Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CANICULA UCIDE

CANICULA UCIDE

• din cauza caldurii, un pitestean venit Ă®n concediu a decedat • afectiunile de care suferea au fost cauzate de expunerea la soare • ieri, Ă®n Neamt, maxima termica atinsa a fost de 35 de grade Celsius • atingerea pragului maxim al indicelui de disconfort termic, 80 de unitati, a facut atmosfera extrem de greu de suportat •

Caldurile sufocante care s-au abatut asupra Neamtului, în ultimele zile, au fost fatale pentru un pitestean în vîrsta de 39 de ani, care îsi petrecea concediul la Tarcau. Florian Macovei venise de cîteva zile în Neamt, împreuna cu sotia si cei doi copii, pentru a-si petrece cîteva zile la casa de vacanta a unui prieten, domiciliat în Tarcau.
Luni dimineata, barbatul a fost gasit decedat în pat, de catre sotia sa care, vazînd ca nu se mai trezeste, a insistat sa îi dea desteptarea. Atingîndu-l si vazînd ca nu reactioneaza în nici un fel, femeia a avut un soc atunci cînd a constatat ca sotul nu mai respira, nu are puls si este rece. Crezînd ca se mai poate face ceva pentru a fi salvat, femeia a transportat barbatul la Spitalul Bicaz. Nemaiputîndu-se face nimic altceva decît sa se constate decesul, corpul neînsufletit a fost transportat la morga spitalului. Necropsia efectuata ieri a stabilit ca decesul lui Florian Macovei a fost cauzat de o hemoragie cerebrala. Conform precizarilor facute de catre doctor Elena Ciuchilan, sefa Serviciului Medicina Legala Neamt, care a efectuat necropsia, s-a mai constatat ca victima suferea de o distrofie de miocard si de o dilatare excesiva a vaselor sanguine. Din declaratiile sotiei lui Florian Macovei reiese ca barbatul era diagnosticat cu diabet, facea tratament, fiind chiar dependent de insulina. Desi stia ca trebuie sa se fereasca de soare, pitesteanul a petrecut întreaga zi de duminica pe balta, la pescuit. Se pare ca duminica seara starea fizica nu era prea buna, dar pentru ca îsi facuse tratamentul si din punct de vedere psihic se simtise bine, a pus disconfortul pe seama oboselii.
Medicul legist Elena Ciuchilan a mai precizat ca atît hemoragia cerebrala, cît si vasodilatatia excesiva care au fost constatate au fost provocate de expunerea îndelungata la soare, organismul avînd oricum probleme din cauza diabetului.

Lesinati pe strada

Conform precizarilor facute de catre Ioan Rancea, seful Statiei Meteorologice Piatra Neamt, duminica, în judet au fost înregistrate 29 de grade Celsius la umbra si 45, la soare. De duminica încoace, temperaturile au crescut, luni înregistrîndu-se 32 de grade Celsius, iar ieri, 35 de grade Celsius. Atmosfera zilei de ieri a fost extrem de greu de suportat pentru multi nemteni, dat fiind faptul ca a fost atins pragul critic de 80 de unitati al indicelui temperatura-umezeala.
Luni si marti, la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean au ajuns cinci persoane care au lesinat în strada, din cauza caldurii. Cadrele medicale si bolnavii Spitalului Judetean au primit, ieri, apa minerala. Conducerea unitatii a dispus achizitionarea a 4.000 de litri din acest produs.
20 de persoane din Roman si comunele limitrofe s-au adresat Centrului de Primire a Urgentelor din Spitalul Municipal, precum si cadrelor din Sectiile medicala sau endocrinologie. Dispeceratul Statiei de Ambulanta a fost apelat de alte 10 persoane, majoritatea în vîrsta, care au suferit lipotimii, ori au acuzat agravarea unor afectiuni mai vechi pe fondul temperaturilor extrem de ridicate.

Masuri de diminuare a efectelor caniculei

Meteorologii au anuntat ca judetul Neamt, cu începere de ieri, se va confrunta cu vreme caniculara, al carei apogeu va fi atins astazi si mîine, fiind previzionate temperaturi de 38-39 de grade si depasirea pragului critic al indicelui temperatura umezeala. În aceste conditii, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, ai Ambulantei, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt, cei ai primariilor trebuie sa întreprinda masuri de prevenire a efectelor negative ale caniculei asupra starii de sanatate a populatiei. Astfel, reprezentantii ASP Neamt au datoria de a organizat puncte de prim-ajutor în întreg judetulul. Ieri, în Piatra Neamt, au fost organizate patru astfel de puncte, în Roman - doua, iar în Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov se afla în curs de organizare cîte un astfel de punct. Conform recomandarilor ministrului sanatatii, acestea trebuie sa functioneze de preferinta în spatii dotate cu aer conditionat, dar se accepta chiar corturi amplasate la umbra. Aici trebuie sa fie prezent un cadru medical, medic generalist sau asistent, care sa aiba trusa medicala si medicamente de prim-ajutor si sa se distribuie apa minerala.
În Piatra Neamt functioneaza, de ieri, astfel de puncte la intrare în Hotelul Ceahlau, în Piata Centrala, în magazinul Orion si în holul Casei de Cultura. La Roman, cele doua puncte de prim ajutor au fost instituite în centrul orasului si în Piata Centrala.
Reprezentantii Departamentului Medicina Preventiva din cadrul ASP Neamt au datoria de a supraveghea calitatea apei potabile provenite de la principalale captari din localitatile urbane din judet, prin efectuare zilnica de analize chimice. Pe de alta parte, tot acestora le revine obligatia de a transmite populatiei recomandari de limitare efectelor caniculei. Reprezentantii ISU Neamt trebuie sa transporte apa catre populatia din judet la solicitarea primarilor si sa organizeze un secretariat tehnic unde se centralizeaza si de unde pornesc spre populatie toate datele legate de avertizari meteo, cod galben, cod rosu, alte fenomene naturale periculoase.

Articol afisat de 1788 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, L. BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective