Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bursa facultatilor

• locurile în facultatile cu „taxa“ vor costa pîna la 2.800 RON anual, la „Arhitectura“ - „Gh. Asachi“ si 2.400 RON la FEAA - „Al. I. Cuza“ • si taxele de înscriere vor depasi, în majoritatea cazurilor, 100 RON • la „Cuza“ nu vor plati înscrierea candidatii la facultatile de Chimie, Fizica, respectiv Teologie Romano-Catolica •

Proaspetii absolventi ai liceelor romascane pot opta, deja, pentru înscrierea la o serie de facultati, avînd oferte care de care mai generoase, în special în Iasi. Dupa ce au stat un an cu „burta pe carte“ si au trecut cu brio proba de foc, respectiv examenul de Bacalaureat, absolventii claselor a XII-a au posibilitatea sa-si aleaga facultatile la care se vor înscrie. Cei care „candideaza la functia de student“ trebuie sa stie ca pentru facultatile cu scolarizare în regim de taxa trebuie sa scoata din buzunar sume cuprinse între 1.600 si 2.800 RON, anual, ceea ce va da destul de multe batai de cap în special parintilor acestora. Multe familii ar face orice sacrificiu, pentru a-si vedea odraslele la facultate, investind milioane bune în pregatirea acestora pentru viata. Astfel, cele mai costisitoare, în ceea ce priveste scolarizarea în regim de taxa, din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza“ sînt Facultatile de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), respectiv Informatica, unde taxa de scolarizare este de 2.400 RON anual. Cei care vor opta pentru institutiile cu profil tehnic trebuie sa stie ca facultatile care scolarizeaza în regim de taxa au tarife mai mari. De exemplu, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“, se detaseaza ca valoare a cifrei de scolarizare în regim cu taxa Facultatea de Arhitectura G. M. Cantacuzino, unde taxa este de 2.800 RON si Facultatea de Automatica si Calculatoare, cu o taxa de 2.700 RON anual.
Nici taxele de înscriere nu sînt tocmai modice, „usurînd“ mai ales buzunarelor candidatilor care opteaza pentru înscrierea la mai multe facultati. La Universitatea „Al. I. Cuza“ exista o medie a taxei de înscriere de 165 RON pentru cele 10.187 locuri. Pe de alta parte, daca rezultatele obtinute la bacalaureat sau în timpul celor patru ani de liceu nu sînt dintre cele mai bune, sansele de a învata la o facultate pe un loc bugetar sînt reduse. ÃŽn aceasta situatie pot fi inclusi si cei care, mai ales la facultatile cu profil tehnic, vor trebui sa acumuleze un punctaj bun la testele grila de la admitere pentru a scapa de disconfortul de a plati scolarizarea. De mentionat, însa, ca la FEAA, cei care opteaza pentru locurile cu taxa pentru studiile de licenta vor plati 2.000 RON pe an, daca studiile vor fi urmate la ÃŽnvatamîntul la Distanta (ID). Facultatea de Informatica a impus aceeasi suma a taxei de scolarizare, însa pentru ambele tipuri de învatamînt, ID si zi.
Totodata, cele mai mari taxe de înscriere vor fi percepute de catre Facultatea de Arhitectura G. M. Cantacuzino, 180 RON, respectiv la Facultatea de Automatica si Calculatoare, 150 RON. La celelalte noua facultati de la „Asachi“ taxa de înscriere a fost fixata la 100 RON, cu exceptia Facultatii de Inginerie Chimica, unde se va achita 50 RON, respectiv Facultatea de Textile-Pielarie cu 90 RON. Vor fi scutiti de taxa de înscriere, la Universitatea „Al. I. Cuza“ candidatii care doresc sa urmeze cursurile Facultatii de Chimie, indiferent ca vor fi la buget sau la cu taxa, ca si la Facultatea de Fizica respectiv la Facultatea de Teologie Romano-Catolica. „Taxele sînt destul de mari, dar nu cred ca se mai «uita» cineva la bani în privinta asta. Mai greu va fi de cei care doresc sa se înscrie la mai multe facultati. Eu, unul, sper sa iau pe un loc fara taxa, altfel ar fi foarte dificil pentru parinti, sa-mi dea si bani de cazare, mîncare sau de buzunar. ÃŽn schimb, sînt multe locuri iar asta este bine“, a precizat Stefan Luca, din Roman.

Articol afisat de 2359 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective