Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Economie 9 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TCE 3 Brazi - agricultură modernă, europeană, competitivă

TCE 3 Brazi - agricultură modernă, europeană, competitivă

• săptămîna aceasta, în Insula Mare a Brăilei, firma nemteană a organizat centrul de excelentă anual • peste 300 de fermieri au văzut că se poate face agricultură la nivel înalt în România, în ciuda obstacolelor vremii si a vremurilor • activitatea TCE 3 Brazi a fost apreciată de toti marii producători din domeniu • „onoare mai mare ca aceea de a produce pîine nu există pentru un agricultor“, spune Culită Tărîtă •

Sub genericul „Centrul de excelentă Aectra 2007“, fermieri din mai multe judete ale tării s-au întîlnit săptămîna aceasta la Brăila, pentru a participa la un eveniment organizat de societatea nemteană TCE 3 Brazi si Aectra Agrochelmicals, firmă specializată în solutii tehnologice pentru agricultură. Produsele pentru protectia plantelor, semintele si fertilizantii din oferta Aectra au putut fi observate la lucru direct pe terenurile cultivate de arendasul TCE 3 Brazi, în Insula Mare a Brăilei. Lectia de agricultură, asa cum ar trebui să fie în toată tara, a fost structurată pe două componente: partea teoretică - un simpozion în care cele două firme partenere si-au prezentat produsele si experienta, precum si partea practică - vizitarea mai multor culturi din IMB, incluse pe lista centrelor de excelentă Aectra. După cum a explicat Dan Popescu, director Aectra, Centrele de Excelentă au fost înfiintate în 1999 si sînt un concept sută la sută al Aectra. Statutul de Centru de Excelentă este atribuit numai acelor ferme de exceptie, care se dovedesc a fi reprezentative ca unităti agricole pe care se aplică tehnologiile Aectra pentru culturile agricole (grîu, porumb, floarea soarelui, cartofi, rapită, soia). Sute de specialisti în agricultură, producători agricoli si oameni de afaceri participă anual la prezentarea pe viu a rezultatelor obtinute prin aplicarea în teren a teoriilor. Insula Mare a Brăilei este unul dintre cele mai importante centre pentru Aectra, atît ca exploatatie agricolă în sine, cît si datorită bunei colaborări cu TCE 3 Brazi.

„Credem în tehnologie, pentru că o demonstrează rezultatele

Filosofia Aectra este profitul în investitii si tehnologia profitului. Asa cum a arătat în mai multe rînduri directorul Dan Popescu, tinta este clară: pentru fiecare leu investit, agricultorul să scoată cel putin un leu profit. „Credem în tehnologie, pentru că o demonstrează rezultatele. Aectra discută despre tehnologii complete pentru profit, astfel ca, la sfîrsitul zilei, pentru un leu investit să ai măcar un leu profit. Agricultură modernă, agricultură europeană, agricultură competitivă. Asta este ceea ce vrem să vă arătăm în Insula Mare a Brăilei“, a spus Dan Popescu, în debutul simpozionului. Temele abordate au fost punctele de suferintă ale agriculturii românesti în prezent: directia spre care se îndreaptă acest sector, efectele aderării, absorbtia fondurilor europene, obstacolele de care se lovesc fermierii în obtinerea sprijinului comunitar, dar si lucruri concrete - de la noua orientare spre biodiesel si avantajele acestui tip de combustibil, pînă la culturile de rapită si si beneficiile pe care le pot aduce fermierilor. Dan Popescu a prezentat si calculul estimativ al rentabilitătii rapitei în acest an si, în baza lui, a dat un sfat gratuit celor prezenti: „Dacă aveti rapită, vindeti-o acum! Nu asteptati o posibilă crestere a pretului în octombrie - noiembrie pentru că nu se va întîmpla“. Aectra a prezentat sumar si produsele care asigură protectie culturilor agricole, printre cele mai renumite fiind Terra Sorb (produs aectra care se aplică în toamnă si care oferă vigoare si rezistentă sporită plantei), dar si Nu-Film.

TCE 3 Brazi - perfomantă si excelentă în agricultură

Sub acest generic, a fost prezentată societatea nemteană care administrează peste 55.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploatatie agricolă din Europa. „Mă bucur că Brăila a fost aleasă de TCE 3 Brazi pentru acest simpozion. Sigur, sînt un iubitor al acestui sport care este agricultura. În ultimii ani, n-am mai activat pe piata asa de complicată a agriculturii. Vreau să salut în primul rînd prezenta la un nivel foarte, foarte înalt a firmei TCE 3 Brazi în judetul nostru pentru că aici într-adevăr se face o agricultură modernă, o agricultură intensivă. Se face cu adevărat productie agricolă, cu toate nenorocirile pe care ni le dă vremea. Dacă TCE 3 Brazi face agricultură modernă, poate ar trebui să fie un model si pentru agricultorii individuali care ar trebui să se unească în suprafete mari pentru a face agricultură performantă. Mă bucur că Aectra a rămas consecventă zonei TCE 3 Brazi care organizează în mod constant acest gen de simpozioane. Să dea Dumnezeu să aveti un an agricol prosper“, a spus Gheorghe Stanca, presedintele Consiliului Judetean Brăila. Presedintele Grupului de firme TCE 3 Brazi, Culită Tărîtă, a salutat prezenta celor peste 300 de fermieri la centrul de excelentă. „Tin să-i salut pe toti participantii, din Brăila, din judetele limitrofe, de la Neamt de la Constanta. A intrat în obiceiul societătii noastre ca, împreună cu Aectra si celelalte societăti producătoare de masini si utilaje agricole, să organizăm simpozioane la Brăila, care este un loc binecuvîntat de Dumnezeu si cînd spun asta mă refer la suprafetele mari agricole. Ceea ce ne rămîne nouă, agricultorilor, de făcut, este să respectăm pămîntul si să facem tot ce e posibil ca acesta să ofere tot ce e mai bun si tot ce e mai valoros. Ne confruntăm cu o secetă cumplită, cu necazuri deosebit de dure, cu greutătile vremurilor actuale. Trebuie să recunoastem că pentru dezvoltarea agriculturii, noi, de la TCE 3 Brazi si cei din sală, trebuie să facem eforturi si cheltuieli deosebite. Avem responsabilităti deosebite, avem nopti nedormite, dar trebuie să facem fată acestor greutăti. Cu toate acestea, în aceste conditii grele, în fiecare dintre noi există o multumire, o bucurie sufletească. Onoare mai mare ca aceea de a produce pîine nu există. Cînd produci ceea ce are omul nevoie zilnic, poti dovedi că ai putere să faci ceea ce altii nu fac“, a declarat Culită Tărîtă.

Seceta - o problemă teoretică si practică

Lucian Buzdugan, directorul general al societătii TCE 3 Brazi, a apreciat ca pozitiv interesul manifestat pentru aceste întîlniri de lucru, care oferă posibilitatea oamenilor din acelasi domeniu să discute problemele grave si să găsească eventuale solutii. Pentru eficientă, TCE 3 Brazi a invitat liderii de masini si utilaje agricole cu care firma a colaborat deja si a obtinut rezultate notabile, mediind astfel o întîlnire între producătorii de utilaje si agricultori. Pentru agricultorul român, însă, cea mai mare „molimă“ anul acesta este seceta. TCE 3 Brazi are însă un plan bine pus la punct în privinta măsurilor care trebuie luate pentru diminuarea efectelor secetei. „Este momentul înaintea recoltării pîinii, pîinea noastră cea de toate zilele, asa cum spunea si domnul Tărîtă, onoare mare pentru noi agricultorii. A devenit traditie pentru noi ca în fiecare an cu această ocazie să ne întîlnim la centru de excelentă, ocazie de a spune deschis ceea ce este bine, ceea ce este rău, ceea ce este nou si ce perspective avem legate de activitatea din agricultură. Va trebui să vedem foarte rapid noile tehnologii ale profitului, dar am îndrăznit să dau si o temă în plus, ca să vedem cum poate fi rezolvată măcar partial această problemă de actualitate - lipsa apei în sol. Noi ne gîndim la două directii, în afară de irigatii si ploi, si anume la căile de conservare a apei în sol si la reducerea consumului de apă la plante. Pentru asta vă propun dezbaterea în teren a managementului culturii, de la dotarea tehnică si sectorul de chimizare, pînă la sistemul de testare a soiurilor si hibrizilor pe care le avem în Insula Mare a Brăilei“, a spus Lucian Buzdugan.

Teoria sustinută de practică

După o oră de prezentări si discursuri, invitatii au trecut Dunărea si au păsit pe Insula Mare pentru a vedea cu ochii lor efectele produselor asupra culturilor agricole. Au fost vizitate mai multe sole cultivate cu rapită, grîu si floarea soarelui, au fost prezentate în amănunt tehnologiile aplicate de TCE 3 Brazi la recomandarea celor de la Aectra. La fiecare solă vizitată, fermierilor li s-a prezentat si fisa de profitabilitate, ca să stie concret care sînt cheltuielile făcute pentru înfiintarea si întretinerea unui hectar, productia estimată si profitul. Tehnologiile propuse de Aectra se bazează pe o serie de pachete tehnologice, care includ erbicide, insecticide si fungicide, sămîntă autohtonă si din import, fertilizanti foliari si stimulatori de crestere, precum si consultantă, asistentă tehnică, seminarii si instruiri profesionale tehnice anuale. Tehnologiile propuse abordează unitar fiecare cultură si furnizează solutii optime, toate în deplin acord cu normele Uniunii Europene. Prima prezentată a fost tehnologia aplicată de TCE 3 Brazi la culturile de rapită. „De la an la an, numărul de dăunători creste si atacă provocînd pagube. Încercăm prin tehnologia noastră să prevenim toate aceste aspecte. Avem două insecticide - Alfametrin si Calypso pentru a prinde dăunătorii mai importanti care afectează cultura de rapită si cu care ne confruntăm sistematic în fiecare an. Un produs pe care îl recomandăm, absolut necesar pentru tehnologiile care se respectă si care tinteste la o productie de peste 3.000 kg pe hectar este acest stimulator de crestere - Atonik. Pe lîngă faptul că dă o vigoare foarte bună plantei, acesta îi oferă o sansă mai mare în lupta cu seceta si vine să stimuleze si gradul de fertilitate al florilor, lucru foarte important în acest an. Un alt produs cheie este Nu-Film, care este protector, adjuvant si fertilizant. Aceste două produse sînt necesare nu atît pentru o productie în plus, cît pentru salvarea culturilor deja constituite Sînt două produse care trebuie să vină nu atît ca să aducă productie în plus, cît să salveze practic ceea ce este deja constituit“, a explicat dr. Vasile Trif. Folosirea acestor produse cheie pentru rapită asigură o productie de pînă la 3 tone/ ha. Directorul TCE 3 Brazi, Lucian Buzdugan, a prezentat apoi succesele obtinute la cultura de grîu: „E o cultură bună de grîu, dar are cîteva secrete pe care îmi permit să vi le spun: semănăm direct în miriste, fără nici o interventie. Distanta între rînduri este de 18 cm, si nu 12,5. Densitatea pe rînd este cam mare: am pus cca 240 kg de grîu la hectar si anul acesta, la aceleasi masă, vom reduce cu cca 20 de kilograme, pentru că e prea des. Dar faptul că aerul poate intra printre rînduri ne asigură un grîu sănătos. Înăltimea grîului nu este foarte mare anul acesta. Anul trecut am avut căzute niste sole în proportie de 90%. Anul acesta, am reusit să mentinem toate solele în picioare. Tehnologia folosită nu numai că nu lasă grîul să crească prea mare, dar îi îngroasă tija, tulpina, îl face foarte flexibil, îi dă vigoare mare. Frunza este de asemenea mult mai lată. În ce priveste sănătatea frunzei... este o frunză curată, dar sîntem la al treilea tratament. Am făcut trei tratamente cu fungicide pentru frunză, iar pe ultimul îl înnobilăm si cu un insecticid, pentru că noi avem probleme grave cu plosnitele“. Vasile Pelmus, director de vînzări la Aectra, a prezentat tehnologia revolutionară în cultura de floarea soarelui: „Este o tehnologie nouă, o revolutie în cultura florii soarelui, în care hibridul E 83 a fost erbicidat cu produsul Expres. Lanul pare desenat, se poate observa uniformitatea exceptională din toate punctele de vedere, în ce priveste talia, fertilizarea, combaterea buruienilor. Asta denotă, si subliniem, înaltul profesionalism si tehnologia care-si demonstrează valabilitatea în orice conditii. Cu totii stim că întotdeauna ne-am chinuit la floarea soarelui să combatem burienile cu frunză lată din această cultură. Avem acum o tehnologie nouă care ne permite să facem acest lucru si să obtinem rezultatele care se văd. În afară de asta, aici s-au făcut tratamente cu Alert, Atonik si Nu-Film, de o importantă deosebită pentru că, dacă la porumb nu avem probleme deosebite cu bolile, la floarea soarelui neglijarea acestui aspect poate fi catastrofală. Floarea soarelui are multe boli păgubitoare, multe boli comune cu soia si rapita, culturi extinse în tara noastră si în Insula Mare a Brăilei si, din aceste motive, trebuie să acordăm atentie specială patogenilor comuni ai florii soarelui, soiei si rapitei“.

Utilaje agricole de ultimă generatie

TCE 3 Brazi este una dintre cele mai mari unităti agricole, nu doar din tară, ci si din Europa. În ultimii ani, în perspectiva intrării în UE, s-au făcut investitii majore în dotarea cu masini si utilaje agricole, astfel încît, la ora actuală, tehnologia de ultimă generatie este parcată pe platforma auto din IMB, TCE 3 Brazi face agricultură europeană cu mijloace ultraperformante, iar asta o spun toti cei care au vizitat „baza“ din IMB. TCE 3 Brazi are o sută de combine Claas (generatia Claas Xerion 3300), cam 50 de combine Lexon (cu lătime de 9 metri), tractoarele Sent cu toată gama de masini de la Maschio Gaspardo (Italia), Lempken (Germania). Parcul de utilaje este numai un segment în care TCE 3 Brazi a făcut investitii enorme. Planurile de viitor sînt si mai îndrăznete. Firma nemteană a demarat un proiect pentru extinderea sistemului de irigatii, pe care speră să-l implementeze cît de curînd se poate

Articol afisat de 4233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective