Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elevi „maratonisti“ si cocioabe cu banci

• autoritatile locale vor sa demoleze scoala din Dumbraveni, care nu mai functioneaza de 30 de ani • 13 elevi sub 11 ani sînt nevoiti sa faca naveta zilnic, pe jos, cîte 12 kilometri, pentru a ajunge la scoala • promisiuni pentru microbuz exista, dar nu se stie cînd vor ajunge masinile •

Comuna Bodesti este una dintre putinele din Neamt care are în momentul de fata patru scoli care stau sa cada. Cel putin asa sustine primarul Ioan Macovei, care s-a vazut pus în situatia de a cere sprijinul conducerii Inspectoratului Scolar. Alesul comunei a cerut atît ajutor financiar pentru reabilitarea cladirilor, cît si directionarea a unul sau chiar doua microbuze cu care elevii sa fie transportati catre unitatile de învatamînt. „Noi, în comuna, nu avem nici un microbuz scolar cu care sa fie transportati elevii din localitatile în care domiciliaza la unitatile de învatamînt la care sînt repartizati. ÃŽn aceasta situatie sînt copiii din doua sate - Corni si Dumbraveni - care trebuie sa faca, zilnic, cîte 6, respectiv 7 kilometri la dus si tot atîtia la întors, ca sa ajunga la scoala si înapoi acasa. De aceea va rugam sa ne ajutati cu mijloace de transport care sa îi scuteasca sa mai iasa pe poarta casei la 4 sau 5 dimineata“, a declarat primarul Ioan Macovei.
Din satul Corni pîna în Bodestii de Jos, distanta este de sase kilometri si acest traseu va fi parcurs, începînd de peste o luna, de 13 elevi cuprinsi în ciclul primar de învatamînt. Adica sînt copii de sase-sapte ani care, ca sa ajunga la scoala, îsi vor pune ghiozdanele în spate de la ora 5, daca nu mai devreme. Din Dumbraveni la Scoala Bodesti Centru, alti 45 de copii, din clasele V-VIII, vor merge cîte 14 kilometri în total pe zi, ca sa se vada la ochi cu dascalii. Ce mai pot ei învata dupa un astfel de efort fizic, e greu de precizat, întrucît dupa un astfel de drum, de vreo sapte kilometri între casa si scoala, singurul lucru care mai poate fi facut de un copil de-a V-a, care nu are mai mult de 12 ani, este un somn de cîteva ceasuri, pentru refacere. Conducerea Inspectoratului Scolar nu promite ca va rezolva problema transportului elevilor, dar nici nu exclude posibilitatea directionarii macar a unui microbuz catre Bodesti. Doar ca aceste masini se pare ca vor ajunge în judet prin luna decembrie, ceea ce înseamna ca 58 de copii din Bodesti trebuie sa se astepte la vremuri grele macar vreo trei-patru luni. Lor le este imposibil sa apeleze la mijloacele de transport în comun care le traverseaza comuna, întrucît acestea trec la alte ore, nefiind compatibile cu programul scolar.

Scoala deconectata de la retea, ca sa nu ia foc

Cele patru scoli din comuna Bodesti care sînt într-o situatie grava se afla în satul Oslobeni, doua în Bodesti centru si una în Bodestii de Jos.
„La una din scolile din centru ploua prin acoperis. Iar daca mai vine o ploaie mare asa cum a fost acum cîteva zile, ramînem cu bancile în drum. Pentru ca instalatia electrica prezinta mari deficiente, am deconectat scoala de la retea, ca sa nu ia foc în urma unui scurt-circuit electric. ÃŽn imobilul în care functioneaza Scoala de Arte si Meserii din centru am pus centrala termica pe lemne, pe cheltuiala bugetului local. Dar avem la Dumbraveni o scoala parasita, care nu mai functioneaza de 30 de ani. Acolo, înainte de Revolutie, s-au crescut viermi de matase. Acum e o constructie a nimanui, formata din vreo cinci sali de clasa mari. Arata ca un muzeu, ridicat în urma cu peste jumatate de secol, care nu este functional. As vrea sa ajunga domnul inspector scolar general în zona si sa ne punem de acord daca putem sa o darîmam sau nu“, a mai declarat primarul.
Profesorul Mihai Lacatusu, seful învatamîntului nemtean, a declarat ca pîna nu va ajunge la Bodesti nu se poate pronunta daca „scoala-muzeu“ poate fi darîmata sau nu: „Voi ajunge acolo, pentru a verifica starea în care se afla scoala respectiva. Apoi vom decide daca o putem darîma. Nu putem sa lucram pe de rost.“ Cît despre fondurile alocate prin Ministerul Educatiei si Cercetarii catre unitatile de învatamînt din Bodesti, Scoala de Arte si Meserii va primi 50.000 de lei, iar Scoala cu clasele I-IV Bodesti va suporta reparatii capitale de 50.000 de lei. „Noi vrem sa punem termopane la SAM, pentru ca pica tîmplaria pe elevi“, a spus primarul. Prefectul Toader Mocanu este de parere ca mai întîi trebuie reparat acoperisul, pentru ca e mai plauzibil sa cada tavanul peste elevi, decît geamurile. Pîna cînd vor ajunge fondurile pentru reabilitarea respectivului imobil si pîna cînd vor demara lucrarile, fie ele de reabilitare sau de schimbare a tîmplariei, elevii de la SAM Bodesti au sanse mari de a sta cu umbrela în timpul orelor.

Articol afisat de 1580 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective