Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 3 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ungaria ridica restrictiile de pe piata muncii

• de la 1 iulie s-a simplificat accesul românilor pe piata fortei de munca • permisul se elibereaza automat daca este în domenii deficitare •

Accesul muncitorilor români pe piata din Ungaria a fost simplificat de la începutul lunii iulie. Potrivit noilor reglementari, permisele de munca pot fi obtinute mai usor, iar documentele vor fi emise pentru o perioada de cel mult doi ani, în loc de un singur an, ca în acest moment. Românii care vor sa munceasca în Ungaria vor beneficia de permise de munca, în mod automat, daca solicita un job într-un domeniu confruntat cu un deficit de ocupare. Pîna în acest moment, piata muncii din Ungaria era deschisa numai partial pentru români, carora le era permis accesul în 219 meserii. În aceste domenii, angajarea se facea fara studierea situatiei de pe piata muncii, însa în baza permisului de munca.
Cererea pentru permisul de munca trebuia înaintata de angajatorul maghiar, la centrul de munca la care este arondat, iar solicitarea trebuia însotita de o serie întreaga de alte documente: cele care atesta pregatirea, adeverinta medicala etc. Centrul de munca poate retrage permisul în cazul încetarii angajarii cetateanului român, precum si în cel al încadrarii respectivei persoane într-un alt loc de munca sau în alt domeniu de activitate, decît cel mentionat în permis.
Anterior noilor reglementari, termenul de eliberare a permiselor de munca era de 10 zile lucratoare. Românii care, la data de 1 ianuarie 2007, aveau un contract de munca de 12 luni nu mai au nevoie de permis de munca pentru încadrarea pe teritoriul ungar. De asemenea, cei care doresc sa se angajeze ca sezonieri în agricultura trebuie sa solicite permisul de munca specific. Angajarea sezoniera este permisa pentru cel mult 150 de zile într-un interval de 12 luni si numai cu examinarea situatiei de pe piata muncii. Românii care obtin de lucru în tara vecina beneficiaza si de ajutoare sociale pentru cresterea copilului. Acestea se platesc de sistemul de asigurari sociale din Ungaria, pentru contractele de munca legale. Strainii aflati în aceste situatii si care contribuie la sistemul de securitate sociala pot beneficia de prestatiile corespunzatoare, indemnizatia de nastere, indemnizatia de maternitate si cea pentru cresterea copilului.
Indemnizatia de nastere se poate solicita în termen de 180 de zile de la nastere, daca mama copilului a participat de cel putin patru ori la controlul obligatoriu al sarcinii. Valoarea indemnizatiei este de 244 euro, iar în cazul gemenilor, de 322 euro. Indemnizatia de maternitate este de 70% din salariul de baza lunar al mamei, conditia pentru a putea beneficia de aceasta fiind sa fi realizat, în ultimii doi ani, un stagiu de cotizare de 180 de zile, si daca a nascut în 42 de zile dupa ce statutul de asigurat se încheiase sau, în ultimii doi ani, a urmat cursurile liceale sau universitare într-o institutie publica de învatamînt. Stagiul de cotizare de 180 de zile permite beneficierea de indemnizatie si daca este întrerupt. În Ungaria, durata concediului de maternitate este de 24 de saptamîni, din care 28 de zile se acorda obligatoriu înainte de nastere. Indemnizatia pentru cresterea copilului este în valoare de 70% din salariul de baza al mamei, însa nu poate depasi 260 euro. Conditiile ce trebuie îndeplinite de parinte pentru a se putea bucura de acesta alocatie sînt: sa fi realizat în ultimii doi ani un stagiu de cotizare de 180 de zile sau sa fi urmat cursurile liceale sau universitare într-o institutie publica de învatamînt si sa creasca copilul în familie, în Ungaria.

Articol afisat de 1494 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective