Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 4 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Dupã retragerea din fotbal, rãmîne pasiunea“

• interviu cu Silviu Lung, fostul portar la Universitatea Craiova, Steaua Bucuresti si al nationalei României

Silviu Lung a fost invitat, ieri, la „Sport si frumusete“, manifestare în care s-au premiat unii sportivi si s-a desemnat Miss Piatra Neamt. Fostul mare portar al Craiovei, al Stelei si al nationalei României a povestit cîteva aspecte ale carierei sale, dar a vorbit transant si despre fotbalul actual. Lung s-a nãscut în judetul Satu Mare, în comuna Sînmiclãusi si a debutat în poarta „Craiovei Maxima“ la numai 18 ani. Se poate lãuda cã a jucat pentru România la toate nivelurile si este mîndru cã ambii bãieti ai sãi, Tiberiu (28 ani) si Silviu (18 ani) joacã fotbal si sînt tot portari.
Reporter: Pentru prima datã la Piatra Neamt?
Silviu Lung: Nu. Am jucat împotriva Ceahlãului, la primul lor sezon în Divizia A. Am cîstigat atunci cu 4-1. Am revenit mai tîrziu ca antrenor, dar asta se întîmpla peste vreo zece ani, cînd am pierdut aici cu 2-0. Erau vremurile cînd se cîstiga greu la Piatra Neamt.
Rep.: Unde ati mai antrenat în ultima perioadã?
S.L.: În ultimele luni am stat putin mai departe de fenomenul fotbalistic. Am avut trei-patru luni în care am reusit sã stau cu familia si sã mã bucur de linistea pe care ti-o oferã. Odatã cu trecerea timpului, realizezi cã fotbalul îti lipseste. Sper cã voi antrena în curînd. Oricum, ultimele experiente ca antrenor le-am trãit cu Anghel Iordãnescu în Emiratele Arabe Unite si cu Sorin Cîrtu la FC National.
Rep.: Totusi, dupã retragerea din activitatea de fotbalist ce rãmîne?
S.L.: Dupã retragerea din fotbal, rãmîne pasiunea. Dacã ai mai avut si succese, atunci sigur îti rãmîne un gol în suflet. Nu trãiesc însã din amintiri, pentru cã te pierzi odatã cu ele. Fac totul sã trãiesc în prezent.
Rep.: Care dintre amintiri sînt încã vii?
S.L.: Rãmîne amintirea debutului la Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, cînd am cîstigat meciul cu Politehnica Timisoara, cu 1-0. De asemenea, nu se poate uita cã am jucat o semifinalã de Cupa UEFA cu Universitatea Craiova si cã am jucat în finala Cupei Campionilor Europeni cu Steaua. Atunci, am întîlnit o echipã foarte puternicã, AC Milan, care învingea orice nationalã din lume. Ca international, bucurii mari au fost calificarea la Campionatul European din 1984 si la Campionatul Mondial din 1990.
Rep.: Amintiri neplãcute?
S.L.: Amintiri neplãcute sînt, dar am trecut peste ele. A fost neplãcut cu Steaua în finala cu AC Milan, a fost neplãcut si cu nationala împotriva Cehoslovaciei în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1994, dar au fost si altele. Am trecut peste ele si acum pot spune cã nu regret nimic.
Rep.: Cu sufletul sînteti împãrtit între Steaua si Universitatea Craiova?
S.L.: Universitatea rãmîne marea dragoste. Am trãit si la Steaua doi ani extraordinari, dar nu se pot compara cu cei 15 petrecuti la Craiova. Am cîstigat trofee cu ambele echipe, dar tot Craiova rãmîne în inima mea.
Rep.: Este mare diferentã între fotbalul de astãzi si cel din perioada dumneavoastrã?
S.L.: Fotbalul de astãzi nu diferã cu mult de cel din anii ‘80. Acum are mai multã cursivitate, patronii bagã bani multi în fotbal, mingile s-au fãcut în asa fel încît sã aibã mai multã vitezã, dar în rest fotbalul este la fel.
Rep.: Care sînt diferentele între jucãtori atunci?
S.L.: Vorbim despre perioade total distincte. Acum, în democratie, fotbalistii se gîndesc în principal la bani. Totul se rezumã la bani. Înainte se mai juca si din plãcere si pasiune mai mare parcã. Ceea ce trebuie stiut este cã jucãtorii cîstigã acum niste bani meritati. Este munca lor cinstitã.
„Oare chiar ducem lipsã de portari buni?“
Rep.: Se tot spune cã este o crizã de portari români...
S.L.: Pãi haideti sã-i enumerãm pe cei buni: Lobont, Coman, Bornescu, Popa, Cernea, Multescu, Stãncioiu, Albut, Brãnet sau Stelea. Oare chiar ducem lipsã de portari buni? Dupã pãrerea mea, în campionatele din strãinãtate nu se gãsesc atîtia portari buni din tara gazdã. Problema este cã noi nu stim sã ne crestem portarii. Cum gresesc, sînt pusi la zid de antrenori si presã. Vreau sã vã spun cã si în Liga a II-a sînt portari valorosi, dar nu avem curajul sã-i promovãm. Eu nu sînt ca altii care aruncã vorbe cum cã pe vremea lor portarii erau mai buni.
Rep.: Ce portari v-au plãcut si vã plac pe plan international?
S.L.: Mi-a plãcut mult Sepp Meier, portarul Germaniei, Oliver Kahn, Gianluigi Buffon, Petr Cech si suedezul Isaksson.
Rep.: Nationala ajunge la Euro 2008?
S.L.: Dacã România învinge Olanda, atunci terminã pe locul 1. Nu conteazã de pe ce loc mergem la Euro, dar vom fi acolo. România are si un antrenor excelent, cãruia i s-a fãcut o nedreptate în 2000. Nu merita sã fie dat afarã dupã un parcurs fãrã înfrîgere în preliminarii.
Rep.: Revenind la Liga I, cînd credeti cã va cîstiga o echipã din provincie campionatul?
S.L.: Greu de spus. Sigur este cã, în sezonul actual, Steaua, Dinamo si Rapid vor avea o opozitie imensã în provincie. Vorbesc aici în primul rînd de Universitatea Craiova, apoi de Poli Timisoara, de Otelul Galati si chiar de Unirea Urziceni. Nu mai spun de CFR Cluj care a confirmat în sezonul precedent.
Rep.: Cum comentati actele de indisciplinã ale suporterilor?
S.L.: Pentru mine sînt de neînteles. Nu concep astfel de manifestãri pe stadioanele din România. Si nu toti membrii galeriilor fac asta. Numai cîteva zeci, care nu vãd nici mãcar cinci minute dintr-un meci. Ei pentru scandal si pentru bãtãi se duc pe stadioane. Din punctul meu de vedere, ar trebui bãgati al puscãrie. Autoritãtile ar trebui sã fie mai drastice cu asemenea comportamente.
Rep.: Cum vi se par gesturile jucãtorilor si declaratiile acestora si ale antrenorilor care le iau apãrarea suporterilor recalcitranti?
S.L.: Consider cã nu o fac din dragoste pentru club, ci pentru cã le este fricã de reactia acelorasi suporteri la momentele grele dintr-un campionat.

Articol afisat de 1223 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective