Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pretul la gaz, baietii destepti si Gheorghe Stefan

Pretul la gaz, baietii destepti si Gheorghe Stefan

• de vorba cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei ajuns vicepresedinte PNL, ca sa ieftineasca gazul cu 3%, sa desfiinteze institutia baietilor destepti si sa nu fie preocupat de persoana primarului de Piatra Neamt

Varujan Vosganian a revenit la Piatra Neamt. Ca sa laude Guvernul Tariceanu pentru responsabilitatea de care da dovada, sa dea asigurari ca tara merge bine si sa îi linisteasca pe liberalii nemteni ca filiala merge înainte, în ciuda obstacolelor.
Reporter: România are rezerve naturale considerabile si totusi platim gazul mai scump, chiar decît în unele tari membre UE. De ce? De ce ni se zice ca trebuie aliniat pretul la Uniunea Europeana?
Varujan Vosganian:
Pretul nu trebuie aliniat la Uniunea Europeana. Trebuie ca pretul intern sa fie aliniat la pretul de export. Sa nu existe doua preturi, pentru ca atunci se pericliteaza competitia. Daca exista un pret intern si unul de import, atunci se poate sa existe tot timpul instabilitate de pret. S-a cerut alinierea preturilor, nu alinierea la Uniunea Europeana. De la 1 ianuarie, de cînd sînt eu ministru, pretul la gaz s-a ieftinit cu 3%. Nu-mi cereti, va rog eu... Sînt convins ca domnul Dan Ioan Popescu, domnul Seres, Parchetul si alte institutii sînt pregatite sa va raspunda cu privire la ce s-a întîmplat înainte de a deveni eu ministru. Am avut destula rafuiala cu trecutul din '90 încoace, nu ma puneti si din postura de ministru sa ma rafuiesc cu trecutul. De cînd sînt eu ministru, gazul s-a ieftinit cu 3%.
Rep: Si va continua?
V.V.:
Sa se ieftineasca?! (rîde) Eu mi-am propus ca anul acesta sa nu avem majorari de pret la gaz fata de pretul pe care l-am mostenit.

„Notiunea de baiat destept nu mai exista pe piata de energie“

Rep: Cum mai stam cu baietii destepti din sectorul energetic?
V.V.:
Ca ministru, pot sa spun ca am încheiat aceasta discutie din momentul în care, de la 1 ianuarie, am asezat piata de energie. De cînd sînt ministru, n-a sunat nimeni la vreun telefon si nimeni n-a trimis vreo adresa în care sa solicite sa promovez sau sa influentez vreun contract de energie electrica. Reglementarile sînt clare, toate propunerile se afiseaza pe site, exista o piata a negocierilor, o piata a echilibrului. Nimeni în România nu mai poate încheia contracte netransparente. Din acest motiv, contractele încheiate pîna la 1 ianuarie încep sa scada ca pondere. Estimez ca, pîna la sfîrsitul anului, valoarea acestor contracte pe termene mai lungi sa scada la 10%. Eu, ca ministru al Economiei si Finantelor, am desfiintat aceasta institutie a baietilor destepti de pe piata energiei. Nu discut de melancolie sau de resentimente. De la 1 ianuarie, notiunea de baiat destept pe piata de energie nu mai exista. Ca dovada este ca, daca rasfoiti presa de la începutul anului pîna acum, n-o sa vedeti nici un caz de contract de energie încheiat din ianuarie încoace pe suspiciuni de pret, de periclitare a intereselor statului. Nu veti gasi.
Rep: Cum ramîne cu cele deja încheiate? Sînt vinovati care trebuie gasiti? Trebuie trasi la raspundere?
V.V.:
În privinta asta, am avut toata deschiderea, am prezentat si presedintelui României si primului ministru toata lista contractelor încheiate anterior. Din pozitiile pe care le au cei doi pot dispune masuri, pot transmite datele fiecarui membru al CSAT. Nu am nimic de ascuns.

„Gheorghe Stefan nu ma preocupa“

Rep: Cum comentati prezenta domnului Gheorghe Stefan la sedintele de alegeri ale PLD Piatra Neamt si, respectiv, PLD Neamt?
V.V.:
Nu ma preocupa. Chiar nu ma preocupa aceasta problema. Domnul Gheorghe Stefan este un om responsabil si dînsul va sti cel mai bine ce are de facut. Dînsul s-a dus acolo, probabil a fost invitat. A fost invitat de onoare. A fost si la o întîlnire a Partidului National Liberal acum ceva vreme. Probabil ca înca e în cautare.
Rep: ÃŽn cautare de ce? Si-a exprimat din nou sustinerea pentru PLD.
V.V.:
Dînsul are sustinere si pentru echipa de fotbal. Nu, repet, chiar nu ma preocupa. Este o problema care ar trebui sa-l preocupe pe dînsul. Daca dînsul doreste sa mearga acolo, sa mearga acolo. Probabil ca legea îl împiedica acum sa aiba o adeziune clara la PLD. Dînsul va verifica daca acest partid are viitor, daca acesta corespunde cu viitorul domniei sale. Eu nu insist pe aceasta tema.
Rep: Cînd îi expira suspendarea din PNL?
V.V.:
Dupa parerea mea, niciodata. Daca dînsul continua asa. Nu stiu, chiar nu stiu. Si va spun: nu ma preocupa. Probabil ca domnul Stefan deja a optat.
Rep: ÃŽn acest caz, de ce nu a fost dat afara din PNL, asa cum a plecat propunerea de la Neamt?
V.V.:
Noi nu am dat afara nici un primar din capitalele de judet. Nici pe cel de la Suceava.
Rep: Deci, doar pentru ca era primar?
V.V.:
Da.

Articol afisat de 1780 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective