de cãtre tatã cu un cãrut de butelii. „Nu am ce face, trebuie sã cîstig un ban ca sã trãim. Cum nu am cu cine sã las copilul, îl car dupã mine toatã ziua în timp ce caut fier vechi sau cartoane pe care le vînd la Remat. Cum nu avem casã, dormim în canal. Iar asta se întîmplã de mai bine de douã luni, de cînd fosta mea sotie mi-a lãsat copilul. Am divortat, iar instanta i-a încredintat ei spre crestere ambii, fetita si bãietelul de 10 luni. Acum ceva timp am fost la ea în vizitã si m-a rugat sã o iau pe fetitã si s-o tin 3-4 zile, pentru cã are niste probleme de rezolvat. De atunci nu s-a mai întors. Asa cã am rãmas cu copilul. Stãm în canal, unde mîncãm si dormim. Copilului îi dau pîine si biscuiti, cã altceva nu am“, spune Tuduran. La auzul acestei povesti cutremurãtoare, neîncrezãtori i-am solicitat lui Tuduran sã ne conducã la domiciliul sãu din canal. Ne-am urcat în masinã si am plecat spre cinematograful Cozla. Pe drum, Roxana a întrebat de nenumãrate ori unde este cãrutu', linistindu-se numai dupã ce tatãl i-a promis cã se vor întoarce la redactie si îl vor lua. Ajunsi în zona cinematografului Cozla, Tuduran ne-a indicat locul în care stã. Dupã ce a înlãturat cartoanele ce astupau gura canalului, si-a prezentat „casa“ - o pãturã veche si roasã, o hainã, precum si resturi de mîncare aruncate aiurea. „Aici stãm si nu avem altã solutie. Eu sînt tîmplar de meserie si am lucrat la mai multe firme, însã acum nu am ce face. Cum pot sã mã angajez? Cu cine sã las copilul? Sotia nu stiu unde se aflã. Pãrintii nu mã primesc acasã, eu nu am unde sã stau si nici serviciu nu am. Ce sã fac ? Am avut o locuintã socialã, însã sotia a închiriat-o si a plecat. Acolo nu mã pot duce, cã nu mã lasã chiriasii“, s-a plîns Tuduran.
Situatia disperatã a celor doi a fost prezentatã de cãtre reporterii „Monitorul de Neamt“ reprezentantilor Directiei Generale de Asistentã Socialã si pentru Protectia Copilului Neamt. Dupã ce au analizat cazul, s-a luat mãsura internãrii copilului în regim de urgentã în Centrul de Plasament „Elena Doamna“.
„Avînd în vedere conditiile improprii în care era tinut copilul si plimbat pe drumuri de colo, colo, am dispus mãsura internãrii acestuia în regim de urgentã într-una dintre unitãtile de asistentã socialã din Piatra Neamt. Vom lua legãtura cu reprezentantii Serviciului asistentã socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt, pentru a vedea care este situatia acestei familii, dacã s-a fãcut sau nu anchetã socialã, ce e cu pãrintii, au sau nu grijã de copii si, în functie de datele pe care le vom obtine, vom lua mãsurile care se impun. Colegii mei au început întocmirea dosarului de internare a fetitei în institutia noastrã. Vã multumim pentru cã v-ati implicat în acest caz, dînd dovadã de profesionalism si responsabilitate civicã“, a declarat Mihai Hanganu, seful Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt.

Un suflel pe care pãrintii nu-l vor alãturi

ÃŽnainte de a ajunge la redactia Monitorul, Neculai Tuduran a trecut pe la Primãria Piatra Neamt, unde, cu copilul în brate, a încercat sã sensibilizeze autoritãtile pentru a obtine o locuintã. Ana Suteu, sefa Serviciului Protectie Socialã, a declarat cã bãrbatul nu este la prima atitudine de acest gen, el încercînd si în alte ocazii sã impresioneze autoritãtile. Surse din cadrul Primãriei Piatra Neamt sustin cã bãrbatul a fost ajutat sã îsi facã acte de identitate, dar banii care i s-au dat cu acest scop au luat altã destinatie, refuzînd ofertele de serviciu pe care le-a primit, ori netinîndu-se de treabã. De la Directia de Protectie Socialã, sefa Camelia Prisecaru a spus cã victimã în toatã aceastã problemã este fetita, purtatã pe drumuri în cãruciorul pentru butelii. Functionarii din acest departament au fãcut, deja, primele demersuri pentru ca în centrul de plasament în care stã, deja, copila sã se poatã face dosarul aferent. Noi a luat legãtura cu Primãria Dragomiresti, pentru cã acolo stã mama fetitei. Aceasta ar trebui sã vinã sã îsi recupereze copilul tinul ilegal de tatã, în cîteva zile. Cum între timp fetita a fost luatã de pe strãzi si dusã la Centrul de Plasament „Elena Doamna“, probabil cã demersurile se vor simplifica. Asta în cazul în care iubitoarea mamã nu va vrea sã-si ia micuta înapoi, conform deciziei instantei judecãtoresti pe care o posedã. Pînã atunci, însã, Gabriela Roxana se va bucura de cãldura unui cãmin, dar nu a celui din subsol, ci va dormi civilizat, într-un pãtut, cu acoperis deasupra capului. Va avea ce mînca, va avea haine pe care sã le poarte si cineva se va îngriji pentru a nu mai sta udã ore si zile în sir. A intrat pe usa casei de copii arãtînd înspãimîntãtor. Era murdarã, sfioasã, cu mîinile reci si fãrã papuci, mirosind puternic a fum. Si mai era cumva - era flãmîndã. Voia sã mãnînce ceva bun, pentru cã de biscuiti si pîine se sãturase. Cam asta a primit vreo douã luni, cît a dormit pe tevile dintr-un canal, alãturi de un tatã care s-a bucurat cînd a dat-o în grija statului si fãrã o mamã care sã-i arate dragostea maternã.

Articol afisat de 1804 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective