Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 25 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Boli care vin din aerul conditionat

• aerul rece generat de aparatele de climatizare poate provoca afectiuni respiratorii, nevralgii, contracturi musculare, Ă®ntepeniri ale gĂ®tului si spatelui, dureri lombare si de coloana, iritatii si congestii ale ochilor • medicii spun ca au de suferit din cauza aerului conditionat persoanele sensibile care, de regula, au probleme din cauza curentilor de aer • din cauza adaptarii dificile la schimbarile bruste de temperatura, nu se recomanda instalarea aparatelor de climatizare Ă®n camera copilului •

Una dintre binefacerile tehnologice intrate de cîtiva ani pe piata româneasca si aflate la mare cautare în sezonul cald o reprezinta aparatura de racire a aerului.
În zilele caniculare, cînd temperaturile extrem de mari devin un supliciu, indiferent daca sîntem la birou, în masina sau acasa, punerea în functiune a aparatelor de aer conditionat a devenit indispensabila. Pentru confortul, dar mai ales pentru randamentul maxim al angajatilor, cele mai multe dintre firmele nemtene au investit în montarea sistemelor de climatizare care scad temperatura din încaperi pîna la o valoare optima la care atmosfera este suportabila. Cei care locuiesc la bloc, la etajele superioare si-au instalat, de asemenea, aparate de climatizare, pentru a putea respira dar si pentru a reusi sa se odihneasca noaptea.
Daca pentru unii aerul conditionat este un prieten, pentru altii reprezinta un inamic al sanatatii.
Conform constatarilor medicilor specialisti ai Spitalului Judetean de Urgenta Neamt, ori ale medicilor de familie, din zecile de persoane diagnosticate saptamînal cu viroze respiratorii, o buna parte sînt victimele atmosferei racoroase create de aerul conditionat. Medicii spun ca deosebit de expuse la a contracta afectiuni respiratorii mai mult sau mai putin grave sînt acelea care trec brusc de la temperatura mare de afara, la cea scazuta produsa de aerul conditionat.
„O persoana venita de afara, de la peste 30 de grade Celsius, transpirata si supraĂ®ncalzita, care intra Ă®ntr-o camera unde sĂ®nt Ă®n jur de 20 de grade Celsius poate sa raceasca foarte tare, nefiind exclusa chiar o pneumonie. Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita sĂ®nt boli frecvente pe care le pot suferi cei cu anumite sensibilitati, care intra adesea Ă®n contact cu aerul conditionat“, arata doctor Iliana Nicorescu, sefa Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul celei mai mari unitati sanitare din judet.
Durerile de cap, de masele sau intercostale, durerile sau întepenirile gîtului sau ale spatelui, durerile coloanei vertebrale au de multe ori drept cauza aerul conditionat.
„Nu toate persoanele care stau Ă®n Ă®ncaperi cu aer conditionat au neplaceri. Exista, Ă®nsa, persoane cu anumite sensibilitati care, exact ca atunci cĂ®nd stau Ă®n curent, se trezesc cu dureri sau contracturi musculare. Repetate Ă®n timp, contracturile musculare pot duce la dureri ale coloanei vertebrale. Persoanele care merg des la drum lung si folosesc aerul conditionat din masina resimt dureri la nivelul coloanei cervicale sau lombare. CĂ®nd aerul rece ne bate direct Ă®n ceafa, pot aparea contractii involuntare si persistente la nivelul musculaturii gĂ®tului. Este foarte important ca viteza si presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare sa nu fie foarte mare“, a precizat doctor Valeriu Andrita, seful sectiei Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean Neamt.
Potrivit medicului oftalmolog Victor Calinescu, la persoane sensibile la curentii de aer pot aparea manifestari neplacute, precum iritatii sau congestii ale conjunctivelor, lacrimarile, înrosirea ochilor. Acelasi medic sustine ca toate aceste neplaceri provocate de aerul conditionat apar numai daca viteza cu care circula acesta este mai mare de 3 metri pe secunda.
În cazul în care filtrele de aer ale aparatului sînt necuratate, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale. Daca sînt inhalati, acestia pot provoca rinite alergice sau astm.
Medicii sînt de parere ca astfel de aparate nu trebuie sa existe în nici un caz în camera copilului, deoarece organismul micutilor se adapteaza mai greu la schimbarile de temperatura.
Pentru a nu avea neplaceri din cauza aerului conditionat, se recomanda aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, fluxul de aer rece nu trebuie sa ajunga în directia persoanelor din camera, temperatura trebuie sa se situeze în jurul valorii de 22-24 de grade Celsius. Aparatul trebuie sa fie dotat neaparat cu termostat, filtrele de aer trebuie curatate cît mai des.

Articol afisat de 5095 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective