Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se cauta administrator de mall. Repede!

• acum doua saptamîni, s-a decis cautarea operatorului mall-ului de la piata prin licitatie publica deschisa • pentru ca Primaria tine mortis sa taie panglica inaugurala pe 10 decembrie, s-a propus ca administrarea mall-ului sa fie data la masa tratativelor directe • propunerea n-a fost îmbratisata de tot Consiliul Local, dar va fi repusa în discutie la sfîrsitul lunii •

Oficialii pietreni cauta un operator care sa se îngrijeasca de viitorul mall din oras. Dar repede! Consiliul Local a hotarît, acum doua saptamîni, sa gaseasca administratorul de mall prin licitatie deschisa, întru transparenta absoluta, iar acum doua zile a fost pus sa se razgîndeasca, întru accelerarea procedurilor prin care mall-ul sa intre în grija cuiva specializat. Transparenta nu mai conteaza în fata necesitatii. Sase din consilieri, pesedisti, n-au fost nici pro, nici contra grabei si s-au abtinut de la vot. Urgentarea a picat pentru ca proiectul avea nevoie de doua treimi voturi favorabile. Nervii, vorbele grele care au ajuns sa fie spuse în sedinta, acuzele si reprosurile nu fac decît sa arate importanta pe care conducerea Primariei o acorda acestui obiectiv de investitii si graba cu care doreste sa îl dea în folosinta spre bunastarea întregului oras. În sensul ca aici se vor gasi marfuri bune ca sa fie cumparate de tot pietreanul.
Diferenta dintre licitatie publica si negociere directa se resimte atît la durata, cît si la bani: licitatia prelungeste termenul de preluare a mall-ului, dar scoate mai multi bani de la cei care doresc sa preia mall-ul, negocierea directa scurteaza termenul, dar aduce bani cît vrea ofertantul sa dea. Vasile Visan, secretarul municipiului, explica: „Este o procedura diferita. Una, licitatia deschisa, are o procedura, cu termenele si datele ei de desfasurare. Cealalta, negocierea cu publicarea unui anunt, are alte termene si alta procedura de desfasurare. Prima, deci licitatia deschisa, presupune o perioada de 50 si ceva de zile, daca mi-au spus mie corect cei de la Achizitii Publice, iar cealalta, de negociere publica cu anunt, e o procedura care, daca ar fi început pe 15 august, în 40 si ceva de zile era gata. Cred ca era un cîstig de 10-15 zile, cam asa. Licitatia înseamna ca toti vin acolo si liciteaza. La negociere, partea de publicitate este aceeasi. Se publica anuntul si se depun ofertele. Si se selecteaza oferte. Deci, ei nu mai liciteaza. Odata aleasa oferta, aceea ramîne. La licitatie el depune oferta, dar are voie sa supraliciteze. Daca porneste de la 1 leu, pe parcursul licitatiei poate sa spuna si 2, si 3, si 5, si 10 lei. La negociere, oferta pe care o depune e fixa si ramîne cu cît a oferit. Avantajul la licitatie este ca, teoretic, se pot obtine sume mai mari, în schimb se pierde mai mult timp. Dincolo, la negociere, tot teoretic, e posibil ca suma sa fie mai mica. Acum nu-mi dau seama cît ar fi oferit unul sau altul, dar se cîstiga timp. Deci, e avantaj-dezavantaj, avantaj-dezavantaj“. Adica, ca sa pricepem si noi, pentru vreo 10-15 zile, ne permitem ca oras sa pierdem banuti la licitatie. Multi, putini, dar ar conta.

Posibila explicatie a grabei

De ce ar renunta Primaria la o suma de bani mare, care poate fi obtinuta ipotetic prin licitatie publica, pentru un pret nu neaparat mic, dar convenabil, obtinut la negocierea fata-n fata? Pentru ca e musai ca mall-ul sa se deschida pe 10 decembrie, sa aiba pietrenii unde sa-l caute pe Mos Craciun. De ce a devenit brusc Primaria preocupata de respectarea termenelor, în conditiile în care termenele de la telegondola si telecabina au fost de mult depasite si n-a sarit nimeni ca ars? Probabil pentru a nu repeta istoria. Explicatia pentru graba cu care se doreste a fi gasit administratorul de mall o da viceprimarul Mihaela Stoica, în nota de fundamentare destinata consilierilor locali: „Motivatia alegerii altei proceduri de atribuire a contractului de achizitie publica a serviciului de administrare a complexului comercial de tip mall în Piata Sf. Gheorghe, decît cea de licitatie deschisa consta, în primul rînd, în stabilirea datei de 10 decembrie 2007 ca zi de inaugurare oficiala a complexului comercial“. Al doilea rînd este doar ca învingatorul negocierii directe va fi obligat ca, pîna la inaugurare, sa vina cu idei de amenajare interioara a spatiilor comerciale, conform tiparului unui mall clasic. Cum exista doua acte ale Guvernului care permit administratiei locale sa aleaga procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, Primaria a ales întîi varianta cu licitatia, apoi s-a razgîndit si a preferat negocierea. „Avînd în vedere termenul preconizat pentru inaugurarea oficiala a complexului comercial de tip mall, respectiv 10 decembrie, se impune stabilirea unei alte proceduri de atribuire a contractului decît cea de licitatie publica“, mai semneaza viceprimarul Stoica, adaugînd ca legea permite autoritatilor locale „sa accelereze din motive de urgenta aplicarea procedurii de negociere“, reducînd astfel perioada de instalare a administratorului de la 52 de zile (cîte dureaza prin licitatie), la 37 de zile. Care si acestea pot fi scurtate pîna la 15 zile. Avînd în vedere ca licitatia a fost hotarîta pe 26 iulie a.c., 52 de zile împingeau intrarea în pîine a sefului de mall pîna pe 16 septembrie (sau pîna pe 5 octombrie, daca se calculeaza doar zilele lucratoare). Asta însemna ca administratorul ar fi avut doua luni si ceva la dispozitie sa amenajeze interiorul mall-ului si sa-l deschida pe 10 decembrie, cum vrea conducerea Primariei. Unii zic ca ar fi suficient, altii zic ca nu. Ramîne de vazut ce va zice administratorul stabilit la masa negocierilor directe, indiferent ca acesta va fi Iulius Mall, Tomis Mall, Bucuresti Mall sau City Mall. Mall sa fie...!

HCL nr. 288/26.07.2007, prin care s-au luat unele masuri pentru administrarea imobilului numit Mall, situat pe strada Cuejdi, f.n., lînga piata centrala spunea ca: 1. Se modifica denumirea obiectivului din „parcare suspendata si centru comercial de afaceri“ în „Mall Piata Centrala Sf. Gheorghe“; 2. Se aproba organizarea unei licitatii publice deschise în vederea acordarii contractului de administrare a mall-ului catre un operator specializat si cu experienta în domeniu; 3. Compartimentele din cadrul aparatului de specialitate al primarului vor face demersurile pentru întocmirea caietului de sarcini, organizarea licitatiei publice si întocmirea unui draft de contract de administrare care înainte de a fi semnat va fi supus aprobarii Consiliului Local.

Proiectul nr. 1 dat consilierilor joi dupa-amiaza viza modificarea HCL 288/2007 astfel: 1. Se aproba organizarea procedurii de negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare în vederea atribuirii contractului de achizitie publica a serviciului de administrare a mall-ului catre un operator specializat si cu experienta similara în domeniu; 2. Primarul si compartimentele din aparatul de specialitate al primarului vor face demersurile necesare pentru întocmirea caietului de sarcini, organizarea procedurii de negociere si întocmirii contractului de administrare cu viitorul operator din mall.

Articol afisat de 1945 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective