Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cãutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Paginã Optiuni paginã
Adaugã in Favorites Adaugã in Favorites
Seteazã Paginã de start Seteazã Paginã de start
Tipãreste pagina Tipãreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iunie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prefectul si subprefectul, cercetati penal

Prefectul si subprefectul, cercetati penal

• Mitropolia Moldovei si Bucovinei a depus plngeri penale mpotriva autoritatilor nemtene, acestea fiind acuzate de comiterea infractiunii de nerespectare a hotarrilor judecatoresti • de acelasi „tratament“ s-au bucurat membrii Comisiei judetene de fond funciar, directorul Directiei Silvice si alti doi sefi de ocoale, de la Trgu Neamt si Varatec • primii vor fi audiati de procurorii bacauani, ceilalti urmnd sa dea cu subsemnatul n fata anchetatorilor trgnemteni •

Nentelegerile dintre autoritatile judetene si Mitropolia Moldovei si Bucovinei privind retrocedarea celor 4.478 de hectare de padure n vatra Manastirii Neamt, au mbracat haina penala. Recent, plngerile penale depuse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei la Parchetul de pe lnga nalta Curte de Casatie si Justitie mpotriva unor importante personalitati ale judetului Neamt, au fost trimise spre solutionare catre parchetele abilitate. Astfel, plngerea penala mpotriva prefectului Toader Mocanu, subprefectului Vasile Sendrea si a membrilor Comisiei judetene de fond funciar, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lnga Curtea de Apel Bacau. Plngerea penala mpotriva directorului Directiei Silvice Neamt, Ovidius Marcuteanu, si a sefilor de la ocoalele silvice Trgu Neamt si Varatec a ajuns la Parchetul de pe lnga Judecatoria Trgu Neamt. Toti snt acuzati, de catre parintele jurist Constantin Grigore (foto, n stnga imaginii) de comiterea infractiunii de nerespectare a hotarrilor judecatoresti. „Oferirea altui amplasament pe raza altor comisii locale de fond funciar este ilegala, inadmisibila si inacceptabila si nu exonereaza aceste autoritati de raspunderea penala prevazuta de articolul 271 Cod Penal. n acest sens, Parchetele de pe lnga Curtea de Apel Bacau si Judecatoria Trgu Neamt trebuie sa nceapa urmarirea penala si sa traga la raspundere persoanele publice implicate n aceasta poveste. De altfel, dosarele penale de mai sus snt deja n lucru la aceste autoritati care, la rndul lor, le-au trimis, pentru efectuarea cercetarilor penale care se impun, la Politie. Plngerile i vizeaza pe prefect, subprefect, membrii Comisiei judetene de fond funciar, directorul Directiei Silvice si sefii de ocoale de la Trgu Neamt si Varatec. Nu cred ca se va ncepe urmarirea penala mpotriva lor, nsa sper ca lucrurile sa se rezolve. n caz contrar, ne vom adresa la Strasbourg pentru ca este anormal ce se ntmpla n Romnia anului 2007“, a declarat parintele Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

„As vrea sa vad unde e fapta penala“

Autoritatile reclamate afirma ca au respectat legea si nu au nendreptatit pe nimeni. Mai mult, subprefectul Vasile Sendrea spune ca a ajutat foarte mult ca manastirilor si lacasurilor de cult din Neamt sa le fie retrocedate terenurile abuziv confiscate de comunisti. n momentul n care a aflat de la ziaristi ca Mitropolia i-a „copt“ o plngere penala, subprefectul a declarat: „Nu este nici prima si nici ultima plngere penala depusa mpotriva noastra. Oamenii, mai ales cei nemultumiti, au aceasta posibilitate si drept de a face plngeri penale. Din punctul meu de vedere si al membrilor Comisiei judetene de fond funciar, pot spune clar ca nu am gresit cu nimic, pentru ca am respectat textul de lege. I-am anuntat pe cei care trebuie sa faca amplasamentul, comisia locala, si pe beneficiari care, binenteles, trebuie sa fie de acord. Asa ca as vrea sa vad unde este acea fapta penala invocata de juristul Grigore. n pare rau ca domnul jurist face astfel de lucruri, mai ales ca n perioada n care am fost presedintele Comisiei judetene am sprijinit toate lacasurile de cult care aveau drept de reconstituire. Staretul de la Sihastria stie foarte bine acest lucru. Eu nu m-am opus acestei retrocedari si chiar m-am implicat pentru dezamorsarea conflictului. Mai mult, i-am sfatuit sa se adreseze instantei pentru a se stabili daca prevederile legii privind retrocedarea parcurilor nationale se aplica si n acest caz. nsa, vreau sa-i transmit domnului Grigore ca, daca nu se confirma plngerile depuse mpotriva noastra, se poate ca totul sa se ntoarca mpotriva sa, pentru ca ne gndim serios daca o sa-l dam sau nu n judecata pentru denunt calomnios“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

Prefectura respinge acuzele Mitropoliei

De altfel, Prefectura si mentine punctul de vedere cu privire la necesitatea respectarii sentintelor judecatoresti privind retrocedarea terenurilor cu vegetatie forestiera Manastirilor Neamt, Varatec si Agapia. „Apreciem faptul ca Directia Silvica Neamt, la solicitarea Comisiei locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate a comunei Vnatori Neamt, a propus un alt amplasament. Subliniem faptul ca singurul organ competent pentru punere n posesie este comisia locala care, ulterior, transmite ntreaga documentatie Comisiei judetene pentru reconstituirea dreptului de proprietate, respectiv Secretariatului tehnic, numai pentru operatiunea de ntocmire a titlului de proprietate si semnare a acestuia de prefectul si subprefectul judetului si de directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara“, a declarat Cristina Aboboaie, purtator de cuvnt al Prefecturii Neamt.
Potrivit art. 72 din Hotarrea de Guvern nr. 890/ 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea n posesie a proprietarilor, „punerea n posesie a proprietarilor n cadrul zonelor teritoriale delimitate, se va face de comisia locala“. Art. 36-(1) din acelasi regulament prevede: „Pe baza documentatiilor naintate de comisiile locale (…) comisia judeteana emite titlurile de proprietate“.
„Facem precizarea ca, dupa semnare, toate titlurile de proprietate pentru vegetatie forestiera snt verificate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vnatoare Suceava, care nu admite nici o minima derogare de la lege. Avnd n vedere impasul la care s-a ajuns, prin refuzul beneficiarului de a accepta amplasamentul propus de Directia Silvica Piatra Neamt, consideram ca numai o instanta judecatoreasca poate hotar daca si cum dispozitiile Legii 47/2007 pentru completarea art. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 pot sa mpiedice sau, dimpotriva, sa sustina reconstituirea pe vechiul amplasament, si anume Parcul National Vnatori Neamt.
n acest sens, ambele parti au fost ndrumate, nca de pe 1 iunie a.c., sa se adreseze instantelor judecatoresti pentru clarificarea acestui aspect. Respingem acuzatiile aduse Institutiei Prefectului de catre consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si accentuam faptul ca interpretarea legilor n vigoare apartine Curtii Constitutionale si instantelor de judecata, si nu institutiilor administrative - Institutia Prefectului. Fortarea unei decizii la nivelul conducerii Directiei Silvice ar constitui un abuz n serviciu din partea institutiei noastre“, a mai declarat consiliera prefectului, Cristina Aboboaie.
La rndul lor, reprezentantii Directiei Silvice Neamt afirma ca silvicultorii au respectat legea. „Daca au depus plngeri penale, este decizia lor. Noi consideram ca ne-am facut datoria si la fel vom face si n continuare, fara a ncalca nici o lege“, a declarat Viorel Timisescu, purtatorul de cuvnt al Directiei Silvice Neamt.
Conform Codului penal, articolul 271 pedepseste nerespectarea hotarrilor judecatoresti: „mpotrivirea la executarea unei hotarri judecatoresti, prin amenintare fata de organul de executare, se pedepseste cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar, daca fapta a fost savrsita prin acte de violenta, pedeapsa este de la unu la 5 ani“.

Articol afisat de 2510 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TRN)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politic Stiri Politic
Stiri Sntate Stiri Sntate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalã sau partialã a materialelor este permisã numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective