Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 16 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Baie cu microbii

Baie cu microbii

• doi nemteni bolnavi de leptospiroza au fost tratati la Spitalul Judetean Neamt Ă®n prima jumatate a lunii Ă®n curs • pacientii au prezentat forme medii ale bolii, sursa de infectare fiind apa murdara Ă®n care s-au scaldat •

Cadrele medicale din sectia Contagioase a Spitalului Judetean Neamt au avut în îngrijire, în prima jumatate a lunii în curs, doi barbati bolnavi de leptospiroza. Cei doi pacienti, care domiciliaza în comune învecinate cu municipiul resedinta de judet, au prezentat forme usoare ale bolii si au beneficiat de tratament cîte o saptamîna.
În ambele cazuri, sursa de îmbolnavire a fost apa infestata în care s-au scaldat.
Prezenta agentilor patogeni care au generat boala a fost confirmata prin analize de laborator efectuate la Departamentul de Supraveghere a Starii de Sanatate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Neamt. Probe biologice provenite de la cei doi pacienti au fost trimise în vederea confirmarii si la Institutul de Igiena Iasi. Alte trei cazuri de leptospiroza au fost tratate la spitalele din judet în cursul lunii trecute. Potrivit precizarilor facute de catre doctor Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologie din cadrul ASP Neamt, nici unul dintre cele cinci cazuri nu a fost boala profesionala. Nici unul dintre cei cinci pacienti nu a intrat în contact cu sobolani, vite sau porci, animale care elimina prin urina leptospira.
Leptospiroza este o boala infectioasa acuta, care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe. Sînt afectati rinichii, ficatul, sistemul nervos si cel cardiovascular.
Agentii patogeni sînt leptospirele - microorganisme sub forma de spirala, care sînt rezistente la temperaturi joase si sensibile la temperaturi înalte.
Sursa de infectie o constituie sobolanii, alte rozatoare, precum si vitele si porcii. Leptospirele se elimina prin urina, infectĂ®nd solul, bazinele de apa si produsele alimentare. Oamenii se Ă®mbolnavesc Ă®n timpul scaldatului Ă®n iazuri infectate, Ă®n timpul lucrarilor agricole pe terenuri umede. „Cele cinci cazuri de leptospiroza Ă®nregistrate Ă®n judet Ă®n iulie si august nu au fost grave, nu constituie motiv de Ă®ngrijorare si Ă®n nici un caz nu se poate vorbi despre epidemie. Pentru ca este vara si este posibil sa mai vina calduri mari, iar ca atare exista tentatia de a face baie Ă®n iazuri, este indicat sa se evite scaldatul Ă®n ape statatoare, tulburi, murdare sau chiar ape curgatoare Ă®n preajma carora se afla gunoi. Masuri preventive deosebit de importante sĂ®nt respectarea igienei individuale, spalarea mĂ®inilor cu apa si sapun cĂ®t mai des, spalarea fructelor si legumelor Ă®nainte de consum, pastrarea alimentelor Ă®n locuri curate si la temperaturi care sa le mentina proaspete. ĂŽn cazul aparitiei unor simptome de boala diareica sau viroza respiratorie, este recomandat ca persoana sa se prezinte la medicul de familie sau la specialist si sa nu apeleze la automedicatie“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologie din cadrul ASP Neamt.
FOTO: Atentie unde va scaldati

Articol afisat de 2223 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective