Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     C√£utare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificare√énregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Pagin√£ Optiuni pagin√£
Adaug√£ in Favorites Adaug√£ in Favorites
Seteaz√£ Pagin√£ de start Seteaz√£ Pagin√£ de start
Tip√£reste pagina Tip√£reste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2007
Tip„reste articolul - Varianta pentru imprimant„ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alerta de botulism Ósi schimba „codul“

O data cu depistarea a cinci cazuri de botulism Ón mai multe judete ale tarii, institutiile abilitate au dat alarma si au emis... mai multe comunicate privind riscul contractarii acestei boli. Prima data au intrat „Ón lupta“, Ón judetul Neamt, medicii veterinari, de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Controlul Alimentelor (DVSA). Acestia au efectuat nu mai putin de 363 controale la unitatile comerciale cu profil alimentar, unde, la 12 dintre acestea, au fost descoperite 109 conserve de „ton maruntit Ón ulei“, produs banuit ca a stat la baza declansarii acestei maladii Ón judetul Bistrita Nasaud. Pestele a provenit de la o firma importatoare din Bucuresti, care a achizitionat tonul din Tailanda. Lotul retras de la vÓnzare este expertizat la Bucuresti. PÓna la sosirea rezultatelor, conservele au fost sechestrate. Medicii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, Directia de Sanatate Publica, au avertizat populatia ca botulismul este o intoxicatie extrem de grava. Este produsa de microbul Clostridium botulinum si apare Ón urma consumului de alimente contaminate cu aceasta toxina. Cele mai ÓntÓlnite alimente cu risc sÓnt cÓrnatii afumati, slanina, pestele afumat sau sarat, carnea Ón untura sau oricare alt tip de conserve insuficient preparate si pastrate. De la ingerarea alimentelor, simptomele bolii apar la circa sase ore - opt zile si constau Ón tulburari digestive moderate, cefalee, ameteli, paralizii oculare, vedere dubla, strabism, greata si dureri abdominale, paralizii faringiene, iar Ón cazurile severe, paralizii ale muschilor de la gÓt, membre si a celor respiratori, simptom care poate duce la deces. Pentru prevenirea Ómbolnavirilor de botulism, medicii recomanda evitarea consumului de conserve de legume, carne si peste, preparate Ón casa, care nu au fost sterilizate prin fierbere sau al caror capac s-a bombat. Nu trebuie mÓncate alimentele cu aspect si miros neplacut, iar produsele vegetale, chiar proaspete, vor fi curatate foarte bine. Cele mai periculoase sÓnt conservele casnice de vegetale, iar cele industriale pot fi contaminate cÓnd nu s-a respectat timpul de sterilizare. Dupa prepararea alimentelor, acestea vor fi consumate Ón cel mult doua sau trei ore, Ón cazul Ón care nu pot fi pastrate la rece, iar daca exista frigidere adecvate, acestea vor fi setate la temperaturi de maxim cinci grade Celsius.

Articol afisat de 1265 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUSTIUC)
Adaug„ comentariul t„u la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist„ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politic„ Stiri Politic„
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra √ģntregului continut al acestui site apartin √ģn totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea total√£ sau partial√£ a materialelor este permis√£ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective