Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ameninta ca-si dau foc în fata Manastirii Agapia

Ameninta ca-si dau foc în fata Manastirii Agapia

• la acest gest spun ca vor recurge doi cetateni din Agapia • familiile Marin si Sandu sînt nemultumite de sentinta prin care manastirea a fost împroprietarita cu terenul de sub casele lor • capii familiiilor afirma ca vor intra în greva foamei si îsi vor da foc în fata manastirii, daca autoritatile nu vor îndrepta gafa judecatorilor •

Doua dintre cele 40 de familii din satul Agapia, care s-au trezit peste noapte ca terenurile de sub gospodariile lor au trecut în proprietatea Manastirii Agapia, sînt decisi sa recurga la masuri cu urmari greu de anticipat. Membrii familiei Marin si Sandu declara, la unison, ca vor intra în greva foamei si îsi vor da foc în fata Manastirii Agapia, daca autoritatile nu vor interveni pentru a repara nedreptatea ce le-a fost facuta. Cele doua familii sînt nemultumite ca, desi au trecut cîtiva ani, nimeni nu face nimic pentru a schimba sentinta prin care manastirea le-a luat terenurile. „Sîntem decisi sa intram în greva foamei în fata manastirii si chiar sa recurgem la masuri extreme. ÃŽn cazul în care nu ni se va face dreptate, ne vom da foc în fata Manastirii Agapia, care ne-a luat pamîntul“, a declarat sotia lui Florin Marin, una dintre familiile care se judeca de ani buni cu manastirea. La rîndul lor, membrii familiei Sandu spun ca vor intra în greva foamei si îsi vor da foc. Familia Marin se judeca de mai bine de 5 ani cu Manastirea Agapia, procesele nefiind finalizate nici astazi. Cu toate acestea, acum cîteva saptamîni, angajati ai manastirii au îngradit proprietatea familiei Marin, aceasta nemaiavînd acces la casa lor. „Pe 15 mai, 3 maicute si 10 lucratori de la manastire au venit cu un tractor la proprietatea noastra. Fara a mai sta pe gînduri, ne-au taiat gardul cu drujbele si au facut altul, înalt de doi metri. Nu au lasat nici o poarta de acces, asa ca noi sîntem în imposibilitatea de a intra în casa noastra. Nu putem intra ca sa facem reparatiile la casa. Toate acestea s-au întîmplat în conditiile în care exista pe rolul instantei un proces nefinalizat, în care noi am cerut drept de servitute. Ele au cîstigat, ce-i drept la Brasov, însa e vorba numai de teren, nu de casa. Am depus plîngere penala la Politia Tîrgu Neamt pentru distrugere. De asemenea, ne-am adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului. Nu vom renunta pîna cînd nu ni se va face dreptate“, a declarat Florin Marin.

Tranzactie ca la carte

Acesta a cumparat, în anul 2001, o casa si un teren în suprafata de 800 de metri patrati. Tranzactia a avut la baza un contract de vînzare-cumparare, „asezonat“ cu intabulare, carte funciara, cadastru etc. Dupa ce a cumparat, familia Marin a solicitat o autorizatie de demolare de la primarie, însa au fost amînati de mai multe ori, pîna cînd au aflat ca au fost dati în judecata de Manastirea Agapia. „Ne-au cerut terenul, pe motiv ca le-ar apartine. Au mai spus ca imobilul ar fi monument, însa am verificat si am obtinut document oficial care arata ca lucrurile nu stau asa. Mai mult, ni s-a dat voie sa construim. Ne-am judecat la Judecatoria Tîrgu Neamt, unde am cîstigat. Au facut apel la Piatra Neamt, unde am cîstigat din nou. Au facut recurs la Curtea de Apel Bacau si am cerut stramutarea procesului. La Curtea de Apel Brasov am pierdut. A fost emisa o hotarîre definitiva si irevocabila care stipula ca terenul este al lor, iar casa a mea. Dupa aceea, manastirea ne-a dat în judecata ca sa demolam casa, dar pe cheltuiala noastra. Noi am solicitat la Tribunalul Neamt drept de servitute. Mai avem un proces la Tîrgu Neamt pentru a obtine drept de folosinta a casei“, a mai declarat Marin Florin. La rîndul sau, familia Sandu se judeca de ani buni cu manastirea, motivul fiind acelasi. „Am cumparat acest teren în anul 2004. Am obtinut autorizatie de constructie fara probleme. Cînd mai aveam putin pîna la a finaliza lucrarea, am fost dati în judecata de manastire, care a cerut sistarea lucrarilor. Noi am facut casa cu banii copiilor care muncesc din greu în strainatate. Ne-am judecat, însa am pierdut. Am facut contestatii peste contestatii si asteptam. Nu mai putem trai în acest stres“, a spus Mihai Sandu, care spera ca autoritatile sa se implice pentru a repara greseala facuta de instantele de judecata.

Nemultumiri vechi, nimic nou

Famiilile Sandu si Marin nu sînt singurele în judecata cu Manastirea Agapia. Ele se afla în grupul celor 40 de familii din satul Agapia, care s-au trezit peste noapte ca lacasul monahal a devenit proprietar al terenului de sub gospodariile lor. O sentinta judecatoreasca, emisa în cursul anului 2002, a dat cîstig de cauza Manastirii Agapia, care a fost împroprietarita cu suprafata de 49 de hectare de teren care se afla în intravilanul localitatii. 23 de hectare se afla sub casele unor sateni din zona care, la rîndul lor, detin acte pentru terenul pe care îl ocupa. ÃŽn aceste conditii, oamenii nu mai pot obtine autorizatii de constructie, nu mai pot vinde terenuri. Adica nu mai pot face absolut nimic cu bunurile imobile ce le apartin. Si asta din cauza unei hotarîri cel putin discutabile. Nici o lege a fondului funciar nu stipuleaza ca retrocedarea se poate face pe vechiul amplasament, daca acesta nu este grevat de sarcini. Cum s-a ajuns în aceasta solutie, numai judecatorii care au dat-o pot oferi explicatii. Pîna atunci, oamenii nu au decît sa se plimbe pe la toate instantele judecatoresti pentru a li se face dreptate. Ceea ce se întîmpla la Agapia, spun juristii cu experienta, este o anormalitate. „Este ca si cum parintii mei s-ar trezi acum ca vine nu stiu ce boier sa le ia terenul de sub casa. Nu se poate asa ceva, iar cineva trebuie sa repare aceasta greseala“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un jurist nemtean.

Articol afisat de 1969 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 10.06.2007 16:29
Uite cum indeparteaza lumea de Biserica
In momentul in care hotarasti sa-ti dedici viata slujirii lui Dumnezeu altele ar trebui sa-ti fie preocuparile, in nici un caz terenuri, constructii, paduri, gatere si lista poate continua.
Se adanceste din ce in ce mai mult prapastia dintre Biserica, casa Domnului si clerici, care numai slujitorii Lui nu pot fi numiti.
Ad�ugat de anonim_2007 la data 14.06.2007 18:50
AGAPIA
Nu putem intalege ce-i cu aceasa maica stareta Chiriac Elena, care reprezinta cu parere de rau o frumoasa lavra spirituala lasata cu sfintenie de cuviosii parinti care s-au nevoit pe acele tinuturi sfinte protejate de Sf.Cuv. Agapie, Sf.Cuv.Teodora de la Sihla, Sf.Cuv.Mavra de pe Ceahlau si de multi sfinti cuviosi care cu post si rugaciunie s-au sarguit pentru aparare monahismului si a moralitatii spirituale , nu ca aceasta zisa maica care mai mult se ingrijeste de trup decat de suflet , care sufletul este comoara cea vie a omului care il duce pe limanul mantuirii. Ne punem intrebarea: Mai poarta ea paramanul pe spate , mai duce cu sfintenie votul monahal , mai are ea grija de sufletul acelor maici asa cum a avut fosta stareta Eustochia ,care a plecat in eternitate. A cui ucenica este ea?(stareta). Ce voie face ea ?Voia diavolui? si niciodata voia Lui Dumnezeu , atata timp cat ea se judeca cu mirenii pentru o palma de pamant."VAI DE EA"
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective