Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 3 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Vacante Muzicale“ cu... surprize

„Vacante Muzicale“ cu... surprize

• duminica seara, la TT, spectatorii au asistat la o originala experienta prin care s-a dorit creionarea portretului unui artist prin mijloace tehnice • pentru ca nu a putut cînta din motive obiective, pietrencei Cellia Costea i s-a „regizat“ o tratare gen „in memoriam“ •


Se pare ca actuala editie a Festivalului Muzical din cadrul „Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt“ se vrea a fi una plina de surprize. Dupa iesirea în aer liber, conform unor modele nationale si internationale estivale deja consacrate, duminica seara, spectatorii prezenti în sala de spectacole a Teatrului Tineretului au fost martorii unei originale experiente de a contura portretul unui artist prin mijloace tehnice.
Caterina Cellia Costea este, cu certitudine, una din cele mai bune produse ale scolii românesti de canto a generatiei actuale. Caracter integru si cu o dotare nativa de exceptie, tînara cîntareata a parcurs prin munca si obstinatie un traseu al consacrarii încununat de un palmares impresionant alcatuit, în cea mai mare parte, în circuitul international de gen. Numeroasele premii dobîndite la multele concursuri nationale si internationale, concertele si recitalurile sustinute pe meridiane, participarea cu succes la festivaluri prestigioase si, nu în ultimul rînd, cooptarea ei în distributii de prim rang în marile teatre lirice europene, printre care Covent Garden din Londra, Staatsoper din Viena sau Athens Megaro Mousikis din Atena, certifica edificator, elocvent si indubitabil virtutile vocale si interpretative ale unui artist aflat în plina afirmare.
Trebuie sa recunoastem, în acelasi timp, ca intentia organizatorilor „Vacantelor“ de a readuce în atentia publicului nemtean profilul artistic si uman al acestei fiice a urbei este laudabil si binevenit. Dar, totodata, nu putem sa ne abtinem a ne exprima rezervele fata de modalitatea aleasa, chiar daca ea s-a datorat unei conjuncturi nefericite si nefavorabile. De altfel, protagonista a tinut sa explice motivul acestei modalitati de prezentare determinat de o delicata operatie de amigdale care, în ciuda faptului ca poate parea banala pentru multi, în cazul unui cîntaret este una plina de riscuri si complicatii.
Portretul artistic al Celliei Costea, bucuria spectacolului „live“ nu meritau în nici un caz sa fie subordonate pragmatismului intereselor organizatorice. Interpreta, care acum o luna cînta în „Don Carlos“ la Atena, nu merita o tratare gen „in memoriam“. Portretul viu si autentic al celui mai bun reprezentant al genului liric zamislit de tinuturile Neamtului ar fi putut fi reprogramat pertinent si îndatoritor într-o editie viitoare a manifestarii, iar spectacolul cinematografic de acum sa fie folosit într-un remember oferit publicului cînd Cellia ar fi avut vîrsta distinsei doamne Elena Botez. Sau, cel mult, sa augmenteze, cu masura, evident, evolutia scenica; asa cum s-a întîmplat în cazul distinsei soprane Marina Krilovici. Dincolo de reprosul ca secventele filmate nu au fost suficient argumentate, mai ales în prima parte, trebuie totusi sa apreciem expresivitatea unora dintre ele: Dvorak, Mozart în tratare moderna si, mai ales, secventa finala din „Turandot“, excelent aleasa.
Oricum, ne simtim datori sa o felicitam pe Cellia pentru modul elegant în care a facut fata acestei provocari, pentru modestia si bunul simt de care a dat dovada, pentru smerenia cu care s-a jertfit pentru a alimenta si rascumpara pacatele, orgoliile si vanitatile altora.

Astazi, pe podiumul festivalului

Sub genericul „Ziua institutiilor de învatamînt superior muzical“, în aceasta seara, marti, 3 iulie 2007, de la ora 19, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamt vor evolua reprezentanti ai scolilor românesti de creatie si interpretare: Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Academia „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastce din Chisinau (Republica Moldova), Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea „Transilvania“ din Brasov, Universitatea de Stat din Oradea, Universitatea „Valahia“ din Tîrgoviste si Facultatea de Muzica din Piatra Neamt.
ÃŽn deschiderea manifestarii muzicale vor fi lansate trei noi aparitii editoriale datorate Editurii „Nona“: „Dicteuri muzicale“ de Theodor Macarie, „Precum sarea“ de Bruno Rombi si „Orizonturi ale pedagogiei muzicale“ de Mihaela Spiridon. Prezentarea lucrarilor va fi facuta de prof. univ. dr. Stefan Damian, prof. univ. dr. Vasile Vasile, scriitorul Adrian Alui Gheorghe si prof. Constantin Alupului-Rus, directorul editurii.

Articol afisat de 1909 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective