Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 9 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TCE 3 Brazi - agriculturã modernã, europeanã, competitivã

TCE 3 Brazi - agriculturã modernã, europeanã, competitivã

• sãptãmîna aceasta, în Insula Mare a Brãilei, firma nemteanã a organizat centrul de excelentã anual • peste 300 de fermieri au vãzut cã se poate face agriculturã la nivel înalt în România, în ciuda obstacolelor vremii si a vremurilor • activitatea TCE 3 Brazi a fost apreciatã de toti marii producãtori din domeniu • „onoare mai mare ca aceea de a produce pîine nu existã pentru un agricultor“, spune Culitã Tãrîtã •

Sub genericul „Centrul de excelentã Aectra 2007“, fermieri din mai multe judete ale tãrii s-au întîlnit sãptãmîna aceasta la Brãila, pentru a participa la un eveniment organizat de societatea nemteanã TCE 3 Brazi si Aectra Agrochelmicals, firmã specializatã în solutii tehnologice pentru agriculturã. Produsele pentru protectia plantelor, semintele si fertilizantii din oferta Aectra au putut fi observate la lucru direct pe terenurile cultivate de arendasul TCE 3 Brazi, în Insula Mare a Brãilei. Lectia de agriculturã, asa cum ar trebui sã fie în toatã tara, a fost structuratã pe douã componente: partea teoreticã - un simpozion în care cele douã firme partenere si-au prezentat produsele si experienta, precum si partea practicã - vizitarea mai multor culturi din IMB, incluse pe lista centrelor de excelentã Aectra. Dupã cum a explicat Dan Popescu, director Aectra, Centrele de Excelentã au fost înfiintate în 1999 si sînt un concept sutã la sutã al Aectra. Statutul de Centru de Excelentã este atribuit numai acelor ferme de exceptie, care se dovedesc a fi reprezentative ca unitãti agricole pe care se aplicã tehnologiile Aectra pentru culturile agricole (grîu, porumb, floarea soarelui, cartofi, rapitã, soia). Sute de specialisti în agriculturã, producãtori agricoli si oameni de afaceri participã anual la prezentarea pe viu a rezultatelor obtinute prin aplicarea în teren a teoriilor. Insula Mare a Brãilei este unul dintre cele mai importante centre pentru Aectra, atît ca exploatatie agricolã în sine, cît si datoritã bunei colaborãri cu TCE 3 Brazi.

„Credem în tehnologie, pentru cã o demonstreazã rezultatele

Filosofia Aectra este profitul în investitii si tehnologia profitului. Asa cum a arãtat în mai multe rînduri directorul Dan Popescu, tinta este clarã: pentru fiecare leu investit, agricultorul sã scoatã cel putin un leu profit. „Credem în tehnologie, pentru cã o demonstreazã rezultatele. Aectra discutã despre tehnologii complete pentru profit, astfel ca, la sfîrsitul zilei, pentru un leu investit sã ai mãcar un leu profit. Agriculturã modernã, agriculturã europeanã, agriculturã competitivã. Asta este ceea ce vrem sã vã arãtãm în Insula Mare a Brãilei“, a spus Dan Popescu, în debutul simpozionului. Temele abordate au fost punctele de suferintã ale agriculturii românesti în prezent: directia spre care se îndreaptã acest sector, efectele aderãrii, absorbtia fondurilor europene, obstacolele de care se lovesc fermierii în obtinerea sprijinului comunitar, dar si lucruri concrete - de la noua orientare spre biodiesel si avantajele acestui tip de combustibil, pînã la culturile de rapitã si si beneficiile pe care le pot aduce fermierilor. Dan Popescu a prezentat si calculul estimativ al rentabilitãtii rapitei în acest an si, în baza lui, a dat un sfat gratuit celor prezenti: „Dacã aveti rapitã, vindeti-o acum! Nu asteptati o posibilã crestere a pretului în octombrie - noiembrie pentru cã nu se va întîmpla“. Aectra a prezentat sumar si produsele care asigurã protectie culturilor agricole, printre cele mai renumite fiind Terra Sorb (produs aectra care se aplicã în toamnã si care oferã vigoare si rezistentã sporitã plantei), dar si Nu-Film.

TCE 3 Brazi - perfomantã si excelentã în agriculturã

Sub acest generic, a fost prezentatã societatea nemteanã care administreazã peste 55.000 de hectare în Insula Mare a Brãilei, cea mai mare exploatatie agricolã din Europa. „Mã bucur cã Brãila a fost aleasã de TCE 3 Brazi pentru acest simpozion. Sigur, sînt un iubitor al acestui sport care este agricultura. ÃŽn ultimii ani, n-am mai activat pe piata asa de complicatã a agriculturii. Vreau sã salut în primul rînd prezenta la un nivel foarte, foarte înalt a firmei TCE 3 Brazi în judetul nostru pentru cã aici într-adevãr se face o agriculturã modernã, o agriculturã intensivã. Se face cu adevãrat productie agricolã, cu toate nenorocirile pe care ni le dã vremea. Dacã TCE 3 Brazi face agriculturã modernã, poate ar trebui sã fie un model si pentru agricultorii individuali care ar trebui sã se uneascã în suprafete mari pentru a face agriculturã performantã. Mã bucur cã Aectra a rãmas consecventã zonei TCE 3 Brazi care organizeazã în mod constant acest gen de simpozioane. Sã dea Dumnezeu sã aveti un an agricol prosper“, a spus Gheorghe Stanca, presedintele Consiliului Judetean Brãila. Presedintele Grupului de firme TCE 3 Brazi, Culitã Tãrîtã, a salutat prezenta celor peste 300 de fermieri la centrul de excelentã. „Tin sã-i salut pe toti participantii, din Brãila, din judetele limitrofe, de la Neamt de la Constanta. A intrat în obiceiul societãtii noastre ca, împreunã cu Aectra si celelalte societãti producãtoare de masini si utilaje agricole, sã organizãm simpozioane la Brãila, care este un loc binecuvîntat de Dumnezeu si cînd spun asta mã refer la suprafetele mari agricole. Ceea ce ne rãmîne nouã, agricultorilor, de fãcut, este sã respectãm pãmîntul si sã facem tot ce e posibil ca acesta sã ofere tot ce e mai bun si tot ce e mai valoros. Ne confruntãm cu o secetã cumplitã, cu necazuri deosebit de dure, cu greutãtile vremurilor actuale. Trebuie sã recunoastem cã pentru dezvoltarea agriculturii, noi, de la TCE 3 Brazi si cei din salã, trebuie sã facem eforturi si cheltuieli deosebite. Avem responsabilitãti deosebite, avem nopti nedormite, dar trebuie sã facem fatã acestor greutãti. Cu toate acestea, în aceste conditii grele, în fiecare dintre noi existã o multumire, o bucurie sufleteascã. Onoare mai mare ca aceea de a produce pîine nu existã. Cînd produci ceea ce are omul nevoie zilnic, poti dovedi cã ai putere sã faci ceea ce altii nu fac“, a declarat Culitã Tãrîtã.

Seceta - o problemã teoreticã si practicã

Lucian Buzdugan, directorul general al societãtii TCE 3 Brazi, a apreciat ca pozitiv interesul manifestat pentru aceste întîlniri de lucru, care oferã posibilitatea oamenilor din acelasi domeniu sã discute problemele grave si sã gãseascã eventuale solutii. Pentru eficientã, TCE 3 Brazi a invitat liderii de masini si utilaje agricole cu care firma a colaborat deja si a obtinut rezultate notabile, mediind astfel o întîlnire între producãtorii de utilaje si agricultori. Pentru agricultorul român, însã, cea mai mare „molimã“ anul acesta este seceta. TCE 3 Brazi are însã un plan bine pus la punct în privinta mãsurilor care trebuie luate pentru diminuarea efectelor secetei. „Este momentul înaintea recoltãrii pîinii, pîinea noastrã cea de toate zilele, asa cum spunea si domnul Tãrîtã, onoare mare pentru noi agricultorii. A devenit traditie pentru noi ca în fiecare an cu aceastã ocazie sã ne întîlnim la centru de excelentã, ocazie de a spune deschis ceea ce este bine, ceea ce este rãu, ceea ce este nou si ce perspective avem legate de activitatea din agriculturã. Va trebui sã vedem foarte rapid noile tehnologii ale profitului, dar am îndrãznit sã dau si o temã în plus, ca sã vedem cum poate fi rezolvatã mãcar partial aceastã problemã de actualitate - lipsa apei în sol. Noi ne gîndim la douã directii, în afarã de irigatii si ploi, si anume la cãile de conservare a apei în sol si la reducerea consumului de apã la plante. Pentru asta vã propun dezbaterea în teren a managementului culturii, de la dotarea tehnicã si sectorul de chimizare, pînã la sistemul de testare a soiurilor si hibrizilor pe care le avem în Insula Mare a Brãilei“, a spus Lucian Buzdugan.

Teoria sustinutã de practicã

Dupã o orã de prezentãri si discursuri, invitatii au trecut Dunãrea si au pãsit pe Insula Mare pentru a vedea cu ochii lor efectele produselor asupra culturilor agricole. Au fost vizitate mai multe sole cultivate cu rapitã, grîu si floarea soarelui, au fost prezentate în amãnunt tehnologiile aplicate de TCE 3 Brazi la recomandarea celor de la Aectra. La fiecare solã vizitatã, fermierilor li s-a prezentat si fisa de profitabilitate, ca sã stie concret care sînt cheltuielile fãcute pentru înfiintarea si întretinerea unui hectar, productia estimatã si profitul. Tehnologiile propuse de Aectra se bazeazã pe o serie de pachete tehnologice, care includ erbicide, insecticide si fungicide, sãmîntã autohtonã si din import, fertilizanti foliari si stimulatori de crestere, precum si consultantã, asistentã tehnicã, seminarii si instruiri profesionale tehnice anuale. Tehnologiile propuse abordeazã unitar fiecare culturã si furnizeazã solutii optime, toate în deplin acord cu normele Uniunii Europene. Prima prezentatã a fost tehnologia aplicatã de TCE 3 Brazi la culturile de rapitã. „De la an la an, numãrul de dãunãtori creste si atacã provocînd pagube. ÃŽncercãm prin tehnologia noastrã sã prevenim toate aceste aspecte. Avem douã insecticide - Alfametrin si Calypso pentru a prinde dãunãtorii mai importanti care afecteazã cultura de rapitã si cu care ne confruntãm sistematic în fiecare an. Un produs pe care îl recomandãm, absolut necesar pentru tehnologiile care se respectã si care tinteste la o productie de peste 3.000 kg pe hectar este acest stimulator de crestere - Atonik. Pe lîngã faptul cã dã o vigoare foarte bunã plantei, acesta îi oferã o sansã mai mare în lupta cu seceta si vine sã stimuleze si gradul de fertilitate al florilor, lucru foarte important în acest an. Un alt produs cheie este Nu-Film, care este protector, adjuvant si fertilizant. Aceste douã produse sînt necesare nu atît pentru o productie în plus, cît pentru salvarea culturilor deja constituite Sînt douã produse care trebuie sã vinã nu atît ca sã aducã productie în plus, cît sã salveze practic ceea ce este deja constituit“, a explicat dr. Vasile Trif. Folosirea acestor produse cheie pentru rapitã asigurã o productie de pînã la 3 tone/ ha. Directorul TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan, a prezentat apoi succesele obtinute la cultura de grîu: „E o culturã bunã de grîu, dar are cîteva secrete pe care îmi permit sã vi le spun: semãnãm direct în miriste, fãrã nici o interventie. Distanta între rînduri este de 18 cm, si nu 12,5. Densitatea pe rînd este cam mare: am pus cca 240 kg de grîu la hectar si anul acesta, la aceleasi masã, vom reduce cu cca 20 de kilograme, pentru cã e prea des. Dar faptul cã aerul poate intra printre rînduri ne asigurã un grîu sãnãtos. ÃŽnãltimea grîului nu este foarte mare anul acesta. Anul trecut am avut cãzute niste sole în proportie de 90%. Anul acesta, am reusit sã mentinem toate solele în picioare. Tehnologia folositã nu numai cã nu lasã grîul sã creascã prea mare, dar îi îngroasã tija, tulpina, îl face foarte flexibil, îi dã vigoare mare. Frunza este de asemenea mult mai latã. ÃŽn ce priveste sãnãtatea frunzei... este o frunzã curatã, dar sîntem la al treilea tratament. Am fãcut trei tratamente cu fungicide pentru frunzã, iar pe ultimul îl înnobilãm si cu un insecticid, pentru cã noi avem probleme grave cu plosnitele“. Vasile Pelmus, director de vînzãri la Aectra, a prezentat tehnologia revolutionarã în cultura de floarea soarelui: „Este o tehnologie nouã, o revolutie în cultura florii soarelui, în care hibridul E 83 a fost erbicidat cu produsul Expres. Lanul pare desenat, se poate observa uniformitatea exceptionalã din toate punctele de vedere, în ce priveste talia, fertilizarea, combaterea buruienilor. Asta denotã, si subliniem, înaltul profesionalism si tehnologia care-si demonstreazã valabilitatea în orice conditii. Cu totii stim cã întotdeauna ne-am chinuit la floarea soarelui sã combatem burienile cu frunzã latã din aceastã culturã. Avem acum o tehnologie nouã care ne permite sã facem acest lucru si sã obtinem rezultatele care se vãd. ÃŽn afarã de asta, aici s-au fãcut tratamente cu Alert, Atonik si Nu-Film, de o importantã deosebitã pentru cã, dacã la porumb nu avem probleme deosebite cu bolile, la floarea soarelui neglijarea acestui aspect poate fi catastrofalã. Floarea soarelui are multe boli pãgubitoare, multe boli comune cu soia si rapita, culturi extinse în tara noastrã si în Insula Mare a Brãilei si, din aceste motive, trebuie sã acordãm atentie specialã patogenilor comuni ai florii soarelui, soiei si rapitei“.

Utilaje agricole de ultimã generatie

TCE 3 Brazi este una dintre cele mai mari unitãti agricole, nu doar din tarã, ci si din Europa. ÃŽn ultimii ani, în perspectiva intrãrii în UE, s-au fãcut investitii majore în dotarea cu masini si utilaje agricole, astfel încît, la ora actualã, tehnologia de ultimã generatie este parcatã pe platforma auto din IMB, TCE 3 Brazi face agriculturã europeanã cu mijloace ultraperformante, iar asta o spun toti cei care au vizitat „baza“ din IMB. TCE 3 Brazi are o sutã de combine Claas (generatia Claas Xerion 3300), cam 50 de combine Lexon (cu lãtime de 9 metri), tractoarele Sent cu toatã gama de masini de la Maschio Gaspardo (Italia), Lempken (Germania). Parcul de utilaje este numai un segment în care TCE 3 Brazi a fãcut investitii enorme. Planurile de viitor sînt si mai îndrãznete. Firma nemteanã a demarat un proiect pentru extinderea sistemului de irigatii, pe care sperã sã-l implementeze cît de curînd se poate

Articol afisat de 4632 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective