Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
REVOLTA LICEENILOR

REVOLTA LICEENILOR

• 360 de elevi de la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“ Tîrgu Neamt ar fi trebuit sã sustinã BAC-ul la Piatra Neamt, dacã nu ieseau în stradã • „este o dictaturã, dupã pãrerea mea, în învãtãmîntul nemtean“, a declarat primarul Decebal Arnãutu • prefectul a cerut ISJ sã caute o solutie pentru linistirea apelor • inspectorul Dorina Drexler a declarat cã nu a fãcut decît sã aplice prevederile legii • în final, elevii au iesit învingãtori •

Elevii claselor a XII-a de la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“ din Tîrgu Neamt au refuzat, ieri, sã intre la ore, în semn de protest fatã de decizia Inspectoratului Scolar, care a hotãrît ca examenul de bacalaureat sã fie sustinut la Piatra Neamt de cãtre absolventii liceului. Mãsura, consideratã discriminatorie de cãtre elevi, pãrinti si profesori a declansat un imens scandal. Spiritele s-au încins încã de dimineatã de la ora 8, cînd curtea liceului s-a umplut de elevi si pãrinti care îsi exprimau, într-un vacarm asurzitor, nemultumirea cã nu li se permite sã dea BAC-ul la Tîrgu Neamt. Pe usa de la intrarea în Colegiu era postat un afis pe care scria „GREVÃ. Nu vrem sã dãm BAC-ul la Piatra Neamt. Discriminare“. Aceleasi cuvinte s-au regãsit si în scandãrile copiilor si pe pancardele improvizate de elevii claselor a XII-a, care s-au trezit cã fac obiectul unor experimente ale forurilor tutelare din învãtãmînt. Se cerea chiar si demisia conducerii liceului, consideratã complice, alãturi de ISJ, în decizia de mutare a elevilor pentru BAC la Piatra Neamt. ÃŽn jurul orei 10, directoarea Ioniche, alãturi de reprezentanti ai pãrintilor si elevilor, si de Gheorghe Apetrei, seful de sindicat al profesorilor din liceul tîrgnemtean, au plecat la Piatra Neamt, pentru a-si sustine cauza la Inspectoratul Scolar si Prefecturã. „Asearã am auzit cã e posibil sã facã centru de examen la Piatra Neamt si nu la noi, aici, am convocat pãrintii, am fãcut un proces verbal, pe care mergem sã-l depunem la Inspectoratul Scolar, în speranta cã lucrurile se vor rezolva“, ne-a declarat directoarea Anisoara Ioniche, înainte de a pleca spre resedinta judetului, urcînd în autoturism în huiduielile elevilor din curtea scolii.

„Mi-a spus sã transmit pãrintilor cã bacalaureatul nu este obligatoriu“

Copiii au continuat sã se manifeste zgomotos pînã la aparitia primarului Decebal Arnãutu. Acesta a fãcut apel la calm si le-a cerut sã aibã rãbdare pînã se va afla rãspunsul inspectoratului. „Nu este posibil sã vã transfere de la Tîrgu Neamt la Piatra Neamt. Sînt total împotriva acestei decizii. Vã îndemn la calm, la cumintenie, stati de vorbã, fãrã alte lozinci, asteptati rãspunsul. Voi sta si eu de vorbã cu inspectoratul“, a spus primarul, multimii de copii si pãrinti. A urcat apoi în cancelaria liceului si, în fata cadrelor didactice, a vorbit la telefon cu inspectorul general scolar Dorina Drexler, fãcînd apel sã se renunte la mutarea bacalaureatului la Piatra Neamt, pentru cã, în caz contrar, nu-si asumã responsabilitatea pentru cele ce se vor întîmpla la Colegiul Tehnic. Primarul Arnãutu a fãcut apoi cunoscute, celor de fatã rãspunsul Dorinei Drexler. „Mi-a spus sã transmit pãrintilor cã bacalaureatul nu este obligatoriu. Poate sã-l sustinã doar cine vrea. Cã se respectã o metodologie si eu sã-mi vãd de treaba mea de primar, cã este ordinul ministerului învãtãmîntului sã se sustinã bacalaureatul la Piatra Neamt. Sînt, însã, convins cã i s-a cerut pãrerea înainte de a fi stabilite centrele de examen. Am întrebat-o de ce nu s-a consultat cu cei de la Liceul Creangã si mi-a spus: «Nu sînt obligatã sã mã consult cu nimeni». Este o dictaturã, dupã pãrerea mea, la aceastã orã, în învãtãmîntul nemtean. Mi se pare o aberatie ca unui Colegiu cu peste 2.000 de elevi sã nu i se permitã sã organizeze examenul de bacalaureat. Este pentru prima datã, în istoria orasului Tîrgu Neamt, cînd sîntem refuzati cu atîta duritate“, a declarat Decebal Arnãutu.

Politicul în... scoalã

Pînã ieri dimineatã, la Colegiul Tehnic nu venise nici o înstiintare oficialã din partea Inspectoratului Scolar, cu privire la mãsura care afecteazã 360 de elevi de clasa a XII a. Gheorghe Apetrei, liderul de sindicat al profesorilor din liceu, sustine cauza copiilor. „Vreau sã-mi exprim nemultumirea asupra modului în care se comunicã între managerii scolii si seful Inspectoratului, doamna Dorina Drexler. ÃŽntotdeauna, la noi la scoalã, au venit cu titlu de bîrfe, de zvonuri, anumite lucruri care afecteazã imaginea liceului. Niciodatã n-au venit scrise, asa cum este si mutarea elevilor de la noi, la Piatra Neamt. Este o palmã adusã institutiei noastre si credem cã toate chestiile astea se leagã de politicul din scoalã care, în ultima perioadã, a ajuns la cote inimaginabile. Oamenii sînt foarte nemultumiti, în scoalã este o atmosferã tensionatã, pentru cã nu este o comunicare eficientã. Tot timpul conducerea liceului ne spune despre diverse lucruri cã au venit cu titlu de zvonuri de la Piatra Neamt, si atunci cînd nu mai poti face nimic, îti trimit hîrtia scrisã. Cred cã nu este un mod de abordare a acestor probleme, ar trebui sã-si lase patimile politice deoparte“, a declarat Gheorghe Apetrei. Petronia Grigore, mama unui copil din clasa a XII-a, a declarat: „Este normal ca noi, pãrintii, sã fim nemultumiti. Cînd copilul învatã 4 ani într-un loc este normal sã dea bacalaureatul tot acolo. Am fost la conducerea scolii, ni s-a spus cã nu se stia nimic. Si totusi se stia, pentru cã altfel nu aflam nici noi. Vrem un rãspuns pozitiv din partea Inspectoratului, în caz contrar copiii nu mai intrã la ore“, a afirmat Petronia Grigore, reprezentantã a pãrintilor adunati în curtea scolii. Elevii se simt discriminati. „Nu vrem altceva decît sã sustinem examenul de bacalaureat la Tîrgu Neamt, în liceul unde am învãtat patru ani. Dacã era o hotãrîre la nivel national, era altã situatie. Nu este normal ca, din tot judetul, doar scoala noastrã sã fie vizatã“, a spus un elev. Prin curtea liceului se vorbea si de altceva: „Este clar cã este o rãzbunare, o vendetã politicã, între actuali si fosti inspectori generali. Stim cu totii. Nu ni se pare normal sã sufere atîtia copii, doar pentru faptul cã fostul inspector general, Emil Creangã, are copii în clasa a XII-a la colegiul nostru“.

Negocieri la ISJ

Dupã agitatia din curtea uitãtii de învãtãmînt din Tîrgu Neamt, cîteva cadre didactice din liceu, elevi si pãrinti au venit la sediul Inspectoratului Scolar. Ei au fost primiti de cãtre sefa ISJ, Dorina Luminita Drexler, cãreia i-au spus nemultumirea. „Nu este normal ca, dupã ce învãtãm acolo patru ani, sã dãm examentul în altã parte. Am calculat si cheltuielile cu transportul, care ar ajunge la 1,2 milioane de lei vechi. Multi dintre colegii mei n-au aceste posibilitãti. Plus cã multi vin din alte localitãti, nu stau în Tîrgu Neamt si ar trebui sã schimbe douã autobuze ca sã ajungã la Piatra Neamt. Din pãcate, un director adjunct a lansat amenintãri cã nu vom fi lãsati sã intrãm în BAC, ceea ce este foarte grav. Sîntem foarte stresati de situatia creatã“, a declarat un elev tîrgnemtean. Liderul de sindicat de la „Ion Creangã“ a spus cã dacã ar fi sã vinã elevii respectivi la Piatra Neamt, s-ar simti stigmatizati, apartinînd unei alte tagme, celei neagreate de Inspectoratul Scolar. Dupã discutii mai mult sau mai putin aprinse între nemultumiti si sefa ISJ, tîrgnemtenii au iesit optimisti. Sefa Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, profesoara Dorina Luminita Drexler, a declarat cã, în privinta Colegiului Tehnic „Ion Creangã“ Tîrgu Neamt, nu a fãcut decît sã aplice prevederile legii. „Arondarea elevilor de la Colegiul National «Ion Creangã» la centrele de examen este perfect legalã. Legea prevede - «Comisia Judeteanã poate decide asupra organizãrii centrelor de bacalaureat pe licee, profiluri, specialitãti. Avînd în vedere rezultatele proaste si tentativele de fraudare înregistrate anul trecut la examenul de Bacalaureat la Colegiul «Ion Creangã», am stabilit ca de aceastã datã elevii sã sustinã examentul pe profiluri si specialitãti. Unii dintre absolventi ar fi trebuit sã meargã la Colegiul National «Stefan cel Mare», altii la Colegiul Tehnic Piatra Neamt, la Grupul Scolar Administrativ, în functie de specializarea pe care a terminat-o. Organizarea bacalaureatului era mult mai simplã în forma propusã de noi. Dar pentru cã au fost reactiile care au fost, vom reveni asupra deciziei si vom gîndi o organizare a examenului la Colegiul Tehnic «Ion Creangã». Noi am fi putut asigura cazarea elevilor respectivi în Piatra Neamt, dar cheltuielile ar fi fost suportate de cãtre pãrinti. Fac precizarea cã bacalaureatul nu-i obligatoriu. Vor sã sustinã acest examen, bine. Nu vor, nu-l dau. E strict decizia lor. Nici învãtãmîntul liceal nu-i obligatoriu. Din punct de vedere uman, înteleg reactia elevilor si a pãrintilor, dar am mers exact pe metodologia legalã. Elevii din Roznov au venit si în anii trecuti si au dat bacalaureatul în Piatra Neamt. La fel vin si cei din Sãbãoani la Roman, si nu a mai fost scandal“, a declarat inspectorul scolar general Dorina Luminita Drexler. La discutiile cu sefa învãtãmîntului nemtean a participat si liderul elevilor de la Colegiul „Ion Creangã“. Tînãra a întrebat-o pe profesoara Luminita Drexler de ce nu s-a dispus ca elevi din Piatra Neamt sã meargã la Tîrgu Neamt si nu invers, iar sefa ISJ a caracterizat-o ca fiind „obraznicã“.
Dupã scandalul iscat în prima parte a zilei de ieri la Tîrgu Neamt, prefectul Toader Mocanu a trimis o adresã cãtre Inspectorat, prin care a solicitat reanalizarea situatiei existente, dispunerea mãsurilor necesare în cadru legal pentru desfãsurarea în bune conditii a examenului de bacalaureat.
ÃŽn final, tot scandalul a avut „happy-end“, elevii fiind învingãtori. Rãmîn, însã, urmele lui - acuze, ore piedute, stres printre elevi si frecusuri între profesori - unii fiind bucurosi de organizarea BAC-ului la Piatra Neamt, altii fiind de altã pãrere.

Articol afisat de 2736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI, Simona TÃRNÃ, foto Mihail ONEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de profesor la data 04.05.2007 16:00
AMNEZICA Drexler
Dorina Drexler este o amnezica pentru ca masura luata de ea asupra absolventilor de la CTIC trebuia sa o ia cu cei de la Stefan cel Mare. Acestia au facut greva in toamna datorita unei decizii de numire a directorului. Redau un articol din Metodologia BAC 2007, care arata ilegalitatea comisa de Drexler. Art.21.Dacã numãrul candidatilor dintr-o localitate este sub efectivul minim stabilit pentru a organiza o comisie sau o subcomisie, acestia vor fi, de regulã, repartizati de cãtre comisia judeteanã / a municipiului Bucuresti, la centre de examen din alte localitãti, la care se organizeazã examenul de bacalaureat. În aceste cazuri, inspectoratul scolar judetean este obligat sã asigure, la cerere, pe toatã durata examenului, cazarea candidatilor care se prezintã prima sau a doua oarã la examen.
Art.20 (2) Pentru centrele de examen care au arondate unitãti de învãtãmânt situate la dis
Ad�ugat de gondolf00 la data 05.05.2007 07:09
Cum este posibil ca "vaca" asta sa fie inca in fruntea ISJ Neamt?
Singura persoana "obraznica " in toata situatia asta incompetenta de Drexler . Ce inseamna asta ca "in fond bacalaureatul nu e obligatoriu" . Asta-i raspuns de persoana de conducere , responsabila cu educatia (PE
BANII CONTRIBUABILILOR) in judetul Neamt????? De ce se afla inca pe postul asta? Pina acum , am inteles: sotul fiind o perioada seful Tribunalului Neamt acoperea hotiile si ilegalitatile celor din Prefectura si primaria liberala . Dar acum ? Ajunge ! In fond e vorba de viitorul tuturor. Afara cu taranca asta!
Ad�ugat de Ochiul_public la data 06.05.2007 20:01
Gemenii prostanaci
Daca gemenii prostanaci ai lui Emil Creanga nu dadeau Bac-ul anul asta, oare mai era tot taraboiul asta in presa???
Ad�ugat de Ochiul_public la data 06.05.2007 20:03
In vremea lui Creanga...
In vremea lui Creanga rezultatele la Bac la liceul ala cu pregatire mizerabila erau mai mari ca la Rares! Putin suspect, nu?!
Ad�ugat de Ochiul_public la data 06.05.2007 20:18
Sotul d-nei Drexler
Sotul d-nei Drexler, o perioada seful Tribunalului Neamt, nu a fost niciodata acuzat de ilegalitati - de ce se practica lansarea unor zvonuri nefondate, nedovedite? Cui bono? Oare?!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective