Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Europarlamentarul tau îti raspunde

Europarlamentarul tau îti raspunde

Asa cum am anuntat, începînd de astazi, în fiecare sîmbata, Monitorul de Neamt îti face legatura cu Europa. Silvia Ciornei, senator PC de Neamt, îti raspunde la toate întrebarile legate de Uniunea Europeana, institutiile europene, drepturile si obligatiile pe care le ai în calitate de cetatean european.

Reporter: Care este rolul unui europarlamentar?
Silvia Ciornei:
Europarlamentarul este vocea dumneavoastra la Bruxelles. Dupa cum probabil stiti, peste 60% din legislatia care se aplica în oricare din statele Uniunii Europene, deci si în România din acest an, este decisa la Bruxelles. Rolul deputatului european deriva din rolul pe care Parlamentul European îl are în constructia europeana. Parlamentul European este o institutie cu putere legislativa, dar fara drept de a initia legislatie, acesta revenindu-i Comisiei Europene. Parlamentul European dezbate si decide, împreuna cu Consiliul de Ministri, asupra propunerilor legislative ale Comisiei Europene, aproba bugetul Uniunii Europene si exercita un control permanent asupra Comisiei Europene. Deputatul european studiaza proiectele de acte normative, le dezbate în cadrul grupului politic si al comisiilor parlamentare din care face parte; consulta experti, îi audiaza pe cei interesati si solicita studii de impact pentru o viziune detaliata asupra subiectului; depune amendamente, decide asupra celor depuse de altii, negociaza solutii de compromis, voteaza acte legislative. De asemenea, deputatul poate sa adreseze Comisiei Europene întrebari si interpelari prin care sa solicite explicatii si informatii asupra aplicarii legislatiei în statele membre UE sau asupra modului în care Comisia vede solutionata o anumita problema. Eu, de exemplu, am adresat o întrebare comisarului pentru întreprinderi, Gunter Verheugen, cu privire la modalitatea în care poate fi redusa birocratia la nivelul UE si al statelor membre. Totodata, initiind declaratii scrise sau rapoarte în comisiile parlamentare, deputatul european poate sa introduca pe agenda Comisiei teme noi, în vederea gasirii de solutii sau pot sa propuna solutii. Eu am propus o solutie pentru protejarea si asistarea victimelor traficului uman, prin instituirea la nivel european a unei linii telefonice unice, gratuite, în toate limbile oficiale ale UE. Prin activitatea sa, deputatul european trebuie sa se asigure ca interesele cetatenilor care l-au votat sînt aparate si promovate în Parlamentul European, ca legislatia care se adopta la nivel european respecta valorile si principiile Uniunii Europene, Tratatul UE, faptul ca aceasta contribuie la dezvoltarea economica si sociala a UE si la cresterea bunastarii cetatenilor europeni.
Parlamentarul european poate sa aiba un rol si în informarea cetatenilor cu privire la activitatea desfasurata de Parlamentul European. Ei pot, de asemenea, sa ajute cu informatii despre cum se acceseaza fondurile europene, dar nu poate sa aduca bani, asa cum eronat s-a relatat cîteodata în presa.

Articol afisat de 2074 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective