Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pasaport pentru cal daca vrei sa-l scoti din batatura

Pasaport pentru cal daca vrei sa-l scoti din batatura

• aceasta este una dintre prevederile legislatiei UE, care a impus identificarea tuturor animalelor • identificarea cailor se face prin implantare de microcipuri • reprezentantii DSVSA au identificat circa 85% din efectivul de 21.000 de cai din Neamt, anul trecut • ulterior, aceasta sarcina a picat Ă®n grija Directiei Agricole •


Caii din gospodariile din Neamt au nevoie de pasaport pentru a iesi din curte. Asa prevede legislatia europeana în domeniu, ale carei prevederi încercam si noi sa le adoptam, din mers. Numai ca, pentru a avea acel document, caii trebuie sa fie identificati prin implantare de microcipuri si, bineînteles, sa detina un certificat medical care sa ateste faptul ca sînt sanatosi. Cerintele Uniunii Europene (UE) sînt stricte în ceea ce priveste identificarea animalelor si, implicit, a cailor, deoarece astfel pot fi monitorizate bolile animalelor. La nivelul fiecarui stat membru al UE, proprietarul nu poate sa primeasca nici o forma de sprijin financiar daca animalul nu este identificat, si nici despagubiri în cazul sacrificarii cailor pentru eradicarea unor boli majore. Identificarea cailor cu microcipuri trebuia încheiata pîna la 31 decembrie 2006, potrivit cerintelor UE, însa, din diverse motive, acest proces întîrzie si acum, fie din lipsa de cipuri, fie din motive financiare. Pasapoartele se obtin de la autoritatile judetene.
Actiunea de implantare de microcipuri la cai a fost sistata în întreaga tara, în august 2006, cînd din cele 870.000 de capete existente, numai 350.000 erau identificate. Tot atunci, aceasta activitate a fost trecuta din portofoliul Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor în cel al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie (ANARZ).
La nivelul judetului Neamt, coordonarea tehnica si metodologica a acestei activitati a revenit Directiei pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie, care functioneaza în cadrul Directiei Agricole Neamt.
Conform precizarilor facute de catre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, efectivul de cai din judet era, anul trecut, de 21.000 de capete, iar identificarea acestor animale a fost facuta în proportie de circa 85%.
„Dat fiind faptul ca atunci cĂ®nd instiututia nostra a preluat din punct de vedere tehnic aceasta activitate de la colegii de la Directia Sanitar-Veterinara, problema era aproape integral rezolvata, pentru noi nu a mai reprezentat o prioritate, dar bineĂ®nteles ca nu am abandonat-o si o vom finaliza. ĂŽn momentul Ă®n care se face microciparea cailor, proprietarii vor primi si pasapoartele pentru animalele Ă®nregistrate“, a declarat Liviu Bumbu, directorul Directiei Agricole Neamt.

Articol afisat de 1511 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective