Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 18 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Criza de sînge transfuzabil

• rezervele de sînge ale Centrului de Transfuzie Sanguina Neamt sînt aproape nule • cel mai mare deficit se înregistreaza la sîngele cu Rh negativ • din cauza crizei de lichid vital, unitatea nu poate onora numarul solicitarilor de sînge primite de la spitalele din judet •

Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Neamt se confrunta, de cîtava vreme, cu o criza majora de sînge si produse sanguine derivate. Rezervele de sînge de toate grupele sînt extrem de mici, sîngele cu Rh negativ din grupele 0, B si AB lipseste cu desavîrsire. În ceea ce priveste sîngele cu Rh negativ, ieri, în stocul CTS Neamt existau doar trei pungi din grupa A.
În aceste conditii, în ultimele zile, numarul solicitarilor venite din partea spitalelor din judet nu a putut fi onorat în totalitate de catre CTS. Pentru ca stocurile de sînge ale Centrului de Transfuzii sanguine sînt extrem de mici, bazate doar pe donarile facute de la o zi la alta, cadrele medicale ale acestei unitati cer justificari spitalelor pentru fiecare punga de lichid vital solicitata, recomandînd ca momentan sa se faca tranfuzie doar în cazurile de maxima urgenta. Conform precizarilor facute de catre doctor Victoria Marin, directorul CTS Neamt, criza de lichid vital a aparut din luna iunie, cînd numarul total al donatorilor a scazut simtitor, cu circa 100 de persoane. Pe de alta parte, în ultima perioada, s-au înmultit solicitarile de sînge facute de spitalele din judet, cu precadere cele ale Spitalului Judetean Neamt. Pentru ca pacientii aflati în stare grava internati în spital sa primeasca lichidul vital de care depinde însasi viata lor, cadrele medicale apeleaza la rudele, prietenii si cunostintele bolnavilor, pe care le trimit sa doneze sînge. De altfel, din iunie încoace, stocurile sînge ale CTS se bazeaza mai ales pe donatorii benevoli care se prezinta la punctul de recoltare din Piatra Neamt si Roman.
Din nefericire, analizele efectuate arata ca în unele cazuri nu se poate utiliza sîngele donatorilor, pentru ca acestia au probleme de sanatate de care nu stiu.
Transfuzia este absolut necesara bolnavilor care necesita interventii chirurgicale de mare complexitate si sînt anemici, bolnavilor cu ciroza hepatica, cancer, leucemie etc.
Tinînd cont de criza de sînge transfuzabil cu care se confrunta unitatea, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguina face apel la bunavointa si constiinta nemtenilor, pe care îi invita sa doneze sînge. Aceasta operatiune nu le afecteaza în nici un fel sanatatea. Pot dona sînge persoanele cu vîrsta cuprinsa între 18 si 60 de ani, care sînt perfect sanatoase. Nu pot fi donatori de sînge cardiacii, gravidele, lehuzele, persoanele anemice sau cu greutate mai mica de 50 de kilograme, acelea care au fost diagnosticate cu hepatita, tuberculoza pulmonara, sifilis. Persoanele care doneaza sînge beneficiaza de cîte sapte tichete de masa dupa fiecare recoltare, analize gratuite si o zi libera de la serviciu. Celor din alte localitati, care pentru donare se deplaseaza la centrele de recoltare din Piatra Neamt si Roman, li se deconteaza transportul.

Articol afisat de 1288 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective