Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Aprilie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

MOARTE PENTRU VIATĂ

• pacientii aflati în moarte cerebrală sau stop cardiac ar putea deveni, automat, donatori de organe dacă în timpul vietii nu au refuzat, în scris, această idee • refuzul ar trebui să se găsească la medicul de familie • aceste prevederi sînt cuprinse într-un proiect de lege aflat în lucru la Agentia Natională de Transplant • acelasi proiect de act normativ prevede ca rudelor decedatului să nu li se ceară acordul pentru prelevarea de organe destinate transplantului •

Nemtenii care ajung la spital în moarte cerebrală sau stop cardiac ar putea deveni, automat, donatori de organe, fără ca familia sau rudele să fie consultate în acest sens înainte de prelevare. Mai exact, orice nemtean, ca de altfel orice român care în cursul vietii nu a semnat un act prin care refuză donarea de organe si tesuturi, dacă ajunge în moarte cerebrală poate să fie considerat un potential donator, iar medicii îi pot preleva organele.
Îngrijorati de numărul din ce în ce mai mic de donatori de organe, precum si de reticenta românilor în a-si da acceptul de a fi donatori post mortem, membrii Agentiei Nationale de Transplant din România (ANTR) au făcut demersuri pentru legiferarea acordului prezumat, care presupune ca oricărui individ aflat în moarte cerebrală să i se poată preleva organe în vederea transplantării, fără consimtămîntul familiei sau al rudelor.
În momentul de fată, există doar un proiect în acest sens, iar înainte de a încerca să îl transforme în act normativ, membrii ANTR l-au supus dezbaterii publice. Pe 20 aprilie 2007, se încheie dezbaterea lansată în urmă cu un an si se va decide dacă este oportună în acest moment, în România, modificarea felului în care se obtine acordul pentru prelevarea organelor sau tesuturilor de la un donator cadavru. Aceeasi institutie sustine că, în tările europene, acest acord prezumat este legiferat si functionează în Olanda, Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Austria, Spania, Norvegia, Suedia. Numai că acolo familia este întrebată înainte dacă îsi dă acceptul, ori dacă decedatul si-a exprimat, în timpul vietii, această dorintă. Argumentul suprem al membrilor ANTR este acela că inima, ficatul, si rinichii unei persoane sănătoase care a decedat pot salva alte vieti.
Pentru a creste numărul de donatori, în pachetul legislativ al reformei din sistemul sanitar a fost introdus si titlul „Efectuarea prelevării si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umană, în scop terapeutic“, unde, alături de donatorul cu moarte cerebrală, a fost adăugat si acela de decedat fără activitate cardiacă, de la care se pot preleva organe.
Presedintele Comisiei de Bioetică din cadrul Colegiului Medicilor din România, doctor Vasile Astărăstoaie, este unul dintre exponentii lumii medicale care consideră că, dincolo de argumentul doctorilor legat de salvarea altor vieti, acordul prezumat este un act care dezumanizează si transformă omul decedat din subiect, în obiect. Bioeticienii spun că dacă acordul prezumat pentru donarea de organe de la cei aflati în moarte cerebrală va intra în vigoare, vor declansa o campanie socială de respingere a legii.
ANTR doreste să ia în calcul varianta refuzului scris în timpul vietii, păstrat la medicul de familie. La un moment dat, cînd toată reteaua sanitară va fi informatizată, în cadrul Registrului National de Transplant, aflat în acest moment în constructie, se va putea putea constitui un Registru de Refuz. Documentul va cuprinde o serie de date accesibile publicului, spitalelor sau transplantologilor - informatii despre donatori si receptori, liste de asteptare etc.
În cazul donatorului cadavru, lucrurile sînt foarte complicate, începînd de la momentul declarării unei persoane decedate ca si posibil donator, pînă la prelevarea eventualelor organe sau tesuturi.
Conform Legii Transplantului, se defineste ca donator decedat fără activitate cardiacă persoana la care s-a constatat oprirea cardiorespiratorie iresuscitabilă si ireversibilă, confirmată în spital de doi medici primari. De asemenea, se defineste ca donator decedat cu activitate cardiacă persoana la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor functiilor creierului.

Medicii nemteni, sceptici în ceea ce priveste transplatul de organe

Potrivit precizărilor făcute de către doctor Aurelia Ciobanu, sefa sectiei Anestezie si Terapie Intensivă a Spitalului Judetean de Urgentă Neamt, la noi nu este posibilă, în acest moment, punerea în practică a unui astfel de proiect, deoarece unitatea nu dispune de aparatura necesară monitorizării stării organelor care ar putea fi prelevate de la persoană aflată în moarte cerebrală. Pentru a fi viabile si pentru a putea fi transplantate unui alt pacient, organele trebuie prelevate într-un anumit interval de timp, trebuie păstrate în anumite conditii si transportate cît se poate de repede acolo unde se face transplantul. Referindu-se la aspectul moral al prelevării organelor destinate transplatului, acelasi medic este de părere că este incorect să nu se ceară acceptul familiei. Potrivit aceleiasi surse, care are calitatea de membru al Comisiei de Jurisdictie Profesională si Deontologie Medicală din cadrul Colegiului Medicilor Neamt, specialistii care decid prelevarea de organe în scopul transplantului riscă oricînd să fie acuzati de încălcarea deontologiei profesionale. „Nu este de neglijat nici faptul că se pot salva vietile altor persoane, dar sînt foarte multe aspecte de discutat“, sustine doctor Aurelia Ciobanu.
Aceeasi opinie o împărtăseste si medicul internist Stelian Ghită, managerul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt. „Acesta este cel mai important aspect al problemei transplantului de organe si sper că, odată cu trecerea timpului, populatia va reusi să accepte si să înteleagă că este păcat ca oameni tineri care au familie, copii, să moară asteptînd în zadar un organ, precum ficatul sau un rinichi. Numai că pentru a întelege aceste aspecte este nevoie de o mare doză de altruism din partea oamenilor. În problema de fată, altruismul contează mai mult decît educatia, cultura sau inteligenta. Pe de altă parte, consider că în această problemă este esential dacă persoana de la care se doreste a se preleva organe si-a dat sau nu acordul în timpul vietii. Dacă ea nu a refuzat ideea ca după deces să fie donator de organe în vederea tranplantului, atunci într-adevăr părerea rudelor nu are relevantă“.
Chirurgul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt, consideră că un foarte important rol, în ceea ce priveste schimbarea mentalitătii oamenilor în legătură cu acordul în vederea prelevării de organe după moarte, îl are Biserica.
„Ideea prelevării de organe si a transplantării lor va bulversa în acest moment multi români. Problema este spinoasă si stîrneste controverse, mai ales din punct de vedere al cadrului legal, care trebuie să fie foarte bine pus la punct si să confere sigurantă si corectitudine. Pe de altă parte, convingerile religioase, conservatorismul care decurge din acestea si care pentru multi va face trimitere la profanarea de cadavre, sînt si vor fi mult timp de aici încolo niste inamici redutabili ai ideii de prelevare de organe pentru transplant de la donatori decedati. Este adevărat că pentru cei apropiati ai persoanei decedate, în acele momente de soc pricinuit de pierderea cuiva drag, nu este foarte simplu să accepte prelevarea unui organ care să fie tranplantat într-un alt trup. Dar dacă am reusi să depăsim niste prejudecăti si chiar stări sufletesti de moment, atunci chiar am putea fi bucurosi că o părticică din aceea persoană apropiată nouă ar putea trăi într-un alt corp. Reprezentantii Bisericii au un rol foarte delicat si foarte important în întelegerea acestor fenomene. Credinta propovăduieste dragostea între oameni, care, pe lîngă multe altele, înseamnă generozitate, altruism, spirit si putere de sacrificiu“, a opinat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
Conform datelor statistice existente, în 2006, în România au fost salvati peste 400 de oameni prin proceduri de transplant. Pe de altă parte, la ora actuală sînt înscrisi pe liste de asteptare peste 2.000 de bolnavi care speră să le fie salvată viata prin transplantarea de rinichi, ficat sau chiar inimă.
În judetul Neamt, sînt luate în evidentă, în momentul de fată, 22 de persoane care au beneficiat de transplant de organe. 16 dintre acestea sînt persoane cărora li s-a efectuat transplant renal.

Articol afisat de 1581 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective