Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 18 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Goana dupa studentie

Goana dupa studentie

• universitatile din tara au început preselectia viitorilor studenti • anul acesta, majoritatea facultatilor au doua sesiuni de admitere • sînt oferite zeci de mii de locuri •

Aceasta saptamîna a început în ritm alert pentru fostii liceeni absolventi de bacalaureat, întrucît universitatile din tara si-au deschis portile si au dat liber la înscrieri. Majoritatea institutiilor de învatamînt superior primesc, în aceasta saptamîna, dosarele de înscriere de la absolventii de liceu care se viseaza studenti, termenele limita fiind 20 iulie (în cazul ASE Bucuresti), 22 iulie (Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla“ din Bucuresti sau „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi) si chiar 23 - 28 iulie, în functie de facultate (la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj). Dosarul de înscriere trebuie sa cuprinda neaparat o cerere tip de înscriere, o copie legalizata dupa certificatul de nastere, 3 fotografii tip buletin, o copie dupa buletin sau cartea de identitate, diploma de bacalaureat sau adeverinta (în cazul în care liceele nu au eliberat diplomele pentru promotia 2007), chitanta de plata a taxei de admitere si adeverinta medicala tip prin care medicul de familie atesta ca studentul este apt pentru facultatea la care se înscrie. ÃŽnscrierea la facultate costa între 30 si 200 de lei, în functie de fiecare unitate. La Universitatea Bucuresti, taxa de procesare valoreaza 30 de lei, la care se adauga taxa de admitere propriu-zisa, care e între 30 de lei (la Chimie si Geografie) si 170 de lei (la Drept). Universitatea din Bucuresti percepe de la 100 de lei - pentru Facultatea de Filosofie, Facultatea de Biologie si Facultatea de Matematica, pîna la 200 de lei - pentru Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei si Facultatea de Geografie. Tot 200 de lei costa înscrierea si la Drept, Economie si Administrarea Afacerilor, Informatica si Litere. Totusi, sînt universitati care percep tarif unic, cum este cazul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ si al Politehnicii din Timisoara, unde taxa este de 100 de lei. Exista, însa, si gratuitati: Chimia, Fizica si Teologia Romano-Catolica din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza“ din Iasi, care nu percep nici un leu la înscriere.

Universitatea Bucuresti

Universitatea Bucuresti a început înscrierea la facultati înca de pe 12 iulie. 20 iulie este ultima zi, iar în perioada 22 - 26 iulie sînt programate probele de concurs. Asta pentru prima sesiune de admitere, pentru ca UB mai organizeaza o sesiune la începutul toamnei, între 27 august si 15 septembrie. Taxele de admitere sînt între 70 si 200 de lei. Examenele de admitere se sustin în functie de optiunile facultatilor. La una din cele mai cautate facultati din cadrul UB - Administratie si Afaceri - admiterea se face pe baza de dosar, în functie de media la BAC si cea a anilor de liceu. La fel e si la Facultatea de Chimie. Cea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, în schimb, cere examen de admitere.

Bataie pe Politehnica

La Politehnica Bucuresti, înscrierile se pot face de acasa. Institutia si-a deschis portile înca de sîmbata, iar în primele doua zile erau, deja, înscrisi peste 2.500 de studenti. Motivul: sistemul informatizat de înscriere. Studentul are posibilitatea sa se preînscrie de la calculatorul propriu de acasa, iar în perioada de înscriere vine doar ca sa valideze alegerea facuta si sa depuna actele. Toate cele 13 facultati ale Politehnicii scot la concurs 4.743 de locuri subventionate de la buget si 1.175 cu taxa. Taxa de înscriere a ramas la fel ca anul trecut, respectiv 80 de lei, iar cea mai mare concurenta se pare ca va fi la facultatile Automatica-Calculatoare si Electronica Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, unde viitorii studenti vor sustine examen scris. Politehnica face înscrieri pîna astazi, la ora 14. Pe 20 si 21 iulie, de la ora 10, încep probele scrise de concurs.

Economie si Politie

Academia de Studii Economice din Capitala pune la bataie aproape 6.000 de locuri, din care 2.646 la buget, iar 2.920, cu taxa. Facultatea Contabilitate si Informatica de Gestiune are 300 de locuri la buget si 320 la taxa, iar cea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori ofera tot 300 la buget si 400 la cu taxa. Înscrierile se încheie pe 20 iulie.
La Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza“, înscrierile încep mai tîrziu, pe 22 iulie, si se întind pîna pe 4 august. Sînt scoase la înaintare 355 de locuri la specializarea Politie (unde sînt acceptati candidati de ambele sexe), 60 de locuri la Politia de Frontiera (din care 2 pentru rromi), 50 de locuri la Jandarmerie, 40 de locuri la Pompieri (doar barbatii pot concura) si 25 de locuri la Arhive.

Aproape 15.000 de locuri la Iasi

La Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, înscrierea se face pîna pe 22 iulie, iar selectia candidatilor si afisarea rezultatelor vor fi în perioada 23 - 26 iulie. A doua sesiune, pentru completarea locurilor ramase libere, se face în intervalul 10 - 16 septembrie. Universitatea „Al.I.Cuza“ pune la bataie 10.988 de locuri în total, din care 2.949 fara taxa, iar 7.985 cu taxa, pe diverse specializari. Tot fara taxa sînt rezervate 27 de locuri pentru studentii din Republica Moldova, iar alte 27 de locuri bugetate sînt pentru candidatii rromi.
Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“ din Iasi are 2.586 de locuri cu taxa si 1.780 de locuri fara, pentru acest an. ÃŽnscrierile se fac pîna pe 21 iulie, pe 23 iulie se da test-grila, iar pe 25 iulie se afiseaza rezultatele. Dupa contestatiile de rigoare, rezultatele finale se anunta pe 1 august. A doua sesiune de admitere la Universitatea Tehnica se organizeaza în perioada 3 - 21 septembrie.

A doua sesiune, incerta la Cluj


ÃŽn acest an, Universitatea „Babes-Bolyai“ are în plan organizarea a doua sesiuni de admitere, dar nu se stie daca îi va iesi. Prima runda se desfasoara în perioada 11 iulie - 24 august, iar a doua sesiune se va organiza doar în eventualitatea în care nu vor fi ocupate toate locurile. UBB are în oferta 4.759 de locuri bugetate si 10.758 de locuri cu taxa. Dintre acestea, 3.230 sînt locuri bugetate cu predare în limba româna, iar 7.818 sînt cu taxa, tot la limba româna. Restul sînt la clase de maghiara, germana, engleza, franceza, italiana, ucraineana, plus 81 de locuri pentru studentii rromi, iar altele 34, pentru persoanele cu handicap.

Articol afisat de 2100 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective