Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prefectul si subprefectul, cercetati penal

Prefectul si subprefectul, cercetati penal

• Mitropolia Moldovei si Bucovinei a depus plîngeri penale împotriva autoritatilor nemtene, acestea fiind acuzate de comiterea infractiunii de nerespectare a hotarîrilor judecatoresti • de acelasi „tratament“ s-au bucurat membrii Comisiei judetene de fond funciar, directorul Directiei Silvice si alti doi sefi de ocoale, de la Tîrgu Neamt si Varatec • primii vor fi audiati de procurorii bacauani, ceilalti urmînd sa dea cu subsemnatul în fata anchetatorilor tîrgnemteni •

Neîntelegerile dintre autoritatile judetene si Mitropolia Moldovei si Bucovinei privind retrocedarea celor 4.478 de hectare de padure în vatra Manastirii Neamt, au îmbracat haina penala. Recent, plîngerile penale depuse de Mitropolia Moldovei si Bucovinei la Parchetul de pe lînga ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie împotriva unor importante personalitati ale judetului Neamt, au fost trimise spre solutionare catre parchetele abilitate. Astfel, plîngerea penala împotriva prefectului Toader Mocanu, subprefectului Vasile Sendrea si a membrilor Comisiei judetene de fond funciar, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lînga Curtea de Apel Bacau. Plîngerea penala împotriva directorului Directiei Silvice Neamt, Ovidius Marcuteanu, si a sefilor de la ocoalele silvice Tîrgu Neamt si Varatec a ajuns la Parchetul de pe lînga Judecatoria Tîrgu Neamt. Toti sînt acuzati, de catre parintele jurist Constantin Grigore (foto, în stînga imaginii) de comiterea infractiunii de nerespectare a hotarîrilor judecatoresti. „Oferirea altui amplasament pe raza altor comisii locale de fond funciar este ilegala, inadmisibila si inacceptabila si nu exonereaza aceste autoritati de raspunderea penala prevazuta de articolul 271 Cod Penal. ÃŽn acest sens, Parchetele de pe lînga Curtea de Apel Bacau si Judecatoria Tîrgu Neamt trebuie sa înceapa urmarirea penala si sa traga la raspundere persoanele publice implicate în aceasta poveste. De altfel, dosarele penale de mai sus sînt deja în lucru la aceste autoritati care, la rîndul lor, le-au trimis, pentru efectuarea cercetarilor penale care se impun, la Politie. Plîngerile îi vizeaza pe prefect, subprefect, membrii Comisiei judetene de fond funciar, directorul Directiei Silvice si sefii de ocoale de la Tîrgu Neamt si Varatec. Nu cred ca se va începe urmarirea penala împotriva lor, însa sper ca lucrurile sa se rezolve. ÃŽn caz contrar, ne vom adresa la Strasbourg pentru ca este anormal ce se întîmpla în România anului 2007“, a declarat parintele Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

„As vrea sa vad unde e fapta penala“

Autoritatile reclamate afirma ca au respectat legea si nu au neîndreptatit pe nimeni. Mai mult, subprefectul Vasile Sendrea spune ca a ajutat foarte mult ca manastirilor si lacasurilor de cult din Neamt sa le fie retrocedate terenurile abuziv confiscate de comunisti. ÃŽn momentul în care a aflat de la ziaristi ca Mitropolia i-a „copt“ o plîngere penala, subprefectul a declarat: „Nu este nici prima si nici ultima plîngere penala depusa împotriva noastra. Oamenii, mai ales cei nemultumiti, au aceasta posibilitate si drept de a face plîngeri penale. Din punctul meu de vedere si al membrilor Comisiei judetene de fond funciar, pot spune clar ca nu am gresit cu nimic, pentru ca am respectat textul de lege. I-am anuntat pe cei care trebuie sa faca amplasamentul, comisia locala, si pe beneficiari care, bineînteles, trebuie sa fie de acord. Asa ca as vrea sa vad unde este acea fapta penala invocata de juristul Grigore. ÃŽn pare rau ca domnul jurist face astfel de lucruri, mai ales ca în perioada în care am fost presedintele Comisiei judetene am sprijinit toate lacasurile de cult care aveau drept de reconstituire. Staretul de la Sihastria stie foarte bine acest lucru. Eu nu m-am opus acestei retrocedari si chiar m-am implicat pentru dezamorsarea conflictului. Mai mult, i-am sfatuit sa se adreseze instantei pentru a se stabili daca prevederile legii privind retrocedarea parcurilor nationale se aplica si în acest caz. ÃŽnsa, vreau sa-i transmit domnului Grigore ca, daca nu se confirma plîngerile depuse împotriva noastra, se poate ca totul sa se întoarca împotriva sa, pentru ca ne gîndim serios daca o sa-l dam sau nu în judecata pentru denunt calomnios“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

Prefectura respinge acuzele Mitropoliei

De altfel, Prefectura îsi mentine punctul de vedere cu privire la necesitatea respectarii sentintelor judecatoresti privind retrocedarea terenurilor cu vegetatie forestiera Manastirilor Neamt, Varatec si Agapia. „Apreciem faptul ca Directia Silvica Neamt, la solicitarea Comisiei locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate a comunei Vînatori Neamt, a propus un alt amplasament. Subliniem faptul ca singurul organ competent pentru punere în posesie este comisia locala care, ulterior, transmite întreaga documentatie Comisiei judetene pentru reconstituirea dreptului de proprietate, respectiv Secretariatului tehnic, numai pentru operatiunea de întocmire a titlului de proprietate si semnare a acestuia de prefectul si subprefectul judetului si de directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara“, a declarat Cristina Aboboaie, purtator de cuvînt al Prefecturii Neamt.
Potrivit art. 72 din Hotarîrea de Guvern nr. 890/ 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea în posesie a proprietarilor, „punerea în posesie a proprietarilor în cadrul zonelor teritoriale delimitate, se va face de comisia locala“. Art. 36-(1) din acelasi regulament prevede: „Pe baza documentatiilor înaintate de comisiile locale (…) comisia judeteana emite titlurile de proprietate“.
„Facem precizarea ca, dupa semnare, toate titlurile de proprietate pentru vegetatie forestiera sînt verificate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vînatoare Suceava, care nu admite nici o minima derogare de la lege. Avînd în vedere impasul la care s-a ajuns, prin refuzul beneficiarului de a accepta amplasamentul propus de Directia Silvica Piatra Neamt, consideram ca numai o instanta judecatoreasca poate hotarî daca si cum dispozitiile Legii 47/2007 pentru completarea art. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 pot sa împiedice sau, dimpotriva, sa sustina reconstituirea pe vechiul amplasament, si anume Parcul National Vînatori Neamt.
ÃŽn acest sens, ambele parti au fost îndrumate, înca de pe 1 iunie a.c., sa se adreseze instantelor judecatoresti pentru clarificarea acestui aspect. Respingem acuzatiile aduse Institutiei Prefectului de catre consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si accentuam faptul ca interpretarea legilor în vigoare apartine Curtii Constitutionale si instantelor de judecata, si nu institutiilor administrative - Institutia Prefectului. Fortarea unei decizii la nivelul conducerii Directiei Silvice ar constitui un abuz în serviciu din partea institutiei noastre“, a mai declarat consiliera prefectului, Cristina Aboboaie.
La rîndul lor, reprezentantii Directiei Silvice Neamt afirma ca silvicultorii au respectat legea. „Daca au depus plîngeri penale, este decizia lor. Noi consideram ca ne-am facut datoria si la fel vom face si în continuare, fara a încalca nici o lege“, a declarat Viorel Timisescu, purtatorul de cuvînt al Directiei Silvice Neamt.
Conform Codului penal, articolul 271 pedepseste nerespectarea hotarîrilor judecatoresti: „ÃŽmpotrivirea la executarea unei hotarîri judecatoresti, prin amenintare fata de organul de executare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar, daca fapta a fost savîrsita prin acte de violenta, pedeapsa este de la unu la 5 ani“.

Articol afisat de 3212 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective