Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jucarii periculoase

Jucarii periculoase

• inspectorii OJPC Neamt au verificat 17 agenti economici care comercializeaza jucarii • majoritatea provin din China si nu au avertismente referitoare la pericolele pe care le prezinta si de care trebuie feriti copiii •

Unul dintre controalele efectuate recent de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Neamt a avut în vizor respectarea prevederilor legale la comercializarea jucariilor si cu precadere pe acelea referitoare la asigurarea securitatii copiilor.
Au fost controlati 17 operatori economici care comercializeaza jucarii în raioane specializate din magazine mixte din Piatra Neamt si Bicaz. Echipele de control au constatat abateri la toti acestia.
Au fost verificate 1.443 jucarii, în valoare de aproape 26.000 de lei, la 423 dintre acestea, în valoare de peste 10.000 lei, gasindu-se abateri de la prevederile legale.
Cum aceste produse trebuie sa fie Ă®nsotite de indicatii de utilizare sau avertismente referitoare la asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii, s-au verificat aceste aspecte. Astfel, jucariile care pot fi periculoase pentru copiii foarte mici trebuie sa aiba pe ele avertismentul „nerecomandat copiilor sub 3 ani“. Jucariile care au componente confectionate din metale radioactive sau contin preparate chimice trebuie sa fie Ă®nsotite de avertismentul „Atentie! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte“.
Jucariile destinate miscarii, precum biciclete, trotinete, trebuie sa aiba avertismentul „A se folosi echipament de protectie“. Pentru jucariile acvatice - „Atentie! A se utiliza numai Ă®n apa de mica adĂ®ncime si sub supraveghere“.
Conform constatarilor facute pe teren de inspectorii OJPC Neamt, cea mai mare parte din jucariile de pe piata sînt importate din China. La acestea nu a fost posibila identificarea importatorului, deoarece nu aveau marcaje, autocolante specifice si nici în ceea ce priveste distribuitorul si adresa acestuia.
Desi provin din China, o buna parte din jucariile verificate poarta marcajul european de conformitate CE si chiar CS. Înscrisurile sînt facute cu caractere extrem de mici, greu de citit, la fel si semnele grafice care avertizeaza asupra faptului ca unele jucarii sînt interzise utilizarii copiilor sub 3 ani. La toti agentii economici controlati s-a constatat ca anumite sortimente de jucarii nu au traduse în limba româna avertismentele si indicatiile de utilizare de pe autocolante si nici nu au atasate foi volante cu traducerea respectiva. Nici unul dintre cei 17 operatori economici nu aveau copii ale documentatiei care atesta conformitatea jucariei cu cerintele esentiale de securitate impuse de producator sau importator. Urmare a neregulilor constatate, inspectorii OJPC au aplicat sapte amenzi în valoare de 8.000 lei si zece avertismente. Nereguli au fost constate la SC Teodan Com Bicaz, SC Solana Nico Bicaz, SC Kids World Luana Poiana Teiului, SC Nela Electric Piatra Neamt, SC Carpatina Calateea Piatra Neamt, SC Pit Com Piatar Neamt, SC Total Mob Piatar Neamt, SC Cosminel Com Piatra Neamt, SC Sap-Top Piatra Neamt, SC Adecer Negresti etc.

Articol afisat de 2264 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective