Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Ziua silvicultorilor“, sarbatorita si în Neamt

„Ziua silvicultorilor“, sarbatorita si în Neamt

• silvicultorii nemteni au sarbatorit cea de-a 17-a editie a „Zilei Silvicultorilor“ • festivitatile au avut loc la Varatec • „Avem un corp silvic puternic, care gestioneaza peste 200.000 de hectare de padure. O bogatie imensa, care trebuie administrata cu sufletul si mintea. Tuturor celor care iubesc si respecta padurea le urez sanatate, putere de munca, împliniri în plan profesional si familial“, a declarat directorul Ovidius Marcuteanu •

Devansata din motive obiective, „Ziua Silvicultorilor“ a fost sarbatorita asa cum se cuvine si de angajatii Directiei Silvice Neamt. Locul ales de aceasta data a fost „Pensiunea Varatec“, unde peste 100 de silvicultori si invitatii lor au sarbatorit una din cele mai importante zile ale lor. La nivelul Regiei Nationale a Padurilor, „Ziua Silvicultorilor“ a fost marcata pe data de 9 iunie, manifestarea fiind la XVII-a editie. La Neamt, festivitatile au avut loc joi, 21 iunie, primii oaspetii fiind întîmpinati de directorul Ovidius Marcutianu, adjunctul Mircia Gorghiu si de purtatorul de cuvînt al institutiei, Viorel Timisescu. Atmosfera a fost una deosebit de placuta, organizarea fiind ireprosabila. Printre invitati s-au numarat seful Jandarmeriei Neamt, comisarul sef Aurelian Vasea Soric - inspectorul sef al IJP Neamt, precum si reprezentanti ai altor institutii judetene. Alaturi de lucratori ai Directiei Silvice Neamt si invitati, la sarbatoare au participat si persoane care, de-a lungul timpului, si-au dedicat ani buni din viata activitatii de silvicultor.
Directorul Ovidius Marcutianu a dat startul sarbatorii adresînd un cuvînd de bun venit oaspetilor. „Ziua Silvicultorului este o manifestare profesionala care, în acest an, se afla la a XVII-a editie. De obicei, aceasta zi este sarbatorita în a doua saptamîna din luna iunie, fiind marcata pe data de 9 iunie la nivelul Regiei Nationale a Padurilor. Astazi (n.r. - joi), am organizat aceasta sarbatoare pentru toti silvicultorii nemteni. Este o manifestare de traditie, reînviata dupa Revolutie. Aceasta importanta zi este o sarbatoare a tuturor celor care lucreaza în sectorul nostru de activitare: silvicultori, economisti, juristi, ingineri de alte profesii, muncitori). ÃŽn Neamt putem spune ca aceasta zi are o semnificatie aparte, întrucît avem un corp silvic puternic, care gestioneaza peste 200.000 de hectare de padure. O bogatie imensa, care trebuie administrata cu sufletul si mintea. Tuturor celor care iubesc si respecta padurea, indiferent de vîrsta si de pozitia lor sociala, le urez sanatate, putere de munca si cît mai multe împliniri atît pe plan profesional, dar si familial“, a declarat, în aplauzele auditoriului, directorul Ovidius Marcuteanu. Pentru seful Ocolului Silvic Varatec, inginerul Eugen Ioniche, gazda evenimentului, sarbatoarea a avut o dubla semnificatie, el serbîndu-si ziua de nastere pe data de 21 iunie.

Padurile - mîndria nemtenilor

De pe malurile Siretului pîna pe culmile cufundate în ceruri ale masivului Ceahlau, Directia Silvica Neamt gospodareste o suprafata de peste 200.000 de hectare de padure, din care mai bine de jumatate este acoperita cu specii de rasinoase. Este stiut faptul ca tinuturile Neamtului se definesc, în primul rînd, prin bogatia si diversitatea patrimoniului forestier din cadrul natural de exceptie si prin zone cu specific istoric, religios si cultural ce vine din vechi timpuri. Codrii sanatosi din judetul Neamt formati în cea mai mare parte din amestecuri de rasinoase cu fag asigura diminuarea eroziunii, stingerea proceselor de torentialitate si viiturile controleaza circulatia atmosferica si pazeste puritatea izvoarelor. Pe lînga aceste binefaceri, padurile pe care le gospodareste Directia Silvica Neamt ofera anual o cantitate de masa lemnoasa ce se poate recolta pentru agentii economici din judet cu profil de exploatare si prelucrare lemn, dar si pentru nevoile populatiei. Pentru realizarea unor arborete de mare stabilitate, viabile, valoroase, capabile sa produca sortimente de calitate superioara, Directia Silvica Neamt are de parcurs, în fiecare an, activitati de taieri de îngrijire. Munca silvicultorilor nemteni nu se rezuma numai la administrarea padurilor, avînd o larga paleta de alte activitati. Piscicultura, prin pastravariile foarte bine îngrijite, se afla la loc de cinste. Vînatoarea aduce si ea beneficii importante, fondul aflat în administrarea silvicultorilor nemteni fiind apreciat de vînatorii straini si nu numai. Centrul de Prelucrare a Fructelor de Padure produce o variata gama de sucuri naturale, concentrate din fructe de padure si piureuri din diferite sortimente de fructe de padure.
Linia de productie poate procesa si ambala pîna la 2.500 kg/ h fructe. ÃŽn cazul sucului concentrat, capacitatea de prelucrare este de 1.200 de kg/ h, iar a nectarului - de maxim 1.000 de kg/ h. Toate produsele obtinute din fructe sînt 100% naturale. Nectarul de zmeura, unul dintre cele mai apreciate produse, contine zmeura de padure (55%). Piureul este 100% natural, acesta fiind baza pentru realizarea nectarurilor de fructe. Ambalajele aseptice folosite ofera o mai buna pastrare a produselor. Sub denumirea Silvafruct, Directia Silvica Neamt vinde în toata tara cunoscutele sucuri naturale „Silvafruct“. Nectarurile din zmeura, visine, cirese, coacaze, caise sau catina sînt apreciate chiar si de cei mai pretentiosi clienti.

Mesajul prefectului cu ocazia Zilei Silvicultorilor

Prefectul judetului Neamt, prin intermediul sefului sau de cabinet, Stelian Patracescu, a adresat un mesaj silvicultorilor nemteni: „Ne aflam în mijlocul unor profesionisti care sînt chemati sa realizeze obiectivele strategice în domeniul silviculturii, activitate de interes national cu implicare directa în dezvoltarea durabila a comunitatilor si în asigurarea echilibrului factorilor de mediu. Padurea reprezinta o miza importanta pentru toata lumea: cetateni, autoritati locale, societati comerciale, decidenti economici si politici, reprezentanti ai societatii civile. ÃŽn aceasta perioada, se pune accentul pe retrocedarea unei parti din acest patrimoniu catre persoanele fizice si juridice îndreptatite, pe protectia si regenerarea fondului forestier si cinegetic. ÃŽn cadrul preocuparilor pentru cresterea suprafetelor de padure în diferite regimuri de protectie se pune acentul pe identificarea acelor paduri cu valoare ridicata de conservare a biodiversitatii, pentru a fi supuse atît monitorizarii, cît si unui management deosebit pentru conservarea calitatii lor. Am facut o scurta trecere în revista a preocuparilor acestui moment pentru a ilustra responsabilitatile care se ridica în fata specialistilor silvicultori, sub multiple aspecte economice si sociale. Sîntem convinsi de profesionalismul si calitatea celor implicati în aceasta activitate, care vor reusi sa faca fata cu suces acestor provocari“.

Articol afisat de 2602 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective