Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Consilierii s-au pus bine cu Cel de Sus

Consilierii s-au pus bine cu Cel de Sus

• manastirea Bistrita a primit alti 5.000 de metri patrati pe Pietricica, unde s-a apucat sa faca schit fara sa aiba autorizatie • calugarii au extins schitul si cu un corp de chilii, tot fara sa întrebe pe nimeni • ca sa fie treaba legala, consilierii locali si-au dat acordul ca Primaria sa-i plateasca manastirii costurile unei fundatii parasite •

Cînd intervine voia Domnului, indiferent cine este Domnul, treburile merg ca unse cu mir. Calugarii de la manastirea Bistrita au facut o afacere beton cu consilierii locali, cîstigatori fiind, desigur, clericii. Pe lumea asta, ca pe cealalta nu se stie niciodata. Ca urmare a deciziei luate în unanimitate de Consiliul Local, joi, municipiul a pierdut niste bani si 5.000 mp de teren pe Pietricica, deal care se estimeaza ca va fi al doilea punct de atractie turistica, dupa Cozla cu telegondola. A cîstigat în schimb cale deschisa spre Cel de Sus.
Printr-o hotarîre a Consiliului Local din septembrie 1994, Mitropolia Moldovei a primit gratuit 5.000 de metri patrati de teren al municipiului ca sa-si faca manastirea Bistrita schit. La vremea aceea, HCL prevedea conditia ca slujitorii Domnului sa finalizeze constructia în cel mult 5 ani, altfel pierdeau dreptul pe teren si santierul trecea înapoi în proprietatea municipiului. Mitropolia s-a apucat de lucru, dar acum cîtiva ani (multi) a stopat lucrarile. ÃŽn prezent, pe terenul cu pricina exista doar o fundatie de beton, parasita si de oameni, si de sfinti. ÃŽn 2004, manastirea a mai primit o mie de metri patrati, un pic mai la vale, tot ca sa ridice un schit. Printr-o alta hotarîre a Consiliului Local, luata în noiembrie 2006, alesii au aprobat studiul de fezabilitate pe investitia mareata „traseu turistic pe Pietricica“, document în care este folosita si fundatia turnata de calugari, dîndu-i-se astfel o utilitate, chit ca are forma de biserica. O luna mai tîrziu, pe final de an, prin HCL nr. 7 emisa chiar de Mos Nicolae, Primaria si-a luat înapoi cei 5.000 de metri patrati dati Mitropoliei, pentru ca aceasta nu respectase întelegerea. Nimic necurat.
ÃŽnsa, prin luna mai a acestui an, înaltele fete bisericesti au început corespondenta cu autoritatile pietrene, trimitînd adrese peste adrese, cerînd alti 5.000 mp, în contul celor dati si luati. Calugarii au venit chiar si cu amplasamentul ideal: în continuarea celor o mie de metri patrati pe care i-au primit gratis, tot de la primarie, în 2004. „ÃŽn fapt“, constata angajatii primariei, „terenul proprietate publica situat pe dealul Pietricica pe care manastirea Bistrita l-a ocupat si împrejmuit în vederea edificarii schitului are 5.542 mp (fata de 1.000 mp cît primise manastirea). Mai mult, mentionam ca toate constructiile edificate n-au fost executate în baza vreunei autorizatii de construire“.

Corespondenta între staretul Bistritei si Primarie

ÃŽn afara faptului ca aveau 1.000 mp, dar s-au întins pe 5.000 mp, ca nu au avut autorizatiile de rigoare, calugarii anunta cu seninatate, prin arhim. Pavel Toderita, staretul manastirii Bistrita, ca pe teren nu este doar un schit. „ÃŽntrucît în aceasta locatie s-au construit o biserica, un aghiazmatar, corp de chilii si gospodarie anexa, iar terenul împrejmuit masoara 5.542 mp conform planului de situatie anexat va rog sa aprobati atribuirea suprafetei de teren de 5.000 mp (asupra careia am pierdut dreptul de folosinta pe muntele Pietricica - lînga Releu), lînga cei 1.000 mp situati pe dealul Pietricica, în imediata apropiere a Schitului „Schimbarea la Fata“. Pavel Toderita cere în plus si „costurile presupuse de lucrarile desfasurate în fosta locatie (amenajarea terenului, fundatia si temelia bisericii) sa fie retribuite manastirii Bistrita“. Ceea ce s-a si facut. Dupa ce au primit de la staret doua scrisori în aceeasi zi, oficialii au studiat actele pe care le-a prezentat arhimandritul, au evaluat costurile de care se vorbeste si au propus consilierilor completarea hotarîrii din decembrie 2006 (cînd au luat pamîntul de sub picioarele Mitropoliei) cu un articol care zice ca „Municipiul Piatra Neamt va restitui Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, reprezentata prin manastirea Bistrita, contravaloarea lucrarilor executate de aceasta pe dealul Pietricica (lînga Releu), adica va suporta costurile presupuse de amenajarea terenului, fundatia si temelia bisericii, în baza unor rapoarte de evaluare întocmite de un expert tehnic si un expert evaluator“. Totodata, consilierii au aprobat „de principiu“, transmiterea în folosinta gratuita manastirii Bistrita a 5.000 mp de teren de pe Pietricica, în continuarea celor 1.000 mp pe care manastirea i-a primit gratuit în 2004. Scopul acestei superoferte este „în vederea intrarii în legalitate a manastirii Bistrita cu privire la ocuparea terenului proprietate publica în suprafata de 5.542 mp pe care este edificat Schitul „Schimbarea la Fata“. Singura conditie impusa de autoritati clericilor a fost ca Mitropolia sa obtina prin hotarîre judecatoreasca definitiva si irevocabila drept de proprietate pe constructiile facute pe deal.

Articol afisat de 2095 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective