Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Chinuiti în canal

Chinuiti în canal

• un tată si fiica sa trăiesc de mai bine de două luni într-un canal de lîngă cinematograful Cozla • fetita, în vîrstă de 3 ani si două luni, se află într-o stare jalnică • fără încăltări si neschimbată de zile bune, copila este plimbată de tatăl său cu un cărut de butelii • Neculai Tuduran afirmă că trăieste din vînzarea fierului vechi si a cartoanelor si că nu se poate angaja din cauză că nu nu are cu cine lăsa copilul • el este divortat si mai are un băietel în vîrstă de 10 luni care se află în grija fostei sotii • la interventia „Monitorului de Neamt“, Roxana Gabriela a fost internată de urgentă într-un centru de plasament •

Un bărbat, în vîrstă de 39 de ani, trăieste de mai bine de două luni împreună cu fiica sa, în vîrstă de 3 ani si 2 luni, într-un canal de lîngă cinematograful Cozla. Neculai Tuduran spune că a ajuns în această situatie disperată după ce a divortat de sotia sa căreia, desi instanta i-a încredintat spre crestere cei doi copii, ar fi renuntat la fetită. Fără casă si fără serviciu, dar si respins de rude si părinti, Tuduran si-a înjghebat un adăpost într-un canal de 1,5 X 1,5 metri. Aici, spune el, stă de mai bine de două luni cu fetita sa, Roxana Gabriela. Fata, aflată într-o stare jalnică, fără încăltări, este plimbată de către tată cu un cărut de butelii. „Nu am ce face, trebuie să cîstig un ban ca să trăim. Cum nu am cu cine să las copilul, îl car după mine toată ziua în timp ce caut fier vechi sau cartoane pe care le vînd la Remat. Cum nu avem casă, dormim în canal. Iar asta se întîmplă de mai bine de două luni, de cînd fosta mea sotie mi-a lăsat copilul. Am divortat, iar instanta i-a încredintat ei spre crestere ambii, fetita si băietelul de 10 luni. Acum ceva timp am fost la ea în vizită si m-a rugat să o iau pe fetită si s-o tin 3-4 zile, pentru că are niste probleme de rezolvat. De atunci nu s-a mai întors. Asa că am rămas cu copilul. Stăm în canal, unde mîncăm si dormim. Copilului îi dau pîine si biscuiti, că altceva nu am“, spune Tuduran. La auzul acestei povesti cutremurătoare, neîncrezători i-am solicitat lui Tuduran să ne conducă la domiciliul său din canal. Ne-am urcat în masină si am plecat spre cinematograful Cozla. Pe drum, Roxana a întrebat de nenumărate ori unde este cărutu', linistindu-se numai după ce tatăl i-a promis că se vor întoarce la redactie si îl vor lua. Ajunsi în zona cinematografului Cozla, Tuduran ne-a indicat locul în care stă. După ce a înlăturat cartoanele ce astupau gura canalului, si-a prezentat „casa“ - o pătură veche si roasă, o haină, precum si resturi de mîncare aruncate aiurea. „Aici stăm si nu avem altă solutie. Eu sînt tîmplar de meserie si am lucrat la mai multe firme, însă acum nu am ce face. Cum pot să mă angajez? Cu cine să las copilul? Sotia nu stiu unde se află. Părintii nu mă primesc acasă, eu nu am unde să stau si nici serviciu nu am. Ce să fac ? Am avut o locuintă socială, însă sotia a închiriat-o si a plecat. Acolo nu mă pot duce, că nu mă lasă chiriasii“, s-a plîns Tuduran.
Situatia disperată a celor doi a fost prezentată de către reporterii „Monitorul de Neamt“ reprezentantilor Directiei Generale de Asistentă Socială si pentru Protectia Copilului Neamt. După ce au analizat cazul, s-a luat măsura internării copilului în regim de urgentă în Centrul de Plasament „Elena Doamna“.
„Avînd în vedere conditiile improprii în care era tinut copilul si plimbat pe drumuri de colo, colo, am dispus măsura internării acestuia în regim de urgentă într-una dintre unitătile de asistentă socială din Piatra Neamt. Vom lua legătura cu reprezentantii Serviciului asistentă socială din cadrul Primăriei Piatra Neamt, pentru a vedea care este situatia acestei familii, dacă s-a făcut sau nu anchetă socială, ce e cu părintii, au sau nu grijă de copii si, în functie de datele pe care le vom obtine, vom lua măsurile care se impun. Colegii mei au început întocmirea dosarului de internare a fetitei în institutia noastră. Vă multumim pentru că v-ati implicat în acest caz, dînd dovadă de profesionalism si responsabilitate civică“, a declarat Mihai Hanganu, seful Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului Neamt.

Un suflel pe care părintii nu-l vor alături

Înainte de a ajunge la redactia Monitorul, Neculai Tuduran a trecut pe la Primăria Piatra Neamt, unde, cu copilul în brate, a încercat să sensibilizeze autoritătile pentru a obtine o locuintă. Ana Suteu, sefa Serviciului Protectie Socială, a declarat că bărbatul nu este la prima atitudine de acest gen, el încercînd si în alte ocazii să impresioneze autoritătile. Surse din cadrul Primăriei Piatra Neamt sustin că bărbatul a fost ajutat să îsi facă acte de identitate, dar banii care i s-au dat cu acest scop au luat altă destinatie, refuzînd ofertele de serviciu pe care le-a primit, ori netinîndu-se de treabă. De la Directia de Protectie Socială, sefa Camelia Prisecaru a spus că victimă în toată această problemă este fetita, purtată pe drumuri în căruciorul pentru butelii. Functionarii din acest departament au făcut, deja, primele demersuri pentru ca în centrul de plasament în care stă, deja, copila să se poată face dosarul aferent. Noi a luat legătura cu Primăria Dragomiresti, pentru că acolo stă mama fetitei. Aceasta ar trebui să vină să îsi recupereze copilul tinul ilegal de tată, în cîteva zile. Cum între timp fetita a fost luată de pe străzi si dusă la Centrul de Plasament „Elena Doamna“, probabil că demersurile se vor simplifica. Asta în cazul în care iubitoarea mamă nu va vrea să-si ia micuta înapoi, conform deciziei instantei judecătoresti pe care o posedă. Pînă atunci, însă, Gabriela Roxana se va bucura de căldura unui cămin, dar nu a celui din subsol, ci va dormi civilizat, într-un pătut, cu acoperis deasupra capului. Va avea ce mînca, va avea haine pe care să le poarte si cineva se va îngriji pentru a nu mai sta udă ore si zile în sir. A intrat pe usa casei de copii arătînd înspăimîntător. Era murdară, sfioasă, cu mîinile reci si fără papuci, mirosind puternic a fum. Si mai era cumva - era flămîndă. Voia să mănînce ceva bun, pentru că de biscuiti si pîine se săturase. Cam asta a primit vreo două luni, cît a dormit pe tevile dintr-un canal, alături de un tată care s-a bucurat cînd a dat-o în grija statului si fără o mamă care să-i arate dragostea maternă.

Articol afisat de 1488 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective