Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gunoaie europene, la preturi românesti

Gunoaie europene, la preturi românesti

• în ciuda managementului selectiv al deseurilor, pietrenii vor plati salubrizarea la pretul practicat înainte de Salubritas • costurile au fost actualizate la cererea Brantner si Romprest •

Cu ISPA sau fara ISPA e totuna pentru pietreni, privit prin buzunare. Desi, la momentul promovarii proiectului european de management selectiv al deseurilor din Piatra Neamt, oficialii au spus ca se vor reduce semnificativ costurile, societatile prestatoare de servicii de salubrizare în municipiu au ajuns la concluzia ca nu fac bani si, prin urmare, au cerut majorarea preturilor. Primii au fost austriecii de la Brantner, care au motivat cererea de scumpire cu faptul ca au fost oarecum pacaliti la licitatie: în caietul de sarcini se spunea ca vor avea 120.000 de clienti, ei n-au reusit sa aiba decît vreo 70.000. Asta, plus cheltuielile cu masinile, salariatii si faptul ca nu reusesc sa recicleze cît si-au propus, i-a facut pe austrieci sa ceara bani în plus la serviciile prestate. Dupa ce au fost refuzati în doua rînduri de consilierii locali, austriecii s-au aliat cu cei de la Romprest, care au partea de curatenie stradala si DDD. De data aceasta, legislativul local a cedat si a acceptat majorarea preturilor pentru ambele societati. Singura conditie impusa a fost ca tarifele sa nu fie mai mari decît cele pe care le avea Salubritas înainte de licitatia la care a pierdut salubrizarea. Unii consilieri au fost de parere ca nu e corect, mai ales ca Salubritas-ul municipal nu dispunea de tehnologiile ultramoderne pe care le are Brantner. Asta nu i-a împiedicat, însa, sa ridice mîna în semn de „da scumpirii“.
Singurii care nu vor plati mai mult pentru gunoi vor fi cei care arunca deseurile pe categorii, tariful ramînînd la 2,76 lei/persoana/luna ca înainte, ceea ce se doreste a fi o metoda de educare a colectarii selective. În rest, majorari pe toata linia. Agentii economici au platit pîna acum 15 lei/mc de gunoi colectat selectiv, de acum vor da 28,54 lei/mc. Institutiile publice care respecta categoriile de deseuri vor achita de acum înainte tot 28,54 lei/mc, în loc de 8 lei cît era înainte. Au fost introduse în plus tarife pentru cei care arunca tot gunoiul în aceeasi galeata, nerespectînd masura ISPA: 3,28 lei/persoana/luna pentru persoanele fizice, 40,46 ron/mc pentru agentii economici si institutiile publice care arunca gunoiul neselectat. Brantner percepe taxa si pentru deseurile selectate depozitate în rampa cu autovehiculele proprii (11,41 lei/mc), pentru deseurile neselectate depozitate în rampa (17,85 lei/mc), pentru colectarea, transportul si depozitarea gunoaielor de pe domeniul public (55,50 lei/mc) si pentru colectarea, transportul si depozitarea gunoiului nemenajer al agentilor economici si al institutiilor publice (58,64 lei/mc).

Tarife duble pentru Borcea

Romprest-ul dinamovistului Cristi Borcea a fost avantajat de actualizarea tarifelor la salubritate, iesind în cîstig aproape dublu. Curatenia stradala, pe care firma o face si nu prea în Piatra Neamt, va fi în continuare taxata în functie de serviciile prestate pe mia de metri patrati. Astfel, daca înainte era 8,54 lei maturatul manual al trotuarelor, de acum este 17,85 lei. Maturatul manual al strazilor era înainte tot 8,54 lei, acum costa 14,28 lei mia de metri patrati. Maturatul mecanic pe trotuare si carosabil a ramas la 7.77 lei, în schimb lucrarile de întretinere s-au dublat (de la 4,96 la 8,31 lei). Rigolele au devenit brusc mai greu de curatat ca acum jumatate de an. Daca în decembrie se putea face aceasta treaba cu 68,63 de lei, acum Romprestul nici nu se gîndeste sa curete rigolele fara 117,81 lei mia de metri patrati. Spalatul cailor publice a ajuns 11,88 lei, în loc de 6,32 cît fusese stabilit în iarna, iar stropitul a ramas 5,42 lei. În schimb, e mai greu si mai scump ca Romprest sa-si adune sacii de gunoi în care a strîns gunoiul de pe strazi: daca înainte facea asta pentru 24,41 lei/mc, acum va percepe 55,20 lei/mc.
Cît priveste curatenia pe timp de iarna (combaterea poleiului, îndepartarea ghetii si a zapezii), tarifele n-au scapat de actualizare. Astfel, zapada luata manual de pe mia de metri patrati de trotuar sau alee va costa 238,51 lei (în loc de 119,57 cît era), ora de folosire a plugului mecanic pentru îndepartarea zapezii costa 118,04 lei (în loc de 82,20), împrastierea materialului antiderapant pe o mie mp - 35,68 de lei (de la 15,86 lei). Strîngerea, încarcarea si transportul zapezii adunate ca urmare a activitatilor de mai sus nu se mai taxeaza cu 22,88 lei ora, ci cu 23,59 lei metrul cub de omat. Romprest presteaza si alte activitati de salubrizare, cum ar fi curatarea cailor publice de pisici, cîini sau alte animale mici moarte pe caldarîm. Pretul pe cap de animal mort adunat de pe sosea a ramas 6,01 lei. Neschimbate au ramas si tarifele la dezinsectie, dezinfectie si deratizare: 32,68 lei/1.000 de metri patrati, 34,96 lei/ mia de metri patrati si, respectiv, 36,30 lei/ mia de metri patrati.

Articol afisat de 1656 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective