Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proiectul balcoanelor, motiv de dispute între consilierii tîrgnemteni

Proiectul balcoanelor, motiv de dispute între consilierii tîrgnemteni

• cererile de concesionare a unor suprafete pentru construirea de balcoane la parterul blocurilor a suscitat discutii aprinse

Sedinta Consiliului Local Tîrgu Neamt, din ultima zi a lui mai, s-a dovedit a fi una „maraton“, alesii avînd nevoie de circa trei ore si jumatate pentru a epuiza cele 16 puncte de pe ordinea de zi, dintre care trei venite pe nota suplimentara de propuneri. Majoritatea proiectelor de hotarîre au trecut destul de repede, fiind aprobate, nu fara unele discutii contradictorii ivite mai ales între consilierul Neculai Andoni si executiv. Cele mai lungi discutii s-au purtat, însa, pe marginea proiectului privind concesionarea fara licitatie a unor terenuri publice, care a vizat 39 de cereri facute de persoane fizice sau juridice pentru construirea unor balcoane la parterul blocurilor, extinderea unor spatii comerciale, concesionarea unor terenuri pentru parcari sau pentru drum de acces. De regula, aceste cazuri sînt discutate în cadrul comisiei de urbanism, dar presedintele acesteia, consilierul Gheorghe Pupazan, a tinut sa fie informati si restul colegilor în legatura cu avizele date în fiecare parte, cu motivatii pentru aprobari sau respingeri, astfel încît membrii Consiliului Local sa poata lua o hotarîre în cunostinta de cauza si sa nu planeze suspiciuni asupra comisiei de specialitate. „Am fost de acord cu construirea balcoanelor, de aceea avizele au fost favorabile pentru persoanele fizice. Am avut în vedere patru argumente: izolarea termica si fonica a apartamentelor, avînd în vedere ca strada este la 2-3 metri, si cetatenii au dreptul la liniste. Facem si o reparatie pentru locatarii de la parterul blocurilor care nu au beneficiat de balcoane. ÃŽn plus, sarpantele de deasupra sînt putrede si exista riscul sa cada, iar ca un alt aspect, mai schimbam monotonia blocurilor“, a spus Gheorghe Pupazan, care a precizat ca „sîntem de acord cu balcoanele, dar sîntem împotriva sa acordam spatii pentru alte destinatii, magazie etc“.
Comisia de urbanism a verificat cererile în termen, astfel ca ceilalti colegi din forul legislativ si-au exprimat încrederea fata de hotarîrile acesteia si au cerut sa fie supuse votului în plen doar cazurile care nu au primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate.

„Sa nu mai ridicam mîna în fata unei hotarîri ca niste marionete“

Procedura de analizare a cererilor punct cu punct s-a dovedit a fi destul de greoaie, dar participantii la întrunire au regretat ca nu au amînat proiectul pentru a fi discutat ulterior pe comisii, cu anexe separate dupa natura solicitarilor, cum propusese Neculai Andoni. Alesii au început sa dea semne de nervozitate si de nerabdare, s-a cerut chiar pauza sau sistarea lucrarilor. Tot mai multi s-au ridicat de la masa pentru a bea apa, cafea sau pentru a vorbi pe hol la celulare, ajungîndu-se ca votul sa fie repetat în mai multe rînduri pentru ca, ori nu se stia ce s-a hotarît, ori nu-si exprimasera opinia toti participantii, unii fiind plecati de la mese. ÃŽn semn de protest fata de reluarea procedurii de vot, liberalii au refuzat chiar, la un moment dat, sa mai ridice mîna, indiferent de optiunile cerute: pro, contra, abtineri. „Modul acesta de lucru nu mai trebuie sa se repete. Sa avem grija sa treaca proiectul prin comisii, sa nu mai ridicam mîna în fata unei hotarîri ca niste marionete“, a atras atentia liberalul Adrian Nistor. Lucrarile au fost îngreunate si de notarea fidela, la fiecare caz pus în discutii, a numelui fiecaruia dintre consilieri, cu optiunea exprimata, fapt care l-a intrigat pe Matei Bîrgaoanu, care a fost de parere ca s-au schimbat regulile în timpul jocului si ca nu s-a procedat la fel în cazul celorlalte proiecte anterioare. Alesii tîrgnemteni s-au trezit ca au aprobat si o cerere care încalca legea, pentru ca în cazul respectiv nu se putea face concesionare directa, ci licitatie publica. Ei au fost atentionati de secretarul Primariei, jurista Laura Hristea, care s-a scuzat ca nu i-a atentionat la timp, lipsind din sala. Consilierii i-au aratat, însa, ca proiectul purta semnatura sa fiind avizat pentru legalitate. Jurista a motivat ca cererile au trebuit a fi puse oricum în discutia Consiliului Local. ÃŽn acest caz era vorba despre o parcare ceruta de Supercoop pentru restaurantul Casa Arcasului, care a fost trecuta la „respingere“ dupa o noua runda de vot. ÃŽn final s-a constatat ca au fost aprobate 27 din cele 39 de cereri, restul fiind respinse. Executivul a fost de parere ca sedinta a fost constructiva si ca e bine ca s-a discutat proiectul privind concesionarile directe ale terenurilor din domeniul public, deoarece unele dintre cereri datau din septembrie 2006 si se ajunse deja la o întîrziere foarte mare a rezolvarii lor, motivata si de aparitia tîrzie a normelor metodologice ale legii în cauza.

Articol afisat de 2110 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective