Cursuri de chelneri si bucatari la „Hanul Ancutei“
• programul vizeaza scolarizarea persoanelor deja angajate, care vor obtine astfel calificare în domeniul alimentatiei publice • absolventii pot beneficia de cresteri salariale si siguranta locului de munca • pe viitor, se prevede înfiintarea la Roman si a unei „academii culinare“ • Fundatia „Hanu' Ancutei“, Centrul de Formare Profesionala Adulti, organizeaza, începînd din 11 iunie, o noua serie de cursuri gratuite pentru specializarile de chelner/ospatar si bucatar. De aceasta data cursurile sînt destinate angajatilor ce ocupa deja un loc de munca, dar nu au calificarea necesara pentru meseriile respective. „Programul are valoarea de 66.000 de euro, din care 15.000 sînt fonduri asigurate de Fundatia «Hanu' Ancutei», iar restul din finantare PHARE, cu ajutorul carora vom organiza în centrul nostru cursuri pentru 52 de angajati“, a declarat Nusa Chiriac, manager de proiect. Organizatia romascana este la al treilea demers de acest fel, dar de aceasta data obiectivul principal al proiectului nu mai este reducerea somajului, ca la cele anterioare. Scopul urmarit este acela de a creste calitatea serviciilor din turism, prin instruirea personalului care deja lucreaza în unitatile de alimentatie publica fara a avea calificare. ÃŽn acest fel, beneficiul va fi de fapt dublu, atît pentru angajati, cît si pentru angajator. Lucratorii vor avea siguranta locului de munca, mai ales ca în domeniu forta de munca calificata este deficitara. „Credem ca acesti cursanti vor fi foarte interesati, deoarece, dupa capatarea calificarii, le vor creste salariile si vor fi mai siguri de locurile lor de munca“, a conchis Nusa Chiriac. Cursul va veni si în întîmpinarea cerintelor europene care solicita ca personalul ce lucreaza în alimentatia publica sa aiba calificare. Unitatile ce nu folosesc personal calificat nu vor putea face demersurile pentru obtinerea autorizatiei de tip HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), altfel spus, implementarea sistemului de management al sigurantei alimentului. La cursurile ce încep saptamîna viitoare vor fi calificati 26 de chelneri/ospatari si 26 de bucatari, care vor studia cîte cinci zile pe saptamîna, în total 30 de ore, 12 la clasa si 18 de instruire practica. Acest demers al fundatiei romascane este unic în Moldova, dar lucrurile nu se vor opri aici. Planurile de viitor prevad ca la Roman, în urmatorii ani, sa fie înfiintata o „academie culinara“, ceea ce ar fi o premiera la nivel national, unde sa poata sa fie obtinute calificari necesare în unitatile hoteliere de lux, cum ar fi maître d'hotel sau bucatar specialist, durata studiilor fiind între unu si trei ani. Pentru înfiintarea aceastei scoli de înalt nivel vor fi însa necesare numeroase dotari si de formatori, lucruri care pot duce costurile la peste doua milioane de euro.
FOTO: Bucatarii nu sînt amenintati de somaj, datorita deficitului de personal calificat în domeniu
|