Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Elevi ucrainieni, la internationalele de limba româna

Elevi ucrainieni, la internationalele de limba româna

• doi elevi ai Seminarului Teologic Veniamin Costachi vor participa la Concursul International de limba româna „Mihai Eminescu“ de la Tîrgoviste • ei nu vor reprezenta Neamtul si România, ci Ucraina, tara lor de origine •

Una calda si alta rece pentru judetul Neamt, la Concursul International de limba româna „Mihai Eminescu“, care va avea loc peste doua zile, la Tîrgoviste. Desi din judetul Neamt vor participa doi elevi la aceasta competitie de mare importanta internationala, ei nu vor lupta pentru prestigiul României, respectiv al judetului Neamt, ci pentru cel al Ucrainei, tara lor de origine. Elevii studiaza la Seminarul Teologic Veniamin Costachi (foto) de la Manastirea Neamt, fiind elevi la noi pe baza de bursa. Primul participant este Shefan Lukynchuk si este în clasa a XI-a, iar al doilea este Zmoshu I. Heory, clasa a XIII-a. „Chiar daca la aceasta competitie cei doi elevi nu vor reprezenta România, avem si noi un merit, totusi, în formarea lor, pentru ca ei învata limba româna la Seminarul Veniamin Costachi“, a declarat profesoara Marlena Botez, inspector scolar de româna în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

La început, celor doi olimpici le-a fost greu cu limba româna

Shefan Lukynchuk studiaza la semianrul Teologic Veniamin Costachi de trei ani, iar conationalul sau, Zmoshu I. Heory, de cinci ani. Elena Apetroaiei, profesoara de limba si literatura româna care îi pregateste pe cei doi elevi, îsi aminteste cum, la început, celor doi tineri le-a fost destul de greu sa se exprime în româneste. „Scrisul slavon, îmbinat cu cel românesc, nu dadea un rezultat prea bun. Dar elevilor le-a placut sa învete si profita de sansele care le sînt oferite de seminar - studiaza în biblioteca de acolo, preotii-profesori le ofera indicatii pretioase si au reusit sa ajunga în faza finala a unui concurs international. Cu certitudine vor avea emotii pe întreaga perioada de desfasurare a competitiei, nu numai la partea scrisa, ci si la cea orala, în care se va urmari modul lor de exprimare în limba româna. Sper sa facem o figura frumoasa la Tîrgoviste, chiar daca ne vom prezenta cu doi elevi ucraineni. Ei vor lupta si pentru prestigiul judetului Neamt, al seminarului, nu doar pentru al tarii lor“, a declarat profesoara de limba si literatura româna de la Seminarul Teologic Veniamin Costachi, Elena Apetroaiei, cea care îi va însoti pe baieti la Tîrgoviste.

ÃŽn comisia centrala de jurizare, un membru de la Piatra Neamt

Din comisia centrala de jurizare a Concursului International „Mihai Eminescu“ va face parte profesoara Luminita Vîrlan, director adjunct al Colegiului National Petru Rares. Cadrul didactic nemtean a fost selectat, alaturi de alti 24 de dascali din tara, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dupa rezultatele deosebite obtinute în urma muncii la catedra. „Pentru ca la acest concurs participa elevi proveniti din diaspora, o componenta a competitiei va fi o proba orala, pentru a se vedea cum reusesc sa se descurce în limba româna. Concurentii vor fi din 19 tari“, a declarat profesoara de limba si literatura româna, Luminita Vîrlan.
Elevii de la Tîrgu Neamt vor porni în aceasta dimineata catre Tîrgoviste, mîine va avea loc deschiderea oficiala a concursului, joi - întrecerea propriu-zisa, iar duminica, 3 iunie, afisarea rezultatelor si festivitatea de premiere a celor mai buni.

Articol afisat de 1475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective