Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãtrînã centenarã aniversatã de Primãria pietreanã

Bãtrînã centenarã aniversatã de Primãria pietreanã

• Anica Codrean a împlinit, ieri, 100 de ani de viatã • municipalitatea i-a oferit o festivitate si a coplesit-o cu cadouri • „este prima doamnã din acest an cãreia îi serbãm a suta aniversare, dar vor mai fi si alti pietreni“, a promis viceprimarul Ouatu • pietreanca a fost si pe front, ca sorã medicalã • „doresc ca Piatra Neamt sã fie Perla Tãrii Românesti“, a urat sãrbãtorita • secretul longevitãtii sale: muncã, muncã si iar muncã •

Anica Codrean a împlinit, ieri, o sutã de ani. Venerabila doamnã a fost serbatã la Primãria Piatra Neamt, fiind prima din seria pietrenilor care vor atinge centenarul în acest an. Conducerea Primãriei a tinut sã îi ofere în dar Anicãi Codrean o festivitate intimã, o diplomã de onoare, tortul, florile si sampania aniversare, plus o felicitare din partea primarului Gheorghe Stefan si un cadou financiar substantial. Anica Codrean a impresionat prin prezenta sa. La cei o sutã de ani, a rãmas aceeasi femeie mîndrã, cochetã, dar delicatã, pretentioasã cu ea însãsi, dar întelegãtoare cu cei din jurul sãu, vioaie, aprigã si îngãduitoare. Femeia a fost sorã medicalã la Crucea Rosie, posturã în care a fost prezentã pe front si a îngrijit rãniti. N-a avut copii, dar l-a crescut pe fiul primului sãu sot ca si cum ar fi fost al sãu. Ioan Angheliu are, în prezent, 76 de ani si încã este alãturi de mama sa de suflet. Prin natura meseriei sale, Anica Codrean a bãtut toatã tara în lung si-n lat, îngrijind de sãnãtatea semenilor sãi. A petrecut doi ani de zile (1939-1941) în Basarabia, unde a ridicat dispensare prin forte proprii. Peste tot l-a luat cu ea pe copil. „Au trecut anii... ani de zbucium. Am prins si rãzboi, am prins si inundatii, am trecut si de cutremur împreunã“, îsi mai aduce aminte Ioan Angheliu.
Secretul unui secol de viatã? „Muncã, muncã si iar muncã“, spune Anica Codrean. „Trebuie sã mîncati întotdeauna cu mare grijã, sã fiti veseli, sã nu duceti supãrãri, iar în cãsnicie, cînd un tovarãs de viatã este mai aprig, iar celãlalt mai blînd, sã lãsati întotdeauna de la voi. Eu asa am fãcut. Am fost cãsãtoritã de douã ori. Prima datã am luat un sot cu un copil de un an si patru luni, pe care l-am crescut. Eram în servici la Ministerul Sãnãtãtii. La pãrinti am avut o situatie plãcutã si destul de avutã“, povesteste doamna Codrean.

„Piatra Neamt este o zonã beneficã pentru o viatã lungã“

Viata nu i-a fost, însã, roz, a trebuit sã îndure multe greutãti. „Erau timpuri grele în 1907, cînd m-am nãscut eu. Iar de atunci am petrecut ani grei, grei, grei. Si iatã, am ajuns la o sutã“, spune bãtrîna parcã uimitã de reusita ei.
„Avem multe persoane care au trecut de vîrsta de o sutã de ani. Numai în Piatra Neamt sînt aproximativ douãzeci, iar în întreg judetul sînt peste cincizeci. Am sãrbãtorit-o pe doamna Codrean, prima aniversatã din acest an, însã vor mai fi. Directia de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt este preocupatã sã evidentieze persoanele care ating venerabila vîrstã de 90 de ani si chiar 100 de ani. Credem cã aceste persoane trebuie sãrbãtorite într-un mod aparte si îngrijite în mod deosebit. Vom merge la toti aniversatii si chiar ne gîndim la posibilitatea ca, de Zilele Orasului, sã organizãm o sãrbãtoare a centenarilor. Sînt multi la noi în zonã si este foarte important sã mediatizãm acest lucru. Ar trebui sã ne facem un brand din asta, pentru cã Piatra Neamt este o zonã beneficã pentru o viatã lungã. Nu oriunde trãiesc oamenii atît de mult. Apa, aerul si solul de la noi creazã conditii prielnice pentru ca oamenii sã trãiascã mult la Piatra Neamt“, a declarat viceprimarul Vasile Ouatu, cel care i-a înmînat sãrbãtoritei darurile din partea Primãriei Piatra Neamt.
„Sã vã dea Dumnezeu multã fericire, noroc si tot ce vã doriti în viatã! Sã mã ajungeti pe mine din urmã! Nu stiu dacã eu o sã vã astept sã faceti asta, dar Dumnezeu stie mai bine ce va fi. Am salvat multe vieti de la moarte si poate de asta m-a ajutat Dumnezeu. Doresc ca Piatra Neamt sã fie cel mai frumos oras din toatã tara si sã fie apreciat în toatã tara. Doresc ca Piatra Neamt sã fie primul pe tarã, sã fie Perla Tãrii Românesti! Multumesc pentru toate cadourile si sã le dea Dumnezeu de o mie de ori mai mult celor care au contribuit la ele. Iar pe cei adormiti sã-i odihneascã Dumnezeu si azi, de ziua mea, sã le facã vesnica pomenire“, a spus Anica Codrean.

Articol afisat de 1528 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective