Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Agapia si Timisesti sufera de sete

Agapia si Timisesti sufera de sete

• în comuna Agapia au secat aproximativ 70% din fîntîni • jumatate din satul Timisesti nu are apa de doua luni •

Dintre toate comunele din zona Tîrgu Neamt, Agapia a fost cel mai greu lovita de lipsa de precipitatii, care a dus la secarea a 70% dintre fîntîni, conform primarului Vasile Cucos. Nici la Timisesti situatia nu este mai buna, desi în zona a plouat saptamîna trecuta. Si cum prognozele anunta calduri mari, oamenii se asteapta la ce-i mai rau. La Agapia, daca în centul comunei apa este furnizata de Acvaterm, prin reteaua publica, lucrurile nu sînt deloc îmbucuratoare pentru ceilalti locuitori, mai ales din Varatec, care s-au trezit ca, din unele fîntîni din curti, galeata scoate la suprafata apa în doua cu mîl. Autoritatile locale se chinuiesc sa încheie lucrarile, demarate în urma cu 8 ani, de aductiune a apei în zona. „Daca ni se mai dau bani, în doua saptamîni finalizam proiectul. Vreau sa sapam un put, sa punem o pompa care sa bage apa în rezervor. Seceta face ca apa sa fie putina, cu toata investitia facuta“, a declarat primarul Vasile Cucos. Acesta a precizat ca în comuna sînt necesare zece puturi de mare adîncime, o situatie în acest sens fiind trimisa la Prefectura. „Ne-am gîndit sa amplasam aceste puturi în zonele unde sînt aglomerari mari de oameni. Satele Agapia, Sacalusesti si Manastirea Agapia sînt alimentate cu apa prin reteaua Acvaterm, iar, daca problemele se acutizeaza pentru restul locuitorilor, unde au secat fîntînile, vom permite sa ia apa cu butoaiele din reteaua publica“, a mai spus primarul Cucos.
Problemele au aparut de circa o luna si la Manastirea Varatec, de cînd s-a redus drastic debitul captarii de 100 metri cubi care alimenteaza lacasul monarhal. Coloanele sînt închise pentru ca apa sa se adune numai pentru strictul necesar, fiind incluse aici grupurile sanitare pentru turisti si cismeaua din curte pentru ca însetatii sa gaseasca un pahar cu apa. Pentru consumul general se foloseste, cu moderatie, apa fîntînilor de lînga casele maicilor, dar debitul acestora este într-o continua scadere. Cînd impasul a fost mai mare, manastirea a apelat la pompieri, fiind adusa apa cu cisternele. Stareta Iosefina Giosanu spera în ajutorul lui Dumnezeu, dar si al oamenilor pentru ca problema ar putea fi rezolvata daca s-ar sapa un put de mare adîncime. „Este pedeapsa lui Dumnezeu, îl suparam si nu ne asculta rugaciunea. Trebuie sa ne schimbam cumva“, a spus o maica referitor la seceta, în timp ce astepta ca turistii sositi la manastire sa cumpere siropuri naturale si miere de albine produsa la lacasul manastiresc.

Rajac Iasi cauzeaza necazuri la Timisesti

Timisesti este o alta comuna peste care lipsa precipitatiilor si-a pus amprenta. Primarul Romica Groza afirma ca jumatate din cel mai mare sat component, care are si numele comunei, nu are apa de doua luni. Edilul îi acuza pe cei de la Rajac Iasi ca dau dovada de dezinteres total, pentru ca nu iau masurile necesare astfel încît alimentarea cu apa sa se faca asa cum trebuie. „Ar mai fi necesara o pompa pentru ca cea existenta nu face fata. Dar, desi am fost personal la Iasi, nu s-au luat nici o masura, motiv pentru care voi face o adresa catre cancelaria primului ministru. Asa se întîmpla cînd alimentarea cu apa nu este proprietatea autoritatilor locale. Trebuie sa gasim o solutie, eventual sa cumparam noi o pompa, sa nu mai stam sa asteptam bunavointa celor de la Rajac Iasi“, a spus Romica Groza. Acesta a precizat ca, atunci cînd ploua, tot satul are apa, dar presiunea în coloane scade apoi, motiv pentru care este nevoit sa urmeze, zi si noapte, un program, împreuna cu viceprimarul, sa închida vanele, pentru ca apa sa poata ajunge la oameni, macar în cantitati limitate. Din cauza retelei de alimentare cu apa facuta de cei de la Iasi, fîntînile din zona au ramas fara izvoare, devenind inutile. „Am cerut sa se faca în comuna 20 de puturi, în satul Timisesti. Ar fi bine însa ca acestea sa se faca foarte repede, ca acum este nevoie mare, nu la toamna“, a mai afirmat primarul Romica Groza.

Articol afisat de 2130 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective