Telul PSD: prezenta la urne si demiterea lui Băsescu
• „Partidul Democrat depăseste în prezent cu foarte mult cea mai grea perioadă prin care a trecut Partidul Social Democrat vreodată“, a declarat deputatul Ioan Munteanu • pesedistii vor să nu mai fie considerati trădători de către cetăteni, pentru că au votat pentru suspendarea lui Băsescu • ei mai sînt de părere că dacă România ar deveni republică parlamentară, multe dintre disputele politice s-ar stinge • Reprezentantii Partidului Social Democrat, filiala Neamt, vor ca la referendumul din 19 mai, pentru demiterea presedintelui, în judet să se prezinte cît mai multi cetăteni la vot si să aplice stampila pe „Da“. Partidul Social Democrat consideră că refererendumul de pe 19 mai este decisiv atît pentru poporul român, cît si pentru clasa politică. „Absenteismul la referendum nu este o solutie. Nu este adevărat ceea ce cred unii, că ne dorim o prezentă foarte slabă la vot. Telul nostru este să obtinem mai multe voturi pentru suspendare, decît pentru rămînerea în functie. Actiunea PSD pentru suspendarea presedintelui este una constitutională, legală, fiind constienti de ceea ce se doreste în tară. Am ajuns, fiind printre cei 322 de parlamentari, să fiu etichetat despot, samavolnic, terorist politic, pentru că am votat pentru suspendare. Aceste atitudini ale altor partide, ori ale unor cetăteni nu fac bine nimănui. Partidul Democrat depăseste în prezent cu foarte mult cea mai grea perioadă prin care a trecut Partidul Social Democrat vreodată. Sînt sigur că, prin atitudinea lor, membrii PD nu vor mai fi multi ani la guvernare si nu vor mai avea nici un aliat. PD va fi izolat pe scena politică“, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu, secretarul general al Camerei Deputatilor. Parlamentarul social-democrat nu se consideră un trădător prin faptul că a votat pentru suspendarea presedintelui Traian Băsescu. „Eu nu sînt un trădător. Sînt un om care votează asa cum crede el de cuviintă. Nu-i normal să se spună că 322 de parlamentari, care au votat pentru suspendare, sînt împotriva poporului, iar 108, care s-au exprimat ca fiind de acord cu rămînerea lui Traian Băsescu în functia de presedinte, să fie văzuti ca fiind de partea poporului“, a mai spus Ioan Munteanu.
Deputatul nemtean recunoaste că de degringolada politică înregistrată acum în România este răspunzător fiecare om politic, în fiecare dintre acestia existînd „mult prea mult venin“.
„Coalitia toxică“ a suspendării
După suspendarea presedintelui, multe voci din popor, ori de la tribuna Parlamentului i-au acuzat pe reprezentantii PSD, PRM, PC si PNL că formează o coalitie toxică. „În România, acum, nu mai au loc decît Partidul Democrat si Traian Băsescu. Restul formăm o coalitie toxică si nocivă. Ce au văzut oamenii din '92 încoace constructiv la Partidul Democrat? Eu respect opiniile si votul cetătenilor care îl sustin pe Băsescu si nu cer decît să-mi respecte si ei votul meu. Sînt si eu român, chiar dacă nu votez cu Traian Băsescu“, a mai spus deputatul Ioan Munteanu.
Partidul Social Democrat va face campanie pentru venirea la referendum, dar pentru votarea demiterii. Reprezentantii formatiunii sustin că nu vor recurge la bannere, ori la o campanie agresivă, preferînd să le vorbească oamenilor, să-i convingă de ce nu este Traian Băsescu un presedinte bun si de ce este necesară schimbarea. „Nu voi regreta niciodată ceea ce am făcut în Parlament pentru suspendare si sînt convins că Traian Băsescu trebuie să înteleagă ceea ce Guvernul a făcut. Nu a venit nimeni să-mi dea ordin să votez pentru suspendare. Traian Băsescu n-a crezut nici o secundă că va fi suspendat. De aceea a si anuntat că-si dă demisia, după care s-a răzgîndit. Este pentru prima dată după '89 cînd Parlamentul si-a luat în serios rolul de autoritate supremă în stat. Traian Băsescu vrea să se identifice cu cei care luptă împotriva coruptiei, dar de fapt îi acoperă. Nu poti vorbi de grupuri de interese, cîtă vreme le patronezi. El prezintă un discurs politic populist si demagogic. Poate de aceea găsim la aceeasi masă PNL si UDMR, partide care n-au aceeasi doctrină, dar au acelasi interes. Cei 108 parlamentari care au votat pentru rămînerea lui Băsescu nu sînt cu nimic mai presus decît cei 322 care au fost pentru suspendare. În ultimii doi ani, Traian Băsescu s-a izolat si multi dintre liderii PD îi reprosează că au fost si ei izolati si că n-au cu cine face aliantă. Indiferent de ce se va întîmpla după referendum, Traian Băsescu trebuie să înteleagă că s-au dus vremurile cînd un singur om guverna tara. Cred că dacă România ar deveni republica parlamentară, s-ar rezolva aceste dispute. Am traversat 50 de ani o dictatură dureroasă, iar republica prezidentială s-ar putea apropia foarte mult de acele vremuri“, a declarat Răzvan Bobeanu, deputat PSD de Neamt.
|