Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 13 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicalistii din administratie ameninta cu proteste

• ei cer Guvernului sa renunte la reducerea numarului de angajati • si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene dezaproba reducerea cu 10 % a numarului angajatilor din sectorul bugetar •

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) cere Guvernului sa renunte la intentia reducerii numarului de angajati din administratia publica locala, precum si a salariilor acestora cu 10%. ÃŽn caz contrar, sindicalistii vor initia o serie de actiuni de protest si vor cere chiar si demisia cabinetului Tariceanu, transmite corespondentul Rompres.
Conducerea FNSA a trimis guvernului o scrisoare în care precizeaza ca, daca vor avea loc cele doua reduceri - de personal si salariale, despre care sindicalistii au spus ca sînt ilegale, vor solicita demisia Executivului pentru incompetenta si vor ataca hotarîrea respectiva în instanta. Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinta de presa care a fost organizata dupa sedinta Biroului executiv, ca nu este normal ca numarul functionarilor publici sa scada în conditiile în care activitatea tuturor primariilor s-a intensificat în ultimii ani. Suciu a spus ca sînt semnale din întreaga tara ca administratia locala functioneaza cu angajati mai putini decît necesarul care ar face-o sa fie cu adevarat eficienta.
„ÃŽn ultimii ani a avut loc o crestere a numarului de salariati, dar aceasta nu s-a facut nejustificat, cum a spus ministrul muncii, ci s-a datorat preluarii unor activitati noi. La aceasta se adauga faptul ca, dupa integrarea în UE, s-au înfiintat compartimente noi, care se ocupa de întocmirea de proiecte europene. ÃŽn plus, cresterea s-a facut în mod controlat, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici“, a afirmat Suciu.
El a explicat ca întocmirea organigramelor trebuie aprobate de consiliile locale sau judetene, prin hotarîri, si ca prefectul poate ataca oricînd în contencios administrativ o actiune pe care o considera nejustificata, astfel ca angajarea de noi functionari publici în ultimii 3-4 ani nu s-a facut necontrolat.
„Am solicitat celor responsabili sa nu ia o decizie contrara bunului mers din administratia locala, în sensul de se reduce numarul de salariati sau a salariilor acestora. ÃŽn caz contrar, am aratat ca vom trece la actiuni de protest“, a mai spus Valer Suciu, în opinia caruia intentia Guvernului Tariceanu este de fapt de a da în conducerile primariilor si consiliilor judetene, avînd în vedere ca cele mai multe nu sînt formate din membri PNL.
FNSA este cea mai mare federatie din administratia publica locala, avînd un numar de 35.000 de membri din consilii judetene, primarii si institutii subordonate.

Se cere demisia ministrului muncii

Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România (UNCJR) a adoptat, tot vineri, la Mamaia, un document de pozitie prin care dezaproba intentia afirmata de ministrul muncii de a propune adoptarea unei legi pentru reducerea cu 10 % a numarului angajatilor din sectorul bugetar, transmite corespondentul Rompres.
Potrivit presedintelui UNCJR, Liviu Dragnea, declaratiile ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse, Paul Pacuraru, privind reducerea cu 10 % a numarului de angajati din sectorul bugetar, facute saptamîna trecuta, demonstreaza inconsecventa si politicianism, fapt inacceptabil pentru un membru al guvernului.
„Daca la începutul vizitelor de lucru domnul Pacuraru a declarat ca reducerea nu se refera la functionarii publici, subliniind ca stie ca ei sînt putini, ci la personalul bugetar, mai numeros, acesta a sfîrsit prin a lansa atacuri împotriva autoritatilor locale si judetene, spunînd ca va propune guvernului concedierea a 20.000 de functionari publici. Aceasta inconsecventa a declaratiilor demonstreaza ca ministrul ori nu stapîneste notiuni elementare de administratie publica, ori face eforturi sa distraga atentia de la problemele reale cu care se confrunta societatea româneasca“, a precizat Liviu Dragnea.
ÃŽn documentul de pozitie dat publicitatii, pe aceasta tema, se mai precizeaza ca „motivatia prezentata de ministrul Paul Pacuraru, ca aceasta masura ar ajuta la asigurarea fondurilor necesare maririi pensiilor, este anulata de faptul ca, în urma cu doua saptamîni, acelasi ministru a semnat, alaturi de primul-ministru, hotarîrile de guvern privind reorganizarea administratiei publice, marind numarul functiilor de conducere (director general, director general adjunct, director executiv, sef serviciu etc.) de la 12.000 la 21.000 de locuri“.
Documentul atrage atentia, de asemenea, ca masurile propuse de ministrul muncii contravin principiilor autonomiei locale si ca este necesar ca guvernul sa accepte ca o autoritate locala sau judeteana are dreptul de a-si stabili numarul de functionari necesari, precum si grilele de salarizare. Impunerea fortata a unor grile de salarizare vadit defavorabile autoritatilor locale are drept consecinta dificultatea atragerii catre acest sector a specialistilor, acestia preferînd sectorul privat unde pot obtine venituri cel putin de 5-6 ori mai mari.
„ÃŽn acest context, solicitam demisia domnului Paul Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, si atragem din nou atentia asupra tergiversarii practicate de guvern privind efectuarea reala a descentralizarii, obligatie asumata prin Programul de guvernare si conditie necesara pentru apartenenta tarii noastre la spatiul european“, se arata în finalul documentului.

Articol afisat de 1338 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective